Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
k_rob.docx
Скачиваний:
121
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

3. Особливості організації продажу продовольчих та непродовольчих товарів

Для вивчення організації продажу продовольчих та непродовольчих товарів було обрано супермаркет мережі «Корона» ТОВ НВО «Аргон». У даному магазині продаж товарів здійснюється за допомогою методу самообслуговування. Суть методу самообслуговування полягає в забезпеченні покупцям якнайкращих умов відбору і придбання товарів, скороченні витрат часу на покупку, підвищенні ролі покупця в процесі продажу товарів.

Однією з важливих передумов впровадження самообслуговування є вища його економічна ефективність в порівнянні з іншими методами продажу товарів.

Самообслуговування сприяє індустріалізації технологічного процесу, створює умови для зростання продуктивності праці торгових працівників і підвищення економічної ефективності не тільки окремих магазинів, але і всієї роздрібної торгової мережі кооперативної торгівлі.

Завдяки обраному методу продажу товарів у супермаркеті «Корона» знижуються відповідно трудові витрати продавців, оскільки покупець самостійно відбирає необхідні товари, скорочуються витрати звернення головним чином за рахунок зменшення потреби в торгових працівниках.

Раціональна організація торгово-технологічного процесу в магазині « Корона» забезпечує збільшення пропускної спроможності торгового залу, ефективніше використання торгового устаткування і площі, зростання товарообігу з площі.

У супермаркеті «Корона» при організації продажу товарів керуються такими принципами як:

- наближення товарів до покупців і створення їм якнайкращих умов для вільного ознайомлення з товарами і їх відбору, тобто викладка усіх товарів на стелажах та полицях у торговій залі з вільним доступом для покупців, споживачі можуть ознайомитися з товаром особисто, прочитати інформацію на товарі;

- максимальне скорочення операцій по підготовці товарів до продажу в зоні обслуговування або на робочому місці продавця, тобто товари для продажу надходять у торгову залу порізані, оброблені, запаковані, зважені, готові для придбання покупцями і не потребують додаткових операцій збоку продавця;

- необмежений вхід покупців в торговий зал, тобто супермаркет працює без перерви та вихідних, з можливістю постійного обслуговування покупців;

- об'єднання в одному пункті операцій за розрахунком за продані товари і відпустці їх покупцям, тобто у супермаркеті покупці можуть обрати всі необхідні для них продукти різних товарних груп і розрахуватися за один раз.

У магазині час і місце виконання допоміжних операцій не співпадають з операціями з продажу і обслуговування покупців. Технологічні операції по підготовці товарів до продажу виконуються незалежно від числа покупців в торговому залі. З'являється можливість виконати їх за допомогою високопродуктивного устаткування.

Основна операція торгово-технологічного процесу в магазині - продаж товарів, а вся решта операцій створює умови для її успішного здійснення. Від того, наскільки раціонально організовані ці операції, залежать якість обслуговування покупців, економічна ефективність торгово-технологічного процесу в цілому.

Процес продажу товарів і обслуговування покупців включає наступні основні елементи:

- відбір покупцями товарів і доставку їх до вузла розрахунку;

- розрахунок з покупцями за відібрані товари;

- упаковку куплених товарів і надання додаткових послуг покупцям.

У торговій залі магазину покупці самостійно знайомляться з товарами, відкрито викладеними на торговому устаткуванні, і відбирають їх. При необхідності вони можуть одержати інформацію у консультантів.

Процес продажу товарів і обслуговування покупців здійснюється в такій послідовності: біля входу в зону самообслуговування покупець одержує інвентарну корзину або візок. Штучні і фасовані товари покупець оглядає один і відбирає самостійно. Товари, що вимагають нарізки і зважування, відпускає продавець біля прилавка обслуговування. В цьому випадку ціну, масу і вартість він указує на упаковці.

Товари, відібрані покупцем і відпущені через прилавок супермаркета «Корона» обслуговування, оплачуються в єдиному вузлі розрахунку. При цій системі розрахунків прилавок обслуговування розміщений безпосередньо в залі обслуговування.

Підійшовши до вузла розрахунку, покупець ставить інвентарну корзину на полку найближчої касової кабіни, чекає, коли контролер-касир підрахує вартість покупки, оплачує її і, пройшовши до столу, перекладає товари в свою сумку. Контролер-касир вручає покупцю касовий чек як підтвердження правильності розрахунків.

Для підвищення економічної ефективності самообслуговування велике значення має вдосконалення організації праці:

  • механізація трудомістких процесів;

  • правильний вибір форми матеріальної відповідальності;

  • чіткий розподіл обов'язків;

  • забезпечення взаємозамінюваності працівників і підвищення їх професійної майстерності;

  • оптимізація режиму роботи магазина;

  • вдосконалення реклами і інформації.

У супермаркетах ТОВ НВП «Аргон» представлені такі товарні групи продовольчих товарів:

  • зерноборошняні товари,

  • фруктоовочеві товари,

  • крохмаль, цукор, мед і кондитерські товари,

  • смакові товари,

  • жировіпродукти,

  • молоко і молочні товари,

  • м'ясо і м'ясні товари,

  • яйця і яєчні товари,

  • риба і рибні товари,

  • харчові концентрати;

а також непродовольчі товари:

  • галантерейні товари,

  • шкільно-письмові та канцелярські товари,

  • іграшки,

  • товари господарського і побутового призначення,

  • білизна,

  • панчішно-шкарпеткові вироби.

У супермаркеті працює служба контролю якості – департамент, який розробляє внутрішні стандарти якості і контролює якість продуктів харчування на всіх етапах – виробництво, транспортування, зберігання – до появи товарів на полицях магазинів.

Пріоритетними постачальниками для ТОВ НВП «Аргон» є виробники, що впровадили у себе міжнародні системи управління якістю, орієнтовані на клієнта і такі, що поставили собі високу планку виробничої культури.

Дуже важливий етап контролю - транспортування продуктів і стандарти роботи складських приміщень. На цьому відрізку проводиться контроль умов зберігання товарів на складах, контроль оборотності і ротації товарів. Окрім цього, проводиться контроль температурних режимів автотранспорту в процесі транспортування. При прийманні товару здійснюється контроль термінів придатності і інших узгоджених параметрів якості.

Особлива увага приділяється обслуговуванню такої категорії товарів як свіжі овочі і фрукти: для них виділені спеціальні склади, упроваджені високі стандарти якості. Також розроблена і запущена програма по поліпшенню роботи з свіжими овочами і фруктами, яка стосується стандартів викладення в магазині, розвитку довгострокових партнерських відносин з постачальниками, строгого приймання продуктів за якістю, скорочення часу доставки свіжих продуктів до кінцевого покупця.

У супермаркетах ТОВ НВП «Аргон» упроваджена програма внутрішнього аудиту якості – це перевірка термінів придатності товарів на полицях, дотримання санітарно-гігієнічних норм в торгових залах і виробничих цехах, справність роботи холодильного устаткування, контроль дотримання умов зберігання і поводження з продукцією в магазині.

У супермаркетах досліджуваного підприємства зважена цінова політика – одна з найбільших конкурентних переваг. Спеціалісти відділу моніторингу та закупівель регулярно відслідковують динаміку цін на ринку і оперативно реагують на зміни, щоб запропонувати оптимально низькі ціни на товари, які цікавлять покупців найбільше. Одним з основних завдань, що стоять перед даним відділом, є контроль цін на товари, які купуються найчастіше, адже оптимальна ціна є значущим фактором.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]