Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна геод-на практика.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
4.69 Mб
Скачать
  1. Нівелювання поверхні

    1. Польові роботи

Для виконання польових робіт необхідні: теодоліт, штатив, віхи, рулетка чи мірна стрічка, крейда, шпильки, молоток, нівелір, рейка, олівці.

Побудуйте на місцевості сітку квадратів (10–15 квадратів зі стороною 10–20 м). Прямі кути будуються теодолітом, відстані виміряються з точністю до 1 см, вершини квадратів закріплюються шпильками або відмічаються крейдою. Викресліть схему квадратів в довільному масштабі та покажіть на ній вихідну точку з відомою відміткою, та ситуацію, що знята відносно вершин квадратів.

Встановіть нівелір приблизно в центрі квадратів та приведіть його в робоче положення. В вихідній точці Rp та в усіх вершинах квадратів візьміть відліки по червоній та чорній сторонам рейки і запишіть їх на схемі квадратів. Обрахуйте п’ятки рейок. Якщо вони відрізняються від фактичного значення більше ніж на 5–6 мм, то повторіть нівелювання цих вершин.

    1. Обробка результатів нівелювання поверхні по квадратам

Обчисліть горизонт прибору:

ГП = ZRp + a,

де ZRp – відмітка вихідної точки (репера);

а – відлік по чорній стороні рейки, що встановлена в вихідній точці.

Відмітки вершин квадратів обчислюються за формулою

Zі = ГП – сі,

де сі – відлік по чорній стороні рейки в і-х вершинах квадратів.

Викресліть в масштабі 1:500 сітку квадратів, вкажіть номера та відмітки вершин квадратів. Побудуйте графічною чи аналітичною інтерполяцією горизонталі із завданим керівником січенням рельєфу. Зі схеми нанесіть на план ситуацію із урахуванням масштабу. Отриманий план нівелювання поверхні по квадратам викресліть тушшю або гелевими ручками відповідно до умовних знаків для топографічних планів.

    1. Проектування горизонтального майданчику

На вказаних керівником квадратах запроектуйте горизонтальну площадку. Для цього викресліть в масштабі 1 : 500 сітку квадратів та вкажіть відмітки вершин. Проектна відмітка горизонтальної площадки при умові нульового балансу грабарств обчислюється по формулі:

Z0 = ,

де ZI, ZII, ZIII і ZIV - відмітки вершин, що відносяться відповідно до одного, двох, трьох, чотирьох квадратів;

n – кількість квадратів.

Проектна відмітка підписується червоним кольором над фактичною. У кожній вершині квадратів обчислите робочі відмітки по формулі:

hроб = Z0 – Zфакт.,

де Zфакт – фактична відмітка n-ї вершини квадратів.

Робочі відмітки підписуються під фактичними червоним кольором.

По сторонах квадратів, де міняється знак робочої відмітки, знайдіть графічно точки "нульових робіт" і з'єднайте їх пунктирною лінією синього кольору, це буде лінія «нульових робіт». На кресленні штрихуванням позначте насип і виїмку (знак "+" робочої відмітки відповідає насипу, а знак " - " - виїмці).

Позначте номера елементарних фігур, утворених сторонами квадратів і лінією «нульових робіт». Визначте середню робочу відмітку hcp , площу S і об’єм земельних робіт V = hcp · S для кожної фігури. Результати обчислень запишіть в таблицю 8.1.

Обчисливши суми обсягів насипу ∑VH і виїмки ∑VB , визначите баланс земельних робіт:

Якщо ∆V > 5%, перевірте обчислення і виправте знайдені помилки.

Таблиця 8.1 – Обчислення обсягів земельних робіт

Номер фігур

Середня робоча відмітка hсер, м

Площа S, м2

Обсяг земляних робіт, м3

насипка VH

виїмка VB

1

- 0,556

2465

1370,5

n-1

+ 0,298

2471

736,4

n

Сума обсягівземельниї робіт ∑ VH = ∑ VB =