Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт 6 розділів.docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
214.97 Кб
Скачать

4. Дослідження інвестиційної діяльності підприємства

Інвестиційна діяльність є процесом вкладення інвестицій (інвестування) і сукупністю практичних дій з їх реалізації. Інвестиційна діяльність підприємства в усіх її формах здійснюється за рахунок усіх можливих джерел. Інвестиційні ресурси — це всі види фінансових та інших активів, які залучаються з метою здійснення вкладень в об'єкти інвестування. Джерела формування інвестиційних ресурсів у ринковій економіці різнобічні. Перелік усіх можливих джерел інвестування за каналами надходження інвестиційних коштів наведено в Законі України "Про інвестиційну діяльність": власні фінансові ресурси інвестора (прибуток, амортизаційні відрахування, повернення збитків щодо аварій, стихійного лиха, грошових накопичень та заощаджень фізичних та юридичних осіб та ін.); займані (позикові) фінансові кошти інвестора (облігаційні займи, банківські та бюджетні кредити); залучені фінансові кошти інвестора (кошти від продажу акцій, пайові та інші вклади фізичних та юридичних осіб); бюджетні інвестиційні асигнування; безоплатні та благодійні вклади, пожертвування організацій, підприємств, громадян.

ДП "Ямпільводоканал" КП "Вінницяоблводоканал" не використовує зовнішні інвестиції, а намагається вести господарську діяльність за рахунок власних коштів, а також використовує у своїй діяльності короткострокові кредити банків, які підприємство має змогу погасити напротязі 1 року. Розглянемо детальніше процедуру отримання короткострокового кредиту ДП "Ямпільводоканал" КП "Вінницяоблводоканал".

Власні інвестиційні джерела підприємства є основними. До них належать:

— прибуток, що залишається у розпорядженні підприємства після сплати податків та інших обов'язкових платежів;

— амортизаційні відрахування;

— раніше виконані довгострокові фінансові вкладення, строк сплати яких закінчується в поточному періоді;

— реінвестований прибуток шляхом продажу частини основних фондів;

— страхова сума відшкодування збитків, викликаних втратою майна;

— частка зайвих оборотних активів, що іммобілізується в інвестиції;

— гранти.

Попит на короткостроковий кредит визначається потребами в забезпеченні дефіциту оборотних коштів і ставкою відсотка за короткостроковий кредит.

Кредит може бути наданий шляхом перерахування коштів на рахунок підприємства або у вигляді зобов'язання банку оплачувати в межах ліміту.

Таким чином, короткострокові кредити є тим інструментом, що дозволяє оперативно збалансувати поточні фінансові ресурси за доходами і видатками, вчасно компенсувати дефіцит грошових коштів в обороті підприємства.

Прослідковуючи, що інвестиційна діяльність підприємства є не досить досконалою можна запропонувати вдосконалити її за рахунок одного із слідуючих джерел формування інвестиційних ресурсів підприємства, наведених в таблиці 4.1.

Таблиця 4.1

Характеристика джерел формування інвестиційних ресурсів на ДП "Ямпільводоканал" КП "Вінницяоблводоканал"

з/п

Джерела фінансування

Складові джерел фінансування

1

2

3

1.

Власні

- частина прибутку, що йде на розвиток;

- амортизаційні відрахування

- доходи від реалізації основних засобів;

- іммобілізована в інвестиції частина надлишкових оборотних активів;

- емісія акцій компанії.

Продовження табл. 4.1

1

2

3

2.

Позичені

- довготермінові кредити;

- цільовий державний кредит на конкретний вид інвестування;

- лізинг.

3.

Залучені

- внески сторонніх вітчизняних та зарубіжних інвесторів (грант, безповоротна фінансова допомога тощо)

Отже, виходячи з вищесказаного можна зробити висновок,що досліджуване підприємство, здатне самостійно і за рахунок власних коштів забезпечувати активну господарську діяльність, хоча, іноді підприємство бере короткострокові кредити банків для фінансування певного роду нововведень та заміни обладнання на більш сучасне,а також на комплексну перевірку якості води.

З метою підвищення інвестиційної діяльності нами запропонована характеристика джерел формування інвестиційних ресурсів на ДП "Ямпільводоканал" КП "Вінницяоблводоканал", за допомогою якої підприємство може покращити свою господарську діяльність.