Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділ 4.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
247.3 Кб
Скачать

4.3. Аналіз грошових потоків підприємства

Управління грошовими потоками на підприємстві «ВВК №86» є важливою складовою частиною загальної системи управління його фінансово – господарською діяльністю і має за мету розв’язання таких завдань:

  1. Забезпечення управління грошовими потоками підприємства необхідною інформаційною базою.

  2. Забезпечення збалансованості різноманітності видів грошових потоків підприємства за видами, обсягом, часовим інтервалом та іншими суттєвими характеристиками.

  3. Забезпечення ефективного використання тимчасово вільних грошових активів підприємства, які утворюються внаслідок нерівномірного надходження і витрачання грошових коштів в окремих часових інтервалах, шляхом здійснення фінансових інвестицій.

  4. Забезпечення достатнього рівня ліквідності грошових потоків протягом всього досліджуваного періоду, оскільки значна нерівномірність окремих видів грошових потоків породжує тимчасовий дефіцит грошових коштів підприємства, що негативно відображається на його платоспроможності.

Основною метою управління грошовими потоками є забезпечення фінансової рівноваги даного підприємства в процесі його діяльності і розвитку шляхом балансування обсягів надходження і витрачання грошових коштів підприємства та формування необхідної звітності, що забезпечить проведення всебічного аналізу грошових потоків.

Метою аналізу є оцінка здатності підприємства генерувати грошові потоки в обсягах та за строками здійснення необхідних планових платежів, забезпечення з оптимізації грошового потоку. Місце аналітичних досліджень в управлінні грошовими потоками на ДП «ВВК №86» можна визначити за етапами цього процесу (рис. 4.2).

Рис. 4.2. Основні етапи управління грошовими потоками ДП «ВВК №86»

Поетапне здійснення управління грошовими потоками підприємства забезпечує постійний моніторинг рівномірності і синхронності формування грошових потоків в розробці інтервалів часу. З позиції аналізу та контролю ефективності та функціонування досліджуваного підприємства, важливо знати, які види діяльності генерують основний обсяг надходження і витрат грошових коштів.

Аналіз руху грошових коштів на ДП «ВВК №86» здійснюється за даними «Звіту про рух грошових коштів», який надає детальну інформацію про джерело надходження грошових коштів і напрями їх використання. Розгляд даного звіту в динаміці дає можливість робити висновки про відносну значущість операційної, інвестиційної та фінансової діяльності. Аналіз руху грошових коштів дозволяє визначити сальдо грошового потоку в результаті операційної, інвестиційної і фінансової діяльності. Аналітичні процедури виконуються в рамках прямого або непрямого методів. Ці методи відрізняються повнотою наведення даних про грошові потоки підприємства, вихідною інформацією та іншими параметрами.

Для прикладу, розрахуємо чистий грошовий потік непрямим методом для ДП «ВВК №86» за 2011 рік (табл. 4.5).

Таблиця 4.5

Розрахунок чистого грошового потоку непрямим методом на ДП «ВВК №86» за 2011рік

Найменування показника

Надходження грошових коштів, тис. грн.

Витрачання грошових коштів, тис. грн.

Грошові кошти на початок періоду

0,2

-

Рух грошових коштів у сфері операційної діяльності

Чистий прибуток

159,8

-

Амортизаційні відрахування

159,6

-

Зміна дебіторської заборгованості

237,8

-

Зміна матеріальних оборотних активів

-

114

Зміна резервів та ін.

-

-

Разом

397

114

Чисті грошові кошти в результаті операційної діяльності

283

Рух грошових коштів у фінансовій сфері

Виплата дивідендів

-

-

Отримання і погашення довгострокових кредитів і позик

-

-

Цільове фінансування

-

-

Разом

-

-

Чисті грошові кошти в результаті фінансової діяльності

283,0

Чисті надходження, видатки грошових коштів за звітний період

283,0

Грошові кошти на кінець періоду

283,0

Отже, нами було розраховано чистий грошовий потік для ДП «ВВК «№86», тобто ми визначили сумарний обсяг надходження і витрачання коштів від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності даного підприємства. З розрахунку видно, що надходження грошових коштів перевищують їх витрачання в цілому, це є позитивною характеристикою для досліджуваного підприємства.