Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
k_rob.docx
Скачиваний:
121
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

5. Шляхи удосконалення організації продажу продовольчих та непродовольчих товарів у магазині

Для удосконалення організації продажу товарів у мережі магазинів ТОВ НВП «Аргон» необхідно розробити певні принципи, які будуть допомагати збуту продукції, підвищувати її попит та покращувати умови продажу.

Насамперед необхідно розміщувати товари на полицях та у холодильних камерах торгової зали у відповідних для того місцях, де споживачі зможуть ознайомитися з ними; різні товарні групи слід розміщувати окремо одну від одної; товари імпульсивної купівлі мають бути розміщені на видному місці та приваблювати увагу споживачів; товари, котрі найбільш швидко купуються на полицях, що знаходяться на рівні очей; для привертання уваги споживачів, реклама на товар має бути розміщена в «гарячих» точках торгового залу ( вхід/вихід, каси, поряд з викладкою товарів на рівні очей, поряд з товарами імпульсивного попиту).

Відповідні працівники супермаркету повинні слідкувати за своєчасним поповненням товарів у торгівельній залі; перевіряти наявність цінників на кожному товарі,правильність оформлення, а також слідкувати за тим, щоб цінники співпадали з товарами на полицях. На жаль, на сьогодні, часто трапляються випадки, що ціна не завжди відповідає цінникам, або відсутні цінники на деякі товари.

Такі операції як нарізання, готування, фасування, наважка продукції мають виконуватися до початку робочого дня для того, щоб максимально задовольнити потреби покупців, а також звільнити працівників від додаткової витрати часу протягом робочого дня.

Для того щоб працівники супермаркету працювали належним чином необхідно стимулювати їх, наприклад, покращуючи умови праці, роблячи довші обідні перерви, надбавки до заробітної плати за добре виконану чи перевиконану роботу. У практику потрібно запровадити конкурси на визначення найкращих працівників торгівельної зали, фотознімки яких розміщують у торговельній залі на дошці пошани – це морально заохочує робітників та позитивно впливає на якість процесу продажу.

У супермаркетах мережі обов’язково повинні бути кваліфіковані консультанти, так як споживачі дуже часто не можуть самостійно обрати товар чи потребують додаткової інформації про нього. Консультанти повинні вміти ввічливо надавати будь-яку запрошену інформацію для покупців. Для консультантів, а також всіх інших працівників магазину повинен бути встановлений дрес-код, який буде вирізняти їх з-поміж інших, а також прикріплені бейджики з ім’ям та посадою робітника.

Якість процесу обслуговування покупців персоналом у супермаркетах ТОВ НВП «Аргон» характеризується такими ознаками як наявність у продажу широкого і стабільного асортименту товарів, що забезпечує задоволення попиту покупців; достатня кваліфікація і професійна майстерність персоналу, що безпосередньо бере участь в обслуговуванні покупців. Використовуються прогресивні методи реалізації товарів, у супермаркеті також оптимальне технологічне планування торгової зали, розміщення і викладка товарів, що забезпечують комфорт для покупця і скорочують затрати часу на здійснення покупок. Якість обслуговування також підвищується за рахунок дотримання правил продажу товарів, надання покупцям додаткових послуг у процесі продажу і післяпродажного обслуговування, а також послуг, не пов'язаних безпосередньо з продажем конкретних товарів.

Експериментально доведено, що в черзі біля вузла розрахунку люди починають нервувати вже через 15 секунд, через хвилину чи дві покупці вже розмірковують, чи не піти їм ще куди-небудь за потрібним товаром. Якщо покупці бачать великі черги біля кас, вони, як правило, залишають магазин. Тому для того, щоб зменшити черги біля розрахункових вузлів у ТОВ НВП «Аргон» необхідно зробити поправки щодо графіку роботи касирів у встановлений час, коли потік покупців найбільший. Крім касових кабін для влаштування вузлів розрахунку використовуються столи для пакування товарів покупцями. У більшості супермаркетах дуже не зручні як для покупців, так і для касирів вузли розрахунку, оскільки немає достатньо зручних місць для пакування товарів, що негативно впливає не лише на комфортність покупок, але й дуже часто затримує чергу .

