Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НИРС 4 КУРС.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
513.54 Кб
Скачать

4. Рекомендації і пропозиції по позиціонуванню тов «Будівельник-2004» на ринку будівельних послуг

На основі проведених досліджень далі формується концепція позиціонування підприємства на ринку будівельних послуг міста Алчевська.

Основами для проведення позиціонування послуг, що надаються ТОВ «Будівельник-2004» є: якість виконуваних послуг, технологія їх виконання, імідж підприємства, ціна, підвищені експлуатаційні властивості.

Основна мета позиціонування ТОВ «Будівельник-2004» полягає у створенні і збереженні за підприємством місця на ринку. При виборі певної позиції, яку підприємство може і бажає зайняти, багато залежать від ресурсів фірми, ступеня однорідності продукції і ринку, маркетингових стратегій конкурентів. При реалізації тієї чи іншої стратегії підприємство має вирішити, на яку групу споживачів будуть орієнтовані послуги, які ним пропонуються. Вибір конкретного ринку визначає і коло конкурентів підприємства, і можливості його позиціонування. Вивчивши позиції конкурентів, організація «Будівельник-2004» повинна вирішити, зайняти місце, близьке до позиції одного з конкурентів, або спробувати заповнити інше виявлене на ринку місце. ТОВ «Будівельник-2004» займає позицію поруч з одним з конкурентів, через це воно повинно диференціювати свою пропозицію за рахунок товару, його ціни і якісних відмінностей. Помітний вплив на позиціонування підприємства надає та обставина, що кожен споживач має власну систему порівняльних оцінок - своє позиціонування товарів тих, з якими він зустрічається на ринку. Ставлення споживачів формується у свідомості чи підсвідомості як синтез вражень та емоційно сприйнятої інформації. Саме негативно забарвлений або позитивний образ визначає ті чи інші дії людей і в підсумку позначається на зайнятому місці компанії на ринку.

Концепція позиціонування включає в себе пошук основи для диференціювання пропозиції послуг або товарів, тобто визначає відмітні властивості і характеристики комерційної пропозиції, та заходи щодо зміцнення в свідомості споживачів бажаного для компанії власного образу. Причому концепція позиціонування повинна виконуватися з урахуванням особливостей цільового сегменту, на який спрямовані маркетингові зусилля компанії.

Сегментування дозволяє з'ясувати купівельні переваги, виділити купівельні групи з однаковими потребами і мотивацією, я потім вибрати найбільш привабливі з них з тим, щоб направити на їх завоювання свої зусилля. Для цього необхідно:

1) провести дослідження, націлене на визначення споживчих мотивацій, вивчення купівельного поведінки і з'ясувати відношення до компанії;

2) провести кількісне дослідження (за допомогою опитування, анкетування) для більш точного відбору та вивчення потреб різних груп споживачів;

3) скласти профіль кожного сегмента покупців, що описує поведінку індивідів, їх характеристики і властиві їм особливості купівельної поведінки.

Для вибору правильного позиціонування на ринку будівельних послуг ТОВ «Будівельник-2004» повинно:

- зрозуміти та оцінити ступінь популярності підприємства;

- знати позицію на ринку будівельних послуг підприємств конкурентів;

- оцінити потенційну рентабельність обраної позиції;

- оцінити потенціал власного підприємства;

- оцінити ризики позиціонування (достаточність засобів, особистий потенціал) при занятті і захисту позицій у даному секторі;

- зібрати аргументи на користь позиціонуванні та скласти план позиціонуванні та реклами.

У зв’язку із вищесказаним можливо декілька варіантів позиціонування.

Позиціонування по іміджу засновано на тому, якщо ТОВ «Будівельник-2004» завоює визнання на ринку, тоді при однакових цінах, якості та технологіях воно може використовувати як конкурентну позицію свій імідж.

Позиціонування по ціні передбачає що «Оріон» буде впроваджувати політику різних цін для різних замовників.

Позиціонування по якості найбільш ефективно, тому що підприємство надає послуги по тим же цінам. що і конкуренти, але з більш високою якістю.

Позиціонування у рамках технологій припускає, що підприємство повністю використає позитивні характеристики послуги, нові технологічні розробки, які дозволять отримати товар по своїм характеристикам не нижче ніж у конкурентів.

У цілому позицію ТОВ «Будівельник-2004» можна охарактеризувати двома положеннями: позиціонування свого міста поряд із конкурентом та розгортання конкурентної боротьби за новий сектор на ринку, для цього необхідно:

- розташовувати більшими ресурсами ніж конкурент;

- мати послуги, споживча вартість, якого вище ніж у конкурента;

- ємність ринку повинна бути великою. щоб умістити усіх конкурентів;

- мати пропозицію, яка у максимальній мірі відповідає конкурентним перевагам підприємства;

Для того щоб позиціонувати підприємство на вільний ніші ринку з товаром ринкової новизни необхідно зробити значний технічний заділ, мати достатню кількість потенційних замовників.

ВИСНОВКИ

ТОВ «Будівельник-2004» успішно працює на будівельному ринку міста Горлівки протягом всього часу існування будівельної компанії, але в наслідок всесвітньої кризи, як і вся будівельна галузь України переживає деякі скрутнощі.

Підприємству для позиціонування репутації надійної будівельної компанії необхідно активно використовувати рекламу. Це дозволить донести до потенційних споживачів такі позитивні сторони підприємства, як якість будівельних послуг та невисокі ціни на будівництво та дозволили вийти їй на лідируючі позиції з будівництва та реконструкції будівель та споруд.

