Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НРС 2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.75 Mб
Скачать

Кафедра металургії чорних металів

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсового проекту з курсу

«Безперервне розливання сталі»

(для студентів спеціальності 6.090400

"Металургія чорних металів"

4,5 курсу всіх форм навчання)

Рекомендовано

на засіданні кафедри МЧМ

Протокол № 4 від 3.12.2008

Затверджено

на засіданні методради ДонДТУ

Протокол № від .12.2008

Алчевськ

ДонДТУ

2009

УДК 669.18

Методичні вказівки до виконання курсового проекту з курсу «Безперервне розливання сталі» (для студ. спец. 6.090400 "Металургія чорних металів" 4,5 курсу всіх форм навч.) /Укл.: С.В. Куберський, Д.Ю. Кузнецов,– Алчевськ: ДонДТУ, 2009.– 00 с.

Розглянуто методику визначення основних швидкісно-температурних параметрів безперервного розливання, методики визначення основних теплофізичних характеристик безперервного розливання, розрахунки процесів затвердіння та охолодження металу в кристалізаторі і зоні вторинного охолодження, параметрів коливання кристалізатора, базового радіусу МБЛЗ і форми технологічної осі, складу і продуктивності установки. Наведено приклади практичного застосування описаних методик. У додатках приведені довідкові дані, необхідні для розрахунків, а також варіанти завдань для виконання контрольних і курсових робіт студентами денної і заочної форми навчання.

Укладачі С.В. Куберський, доц.,

Д.Ю. Кузнецов, асист.

Відповідальний за випуск Н.Г. Майорова, зав. лаб.

Відповідальний редактор В.М. Кравченко, доц.

Зміст

Вступ

4

Перелік умовних позначень та скорочень

7

1 Технологічна характеристика сталі заданої марки

2 Визначення температури металу при розливанні сталі на МБЛЗ

3 Розрахунок і вибір швидкісних параметрів безперервного розливання

4 Розрахунок параметрів кристалізації заготовок

5 Розрахунок і вибір форми технологічної осі

6 Розрахунок параметрів коливання кристалізатора

7 Розрахунок продуктивності МБЛЗ

8 Спеціальна частина

9Результати розрахунків

Перелік посилань

Додаток А

ВСТУП

Останні роки в Україні намітилися тенденції по всебічній модернізації сталеплавильного комплексу. Програма розвитку металургійного комплексу України включає значну зміну структури сталеплавильного переділу, а саме, зниження частки мартенівської сталі і традиційного розливання металу у виливниці в загальному обсязі виробництва металопродукції. Значне підвищення частки конвертерної та електросталі, а також збільшення обсягів металу, що розливається на МБЛЗ, може істотно підвищити конкурентоздатність продукції вітчизняної металургії.

На сьогодні успішно завершена реконструкція сталеплавильного виробництва на Донецькому металургійному заводі (реконструйовані потужності по виплавці і безперервному розливанні електросталі). Швидкими темпами переозброюється Єнакіївський металургійний завод (споруджено дві установки ковш-піч і дві шестиструмкові радіальні МБЛЗ. У перспективі спорудження третьої машини безперервного розливання сталі). Практично нове підприємство споруджується на місці Алчевського металургійного комбінату. На початок 2009 року на підприємстві пущено в експлуатацію новий конвертерний цех у складі двох конверторів садкою по 300 тон кожний, установки ковш-піч, вакууматора камерного типу і двох слябових МБЛЗ. У планах підприємства будівництво третього конвертера та блюмової МБЛЗ. Нові машини безперервного розливання з’явились на ВАТ «Азовсталь» та новому підприємстві «Донецьксталь». Збільшення долі безперервно литого металу передбачають плани реконструкції металургійних підприємств Кривого Рогу, Запоріжжя та ін.

Поява нових, сучасних технологічних схем виробництва сталі вимагає підготовки висококваліфікованих фахівців, здатних успішно вирішувати виробничі задачі при роботі на новому обладнанні. Перед навчальними закладами стоїть мета якісної підготовки студентів до майбутньої роботи шляхом організації вивчення теорії, технології, конструкції і особливостей експлуатації високопродуктивного технологічного устаткування.

Одним з ефективних шляхів закріплення теоретичного матеріалу є виконання різних розрахунків технологічних і конструкційних параметрів сталеплавильних процесів, виконання курсових робіт і проектів.

Незважаючи на швидкі темпи розвитку процесів безперервного лиття, спостерігається істотний дефіцит у науково-методичній і навчальній літературі по даному напрямку. Особливо це виявляється у відношенні літератури, присвяченої розрахункам параметрів безперервного розливання і конструктивних параметрів основних вузлів МБЛЗ.

Дані методичні вказівки розроблено для допомоги студентам у виконанні курсового проекту з дисципліни «Безперервне розливання сталі» на тему «Розрахунок основних технологічних та конструкційних параметрів МБЛЗ». У вказівках розглянуто методику визначення основних швидкісно-температурних параметрів безперервного розливання, методики визначення основних теплофізичних характеристик безперервного розливання, розрахунки процесів затвердіння та охолодження металу в кристалізаторі і зоні вторинного охолодження, параметрів коливання кристалізатора, базового радіусу МБЛЗ і форми технологічної осі, складу і продуктивності установки.

Основні розділи вказівок містять приклади практичного застосування описаних методик, що дозволяють розрахувати параметри безперервного лиття для конкретних вихідних умов процесу.

У додатках приведені довідкові дані, необхідні для розрахунків, а також варіанти завдань для виконання контрольних і курсових робіт студентами денної і заочної форми навчання.

Вказівки підготовлено відповідно до програми дисципліни «Безперервне розливання сталі» і можуть використовуватись студентами металургійних спеціальностей у курсовому і дипломному проектуванні.