Також, що стосується оплати покупки, то її можна здійснювати як за допомогою готівки, так і платіжною карткою через термінал. Проте у супермаркетах досліджуваного підприємства дуже часто трапляється така ситуація, коли платіжні термінали не працюють і покупцям доводиться у кращому випадку перейти на іншу касу, а в гіршому – залишити товар і піти до іншого магазину. Це призводить до втрати потенційних покупців, а отже і зниження прибутку. Тому необхідно заздалегідь час від часу перевіряти платіжні термінали та проводити їх поточний ремонт.

Для більшого прискорення розрахунків з покупцями необхідно запроваджувати нові скануючі пристрої та електронно-обчислювальні машини, що також забезпечить збір додаткової корисної інформації для супермаркету. Удосконалені електронні контрольно-касові апарати мають низку технічних особливостей, які значно спрощують роботу контролера-касира. Наявність штрихових кодів на товарах дозволяє максимально автоматизувати процес обліку руху товарів з часу їх надходження до магазину до часу їх продажу. Розрахунки за підібрані товари здійснюються покупцями у вузлах розрахунків та контролю з підключеними до них пристроями зчитування штрихових кодів.

Необхідно підтримувати постійний контакт зі споживачами, які дають виключно важливу інформацію, це можна робити за допомогою розроблених заздалегідь анкет з невеликою кількістю запитань, де можуть бути як закриті, так і відкриті відповіді. Також можна проводити опитування, особисто спілкуючись з покупцями. Це дасть змогу коригувати організацію продажу товарів, задовольняти таким чином потреби споживачів, а отже і отримувати більший прибуток.

У супермаркетах ТОВ НВП «Аргон» здійснюється продаж товарів власних торгових марок за доступними цінами, тому потрібно розширювати їх асортимент та для їх більшої реалізації необхідно привернути увагу покупців за рахунок реклами. Також у магазині необхідно розширювати власне виробництво і відділах кулінарії, кондитерських виробів, пекарнях та можливо запроваджувати цехи з виготовлення інших продуктів (наприклад фрешсоків).

Важливе значення також має реклама як самого супермаркету, так і його продукції, бо саме вона є найдієвішим і найширше використовуваним засобом впливу на споживачів. Тому потрібно постійно робити рекламу, за допомогою її різних носіїв. Особливо треба звернути увагу на рекламу в газетах, що має такі переваги як своєчасність, широке охоплення місцевого ринку, широке визнання і довіра читача, достатність часу на ознайомлення та місткість інформації. Також можна збільшити рекламу на телебаченні, що поєднує звук, рух, зображення, кольори та диктаторський текст, має високий рівень впливу та привертання уваги, проте має високу вартість та швидкоплинність рекламного контакту. Можна використати й такі засоби реклами як радіо, журнали, вуличну рекламу(рекламні щити, плакати), а також різні презентаційні засоби такі як каталоги, проспекти, брошури.

Для того, щоб удосконалити організацію продажу продукції, необхідно також звернути особливу увагу на процес закупівлі товарів, оскільки від нього значною мірою залежить асортимент супермаркету, а значить і його прибутковість. Тому закупівлю товарів слід вести на підставі матеріалів вивчення попиту покупців; закуповувати товари у необхідному обсязі та асортименті з тим, щоб виконати плановані завдання з товарообороту, підтримувати відповідний рівень товарних запасів; забезпечувати регулярність товаропостачання шляхом укріплення та розвитку господарських зв'язків з постачальниками; за необхідністю виявляти можливості додаткових закупівель потрібних товарів на підставі укладання договорів або в порядку одноразових комерційних угод; вивчати не тільки існуючих постачальників, а й вести пошук нових потенційних джерел закупівлі товарів; контролювати хід доставки за строками, асортиментом та якістю продукції, дотримуватись встановлених графіків відвантаження та централізованої доставки товарів; вимагати від постачальників постійного оновлення асортименту товарів, підвищення їхньої якості, включення до постачання нових видів товарів.

Крім цього, слід відмітити певні проблеми у магазинах з своєчасністю поставок товарів, найбільше це стосується у період свят де значно збільшується попит на продукцію.

Так, щоб забезпечити торгову мережу конкурентноспроможними товарами потрібно знати, де в кого і по якій ціні можна придбати відповідні запаси для їх виготовлення по оптимальній ціні. Потенційних постачальників може бути багато і розібратися в морі інформації про продукцію яку пропонується досить важко. Як прийняти правильне рішення про заключення договору з тим чи іншим постачальником, якщо необхідно врахувати самі різні фактори: ціновий коридор, статус постачальника, якість товарів, умови постачання тощо?

