Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НДРС Метод..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

Начало формы

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДОНБАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ФІНАНСІВ

І.А. Фесенко,

Є.А. Шабельникова

НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКА РОБОТА СТУДЕНТА

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

АЛЧЕВСЬК - 2012

ДОНБАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ФІНАНСІВ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до виконання науково-дослідницької роботи студента

(для студентів денної форми навчання

галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»

напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»)

Рекомендовано

на засіданні кафедри фінансів

Протокол № 5 від 17.01.2012

Алчевськ

ДонДТУ

2012

Загальні положення

Науково-дослідна робота студентів (НДРС) є обов'язковою, невід'ємною частиною підготовки кваліфікованих фахівців у ДонДТУ як нерозривна складова освітнього процесу.

НДРС – однин з найважливіших засобів підвищення рівня підготовки фахівців з вищою професійною освітою через освоєння в процесі навчання і додатково основ професійно-творчої діяльності, методів, прийомів і навичок індивідуального і колективного виконання науково-дослідних робіт, розвиток здібностей до наукової творчості, самостійності.

Основними цілями науково-дослідної роботи студентів є:

- формування навичок творчого професійного мислення шляхом оволодіння науковими методами пізнання та дослідження;

- забезпечення єдності освітнього (навчального та виховного), наукового і практичного процесів;

- створення і розвиток умов, що забезпечують можливість для кожного студента реалізовувати своє право на творчий розвиток особистості, участь у наукових дослідженнях та науково-технічній творчості - повноцінне, рівне і доступне для кожного відповідно до його потреб, цільовими установками і здібностями.

Виконання НДРС має метою поглибити, розширити і закріпити знання студентів в області управління фінансами. НДРС є самостійною творчою науковою роботою студента, при виконанні якої студент повинен прийняти участь у вирішенні актуальних задач або обґрунтуванні доцільності управлінських рішень, спрямованих на підвищення ефективності функціонування підприємств.

Виходячи з цього за результатами виконання НДРС студенти повинні вміти:

- працювати з літературою за фахом;

- володіти методами фінансово-економічних досліджень,

- обирати найбільш ефективний апарат досліджень проблем, що вивчаються;

- використовувати результати досліджень при розробці заходів, спрямованих на підвищення рентабельності і прибутковості підприємств;

- визначати економічний ефект від впровадження запропонованих заходів;

- набути досвіду публічних виступів з науковими доповідями і захисту своєї точки зору з проблеми;

- оформляти звіти з виконаних НДРС, відповідно до стандартів, що діють;

- використовувати обчислювальну техніку.

Організація ндрс

Організація та контроль НДРС на студентами напряму «Фінанси та кредит» планується і проводиться випускаючою кафедрою, викладачами - керівниками НДРС.

Основними формами науково-дослідної роботи студентів є:

- навчально-дослідна робота, що виконується безпосередньо при вивченні дисциплін навчального плану;

- індивідуальна науково-дослідна робота (НДРС).

Навчально-дослідна робота, виконувана безпосередньо при вивченні дисциплін навчального плану

У зв'язку з тим, що студентська наукова робота є нерозривною частиною теоретичного навчання, то кожен студент в кожній дисципліні повинен бути залучений до науково-дослідної роботи в тій чи іншій формі. Студенти мають можливість за час навчання в університеті перевірити свої здібності у науковій роботі практично в будь-якому цікавить їх науковому напрямку в області фінансів, тому як кафедра здійснює підготовку фахівців з фінансів підприємств, банківських, страхових, кредитних організацій і т.ін. Тому викладач, який читає дисципліну, з урахуванням сформульованих цілей і завдань науково-дослідної роботи студентів, їх форм і етапів, самостійно, з урахуванням особистих побажань і схильностей студента, визначає і конкретизує форму участі кожного студента в науково-дослідній роботі з дисципліни, а загальні принципи цієї участі, зміст, обсяг роботи, звітність і критерії оцінки відображаються у відповідних програмах дисциплін та інструкціях з модульно-рейтинговою оцінкою, в методичних вказівках та рекомендаціях щодо виконання індивідуальних завдань, та інших методичних матеріалах.

Індивідуальна науково-дослідна робота (ндрс)

Науково-дослідна робота студентів – це наукова робота студента, що виконується ним самостійно, опираючись на знання отримані протягом аудиторних занять та підчас самостійної роботи, а також використовуючи додаткову інформацію. Метою даної роботи є формування власного погляду відносно тематики що досліджується.

НДРС виконується протягом 4 – 8 семестрів (2-4 курс навчання) під загальним керівництвом викладача кафедри, до якого прикріплений студент.

На початковому етапі роботи над НДР студенти під керівництвом викладача обирають тему дослідження. Шляхом аналізу та порівняння обґрунтовують доцільність і актуальність роботи для розвитку відповідної галузі науки чи виробництва. Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Достатньо кількома реченнями висловити головну сутність проблеми або наукового завдання.

Обрана тема НДРС повинна відповідати сучасним напрямкам в управлінні державними фінансами та фінансами підприємств та установ.

Об'єкт дослідження - це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію й обране для вивчення.

Предмет дослідження міститься в межах об'єкта. Об'єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об'єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження.

На цьому ж етапі складається орієнтовний план НДРС на весь період її здійснення.

За кожен семестр студент складає звіт про проведену НДРС роботу. Звіт оформлюється з дотриманням вимог державних стандартів. За результатами досліджень за окремі семестри і в цілому по роботі студенти роблять доповіді на наукових семінарах кафедри, науково-технічних конференціях факультету і університету. Кращі роботи можуть представлятися для участі у всеукраїнських та міжнародних конкурсах.

Всім студентам керівниками НДРС надається сприяння і допомогу:

- у виконанні наукових досліджень;

- у підготовці та поданні наукових робіт на різні конкурси і виставки;

- у впровадженні результатів наукових робіт у виробництво та навчальний процес;

- у підготовці та поданні наукових доповідей на всеукраїнські, регіональні, галузеві, міжнародні та інші науково-технічні конференції;

- у підготовці та опублікуванні наукових статей.

Функціонування і розвиток студентської наукової роботи передбачає заходи заохочення і стимулювання студентів.

Основними формами заохочення і стимулювання є:

- облік результатів, отриманих в процесі виконання наукової роботи, при підсумковій оцінці знань з дисциплін, в рамках яких виконана НДР, на різних етапах навчання;

- висунення найбільш обдарованих студентів на здобуття державних та іменних стипендій, стипендій, створених різними організаціями і фондами тощо;

- представлення кращих студентських робіт на конкурси, виставки та інші організаційно-масові заходи, що передбачають нагородження переможців;

- відрядження для участі в різних вітчизняних і зарубіжних наукових форумах студентів.

Студенти, що поєднують активну науково-дослідну роботу з хорошою успішністю, можуть бути рекомендовані кафедрою:

- до вступу в аспірантуру з наданням права переважного зарахування до неї за інших рівних умов;

- для заміщення вакантних викладацьких посад в університеті після його закінчення.