Досягнення ТОВ «Будівельник-2004» безпосередньо пов'язані з високою кваліфікацією будівельників, адже основа компанії - кілька висококваліфікованих будівельних бригад, які мають багаторічний досвід у будівництві та реконструкції. Успіх, якого добилася дана фірма в наданні будівельних послуг, був досягнутий не вдаючись до компромісу з репутацією цієї компанії. Команди фахівців, що працюють над проектом, обрані за їх компетентність і досвід роботи на різних рівнях великих і малих об'єктів, різноманітного обсягу робіт і технічної складності.

Рівень цін на будівництво на 20-25% менше аналогічних пропозицій у відповідному регіоні за рахунок наявності власної бази напрацьованих клієнтів і відсутності посередників. Але для більш вдалого позиціонування підприємству бажано встановити 3 групи цін: по передоплаті (нижче, ніж у конкурентів), по факту (на рівні ціни конкурентів), накопичувальні знижки від обсягів або можливість відстрочки платежу, але тільки для давніх, пріоритетних клієнтів.

Розуміння і виконання побажань Клієнта є найкращим критерієм успіху кожного проекту. Вибираючи ТОВ «Будівельник-2004», Клієнт отримує партнера, який також відданий успіху проекту, як він сам.

По всіх своїм напрямках діяльності дане підприємство надає всеосяжні послуги і дуже часто виконує повний комплекс проектувально-будівельних робіт. Для реалізації проекту з покрокової координацією і забезпеченням найвищої якості робіт, керівництву ТОВ «Будівельник-2004» слід постійно відслідковувати появу інноваційних розробок у будівництві та використовувати їх при виконанні робіт.

У підприємства є можливість виконувати різні обсяги робіт і уникати ризиків в незалежності від величини проекту завдяки тому, що воно володіє широким спектром навичок і великим досвідом. Наша репутація базується на методі пошуку оптимальних рішень, уважне ставлення до деталей, дотриманні узгодженого графіка виконання робіт і високій якості.

Досвід даного підприємства включає об'єкти, що вимагають значних технічних знань і спеціалізованої професійної компетенції. ТОВ «Будівельник-2004» володіє висококваліфікованими кадрами, які були експертами в наданні комплексу робіт для проектів з високим ступенем ризику, які містять великий обсяг інженерної роботи.

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

1. Пасічник В. Маркетинг будівельних ринків України: поточний стан і перспективи // Маркетинг в Україні. – 2006. − №4. – С. 55–59.

2. Бєлугін В.С. Управління будівельними організаціями в умовах ринкової економіки // Будівництво України .− 2005. −№5. − С. 13–15.

3. Пинда Ю.В. Тенденції розвитку та структурних зрушень у будівельному комплексі Львівської області // Регіональна економіка. – 2008. – №3. – С. 167–174.

4. Карманова И. Строительный надзор или контроль? / БМ. – №19. – 2003. – С. 13.

5. Господарський кодекс України.

6. Онищук Г.І. Економічна ефективність науково-технічної діяльності та джерела фінансування науки в будівельній галузі / Г.І. Онищук // Зб. мат. всеукраїнської науково-практичної конференції «Будівельна наука в системі забезпечення ефективної роботи будівельної галузі України». – К. : АБУ, 2010. – С. 40-49.

7. Микитюк П.П. Аналіз інвестиційно-інноваційної діяльності підприємств : монографія / П.П. Микитюк. – Тернопіль : ТНЕУ, 2009. – С. 7-53.

8. Дзяд О.В. Фінансові аспекти інноваційної політики ЄС / О.В. Дзяд // Фінанси України. – 2005. – №5. – С. 140-146.

9. Зубенко В.О. Визначення пріоритетності реалізації інноваційних проектів / В.О. Зубенко // Комунальне господарство міст: Наук. зб. – Вип.80. – К. : Техніка, 2008. – С. 38-45.

10. Кривак А.П. Формування конкурентоспроможності національної економіки в контексті інновацій / А.П. Кривак // Формування ринкових відносин в Україні: Наук. зб. – Вип.11. – К. : НДЕІ, 2008. – С. 75-78.

11. Марчук Т.С. Системний підхід до визначення конкурентноздатності будівельної організації / Т.С. Марчук // Формування ринкових відносин в Україні: Наук. зб. – Вип. 4. – К. : НДЕІ, 2009. – С.130-133.

12. Новак А. Як підняти українську економіку: монографія / А. Новак. – К. : Торонто, 2007. – 344 с.

13. Федоренко В.Г. Інвестиції в Україні / В.Г. Федоренко // Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин: Наук. зб. – Вип.8. – К. : КНУБА, 2000. – С. 237-244.

14. Державна статистика України.

15. Новаторів Е.В. Аудит внутрішнього маркетингу методом аналізу "важливість-виконання" / Е.В. Новаторів / / Маркетинг у Росії і за кордоном, 2008. № 1. - С. 18.

16. Негл Т.Т. Стратегія і тактика ціноутворення / Т.Т. Негл СПб.: Пітер, 2004. С.250

17. Орлова Т.М. Маркетингові комунікації як інструмент розвитку регіонального ринку / Т.М. Орлова / / Маркетинг у Росії і за кордоном, 2007. № 1. с. 31.