Так як же все врахувати, проаналізувати, об’єднати? І можливо взагалі оперативно керувати цим процесом в кабінеті?

Все це можливо вирішити за допомогою автоматизації даного процесу на основі комп’ютеризованих підсистем „Управління матеріально-технічними ресурсами” і „Управління договорами” організація роботи повністю розподіляється по бізнес-операціями, які будуть називатися робочими місцями користувачів (іншими словами, логічно організованими „АРМами”.

Рис. 5.1 Присвоєння назви робочого місця користувача

Для зручності роботи таким робочим місцям присвоюються назви ( рис.5.1) і налаштовується система документів з якими будуть працювати користувачі ( рис.5.2)

Рис. 5.2 Налаштування системи документів в АРМі

В підсистемах відслідковується причинно-наслідкові зв’язки початку і завершення документообороту в рамках бізнес-процесу, тому проміжна послідовність виникнення того чи іншого заповненого показника особливого значення не має. При цьому інформація в систему вводиться один раз на робочому місці і повністю унеможливлюється дублювання документів. Більш того в підсистемах реалізована процедура трансформації одного документа в інший.

Одним із прикладів такого трансформування, може слугувати наступна бізнес-ланцюжок АРМа „Транзитний склад”: заява на постачання ТМЦ – довіреність підприємства – прибуткова накладна – прибутковий ордер – довіреність філіалу – видаткова накладна – податкова накладна.

Наведемо основні довідники і дамо їм коротку характеристику.

Пропонування поставки ТМЦ. Наповнення інформацією і робота з цим довідником дає актуальну інформацію про потенційного постачальника товару. Тут ведеться історія по цінам поставкам, які пропонуються в розрізі кожного постачальника і кожної позиції номенклатури товару. Розрахунок цінового коридору по необхідній номенклатурі із сукупності постачальників дає оперативну інформацію про вибір пріоритету одного із факторів при прийнятті рішення – ціни.

Контрагенти. Інформація з даного довідника використовується при внесенні і підготовці документів різного призначення. А також при формуванні будь-якої звітно-аналітичної інформації

Ієрархічна структура. Важливість цього довідника визначається наступними причинами.

Одна з них - можливість в реальному режимі часу керувати з центрального офісу підприємства документооборотом у віддалених торгівельних точках.

Друга – не менш важлива – дозволяє планувати постачання ТМЦ з любого рівня структури, направляти потоки заявок на поставку з будь-якого структурного підрозділу в центральний „портфель замовлень(рис.5.3).

Управління і відділи. Цей довідник взаємозв’язаний з ієрархічною структурою і деталізує її, що дає можливість виконувати контрольно-аналітичні функції і формувати необхідні документи: і по планування товарообороту і по фактичному виконанню прийнятих планів.

Рис.5.3 Вікно портфеля замовлень і поставок

Класифікатор витрат. Тут відображаються всі статті витрат, які можуть мати місце при доставці продукції на товарний склад та до кінцевого споживача. Зазначенні статті будуть приймати участь в бухгалтерських проведеннях, формуючих ціну придбання та продажу.

Отже, концепція побудови ядра програмного комплексу по покращенню управління і аналізу діяльності торгівельного підприємства дає можливість побудови різного роду статистичних таблиць: звітних (для внутрішнього використання і які подаються для використання у зовнішньому середовищі); аналітичних; прогнозних. Сегмент статистичних таблиць може відображати всі задачі реалізованих обліків: маркетингового, фінансового, управлінського, складського, бухгалтерського, податкового. Звіти формуються як в самих програмах, так і можуть відправлятися в EXCEL, де вони формуються спеціально розробленими процедурами.

Використання розглянутого комплексу у роботі магазинної мережі значно покращить торгівельну діяльність магазинної мережі досліджуваного підприємства ТОВ НВП «Аргон».

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

В умовах ринкових відносин перед торгівлею виникають нові задачі, які обумовлені необхідністю більш повної взаємодії з промисловістю в галузі вивчення попиту населення на товари, прогнозування попиту, дослідження кон’юнктури, пропагування і реклами нових товарів, пошуку більш сучасних методів продажу товарів та обслуговування покупців.

У зв’язку з цим зростає роль фірмових магазинів промислових міністерств, об’єднань, підприємств, які повинні стати надійними джерелами інформації промислових підприємств про торгову кон’юнктуру, попит на товари. Аналіз роботи ТОВ НВП «Аргон» свідчить про доцільність функціонування таких магазинів.

Спеціалісти досліджуваного підприємства мають можливість оперативно ознайомитись з ходом реалізації продукції, що здійснює підприємство, із зауваженнями, які надходять від покупців щодо якості товару, упаковки, розфасовки тощо.

В магазині проводиться певна робота по вивченню попиту, організації реклами, продажу товарів та обслуговуванню покупців, про що свідчать результати опитування покупців.

Разом з тим в роботі є недоліки, яку пов’язані з тим, що не завжди задовольняється попит населення на окремі види виробів, немає системи і чіткості у вивченні попиту населення, організації реклами.

Однією з особливостей ринкових відносин, які обумовлюють їх динамічність і сприятливість до ефективних нововведень, є здатність першим побачити і врахувати у своїй діяльності зміни, які відбуваються у попиті, пропозиції, а також в технології, законодавстві.

За останні роки роздрібні торговельні мережі характеризувалися надмірно швидкими темпами розвитку, проте виявилися неготовими працювати в умовах кризи. В умовах кризи, падіння купівельної спроможності, торговельні мережі змушені переорієнтуватися з стратегії швидкої експансії вітчизняного ринку на користь стратегії збереження конкурентоздатності. Це вимагає перегляду існуючої стратегії та формування комплексу дій антикризового характеру.

В умовах кризи стратегія українських продовольчих мереж спрямована на збільшення ефективності шляхом скорочення витрат і нарощування обороту. При цьому - не за рахунок покупця, тобто зниження якості товарів і послуг. Основні напрямки антикризових заходів - зниження орендної плати, цін, перегляд асортименту. Криза дала компаніям шанс до "вимушеного збільшення ефективності". Вона примушує оптимізувати бізнес-процеси і асортимент в магазинах і по - новому поглянути на роль маркетингу в продажах.

Під методами розповсюдження розуміють різноманітну діяльність, яка направлена на забезпечення цільових споживачів товаром і послугами. Сюди відноситься організація товароруху, включаючи ефективне транспортування грузів, складські операції, управління товарними запасами, підбір оптових торговців. Методи стимулювання включають діяльність фірми по розповсюдженню відомостей про переваги свого товару і переконанню цільових споживачів купувати його. Найважливішим засобом для реалізації цих задач є реклама.

Задачі стимулювання збуту випливають з задач маркетингу товару. Серед задач стимулювання роздрібних споживачів ТОВ НВП «Аргон» в основному виділяє такі, як заохочення магазинів на включення нового товару в асортимент, підтримка більш високого рівня запасів товару і пов’язаних з ним виробів, формування у магазинів притаманності до марки і проникненню з своїми товарами в нові роздрібні підприємства.

Вирішення задач стимулювання збуту досягається з допомогою багатьох різноманітних засобів. При цьому розробка плану маркетингу враховує і тип ринку, і конкретні задачі в сфері стимулювання збуту, і існуючу кон’юнктуру, і рентабельність кожного з використовуваних засобів. До основних засобів підвищення ефективності продаж у магазинах досліджуваного підприємства можна віднести: пропонування товарів магазинам безплатно чи на пробу; угоди з невеликою скидкою з ціни (застосовується при угодах з підприємствами-партнерами); експозиції і демонстрації товару в магазинах; професіональні зустрічі і спеціалізовані виставки; торгові конкурси для заохочення робітників магазинів до ефективної торгівельної діяльності.

В здійсненні процесу продажу товарів важливе місце займає аналіз стану мережі покупців. Досвід діяльності ТОВ НВП «Аргон» в цій галузі показав, що недостатньо знайти покупця, довести до нього необхідну інформацію і чекати від нього ініціативи до співпраці. За допомогою рекламних агентств, бізнес-центрів, що діють в регіоні збуту підприємство отримує певну інформацію про стан ринку товарів, які воно реалізує, рівень зацікавленості цим товаром покупців, їх потенційні можливості щодо співпраці.

Стимулювання збуту доповнюють і інші відомі методи просування товарів. Об’єктом уваги при стимулюванні збуту мають стати ТОВ НВП «Аргон» - покупці і торговий персонал.

Якщо покупців закликають до безпосереднього здійснення купівлі, то торговельний персонал спонукають до активності і професійної вправності досягнення найвищого рівня продажу. Для цього у мережі магазинів ТОВ НВП «Аргон» працюють менеджери торгового залу в обов’язки яких входить розповісти покупцеві про всі властивості товару і його переваги в плані ціни і закупки оптової партії.

Вміло організоване управління просуванням і стимулюванням збуту дозволяє мережі магазинів ТОВ НВП «Аргон» з однієї сторони краще пристосовуватись до змін зовнішніх умов функціонування, а з другої впливати на внутрішні зміни і знаходити оптимальні рішення щодо задоволення потреб покупців.

Аналіз роботи ТОВ НВП «Аргон» і матеріали опитування покупців дозволили сформувати основні напрямки удосконалення роботи:

  • вивчення попиту населення проводити по розширеній програмі, яка охоплювала б всі відомі методи вивчення попиту по основних якісних показниках. Вивчати необхідно не тільки реалізований, але й незадоволений, і попит що формується. Необхідно розширити практику проведення виставок-продаж, виставок-дегустацій;

  • посилити роль реклами товарів, підвищити цілеспрямованість, активізувати її виховну функцію, використовувати комплекс рекламних акцій, міроприємств, особливу увагу приділяти рекламі нових товарів.

  • підвищити активність продавців, забезпечити їх матеріальну зацікавленість у результатах праці. Ввести практику оплати праці продавців в залежності від якості обслуговування, проведення ефективності вивчення попиту, проведення рекламних міроприємств, використання прогресивних форм і методів обслуговування.

Впровадження зазначених рекомендації та їх реалізація буде сприяти підвищенню рівня роботи мережі магазинів ТОВ НВП «Аргон» та підвищення ефективності діяльності підприємства в цілому.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Алькема В. Г. Логістика: теорія та практика / В. Г. Алькема, 0. М. Сумець. — К.: ВД «Професіонал», 2012. — 272с.

  2. Бажин И. И. Логистика: учебник / И. И. Бажин. — X.: Консум, 2011. — 240 с.

  3. Башнянин Г.І., Лазур П.Ю., Медведєв В.С. Політична економія. – К.: Ніка – Центр, Ельга, 2009. – 527 с.

  4. Большой экономический словарь/ Под ред. А.Н. Азрилияна. – М.: Фонд «Правовая культура», 2010. – 528 с.

  5. Голошубова Н. О. Організація і технологія торгівлі споживчими товарами: навч. посіб. / Ніна Голошубова; М-во освіти і науки України, КНТЕУ. - К. : КНТЕУ, 2009.

  6. Єгоров У. Ф. Організація торгівлі: Підручник / У. Ф. Єгоров. – Санкт-Петербург: Пітер, 2011. – 420 с.

  7. Комерційна діяльність: Підручник /За ред. проф. В.В. Апропія. - Вид. 2-ге, перероб. і доп. - К.: Знання, 2009. – с. 432

  8. Організація й технологія торгівлі: Підручник / З. М. Виноградова, Про. У. Пигунова, З. П.Гурская та інших.; Під загальною редакцією З. М.Виноградовой. –Мн.:Виш. шк., 2012. – 460 с.

  9. Платонов У. М. Організація торгівлі: Навчальний посібник./ У. М. Платонов – Мн.:БГЭУ, 2010. – 287 с.

  10. Старожилова С.М., Озима В.В., Стайоха Т.Б. Комерційна діяльність організацій. Навчальний посібник для студентів аграрних вищих навчальних закладів. НМЦ. – К. : 2011. –с. 257

  11. Широких А.А.,Хвалей М.К,Холоповский В.П.,Лашкевич М.М. Організація й технологія торгівлі: навчально-методичний комплекс. – Мн.: Вид-во ИПД, 2010. – 263 с.

  12. Бакута А. В. Проблеми та перспективи торгівлі в Україні/А. В. Бакута // Формування ринкових відносин в Україні. – 2012. - № 2.-С.152-159

  13. Бакута А.В. Проблеми та перспективи складської логістики в Україні// Формування ринкових відносин в Україні. – 2012. - №2. – с.152-159

  14. Бут О. Выбор по расчету/О. Бут // Мир упаковки - 2013. - № 3.-С.46-51

  15. Гаджинский А. М. Логистика: Учебник А/ М. Гаджинский. - М.: ИТ К «Дашков и К», 2011. - 408 с.

  16. Костюченко В. Облік запасів за національними Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку // Бухгалтерський обік та аудит. – 2011. – № 5. – С. 23–54

  17. Костюченко Л.В. Логістичні принципи модернізації складського господарства /Л.В. Костюченко // Мерчендайзер. - 2011. - № 2.-С.73-75

  18. Крикавський Є.В. Логістика для економістів: Підручник. - Львів: Вид-во Нац. ун-ту «Львівська політехніка», 2011. - 448 с.

  19. Основы логистики: учеб. пособие / Под ред. Л.Б. Миротина и В.И. Сергеева. - М.: ИНФРА-М, 2009. - 200 с.

  20. Плоткин Б. К. Основы логистики: Учеб. пособ. / Б. К Плоткин. — Л.: ЛФЭИ, 2009. -286 с.

  21. Посібник з бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності підприємствами України / Під ред. С.Я. Зубілевич, І.Ю. Кравченко, О.О. Прокопенко, Д.Г. Школьніков, Н.С. Юре-вич. – К.: «Укрпапір», 2010. – 472 с.

  22. Райзберг Б.А., Лозовский Л.Ш., Стародубцева Е.Б. Современ­ный экономический словарь. - 5-е изд., перераб. и доп. - М.: ИН- ФРА-М, 2009. - 495 с. - (Библиотека словарей «ИНФРА-М»)

  23. Семененко А. И. Предпринимательская логистика / А. И. Семененко. — СПб.: Политехника, 2010. — 232 с.

  24. Смехов А. А Логистика/А. А. Смехов. — М.: Знание, 2011. — 64с.

  25. Сток Дж.Р., Ламберт Д.М. Стратегическое управление ло­гистикой: Пер. с 4-го англ. изд. - М.: ИНФРА-М, 2005, XXXII. - 779 с.

  26. Антова Р. Структура размещения запасов в магазине //Мерчендайзер. – 2011. - №9. – с.14-20

  27. Сумец А. М. Логистика. Теория, ситуации, практические задания: Учеб. пособие /А. М. Сумец. — К:Хай-Тек Пресс, 2011. — 320с.

  28. Торговое дело: экономика, маркетинг, организация: Учебник / Под общ. Ред. проф. Л.А. Брашка и проф. Т.П. Данько. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: ИНФРА – М, 2010. – 560 с.

  29. Егоров Е. "Предназначение В2В-маркетинга - помогать клиентам делать их бизнес болем успешным"/ Е. Егоров // Маркетинг и реклама. - 2011. - № 4. - С. 48-50

  30. Зелнина С. Аромат успешного бизнеса / С. Зелнина, Д. Перминова // Мерчендайзер. - 2011. - № 4. - С. 63-67

  31. Зонова А. Анализ продаж и управленческие решения / А. Зонова // Менеджмент и менеджер. - 2009. - № 3. - С. 57-59

  32. Исполатов С. Как грамотно сэкономить? / С. Исполатов // Мерчендайзер. - 2011. - № 4. - С. 53-56

  33. Крутова А. Облік продажу товарів зі знижками / А. Крутова // Бухгалтерський облік і аудит. - 2010. - № 12. -С. 33-42

  34. Митягина А. О комплексном подходе к визуальному мерчендайзингу / А. Митягина // Мерчендайзер. - 2011. - № 3. - С. 13-17

  35. Удалова К. Система оценки мерчендайзинговой активности / К. Удалова, Д. Чаттерджи // Мерчендайзер. - 2011. - № 3. - С. 18-21

  36. Фоміна О. В. Напрями вдосконалення обліку операцій з продажу товарів із застосуванням активізацій них управлінських заходів / О. В. Фоміна // Актуальні проблеми економіки. - 2008. - № 9. - С. 207-216

  37. Шаповалов В. Продажа товаров по методу ABC / В Шаповалов // Мерчендайзер. - 2011. - № 8. - С. 28-31

  38. Шинкаренко Л. Методы продажи товаров на основе технологий мерчендайзинга// Мерчендайзер. - 2011. - №10. - С. 11-17

  39. Сайт досліджуваного підприємства ТОВ НВП «Аргон»//www. http://grosh.vin.ua

ДОДАТКИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]