Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bgd-l7.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
595.97 Кб
Скачать

5.11. Захист людини від впливу іонізуючого випромінювання

Однойменний Закон спрямований на забезпечення захисту життя, здоров'я та майна людей в³д негативного впливу ³он³зуючого випром³нювання, спри-чиненого практичною д³яльн³стю, а також у випадках рад³ац³йних авар³й, шляхом виконання запоб³жних та рятувальних заход³в ³ в³дшко­­дування шкоди.

Закон регулюº правов³дносини м³ж державою в особ³ ¿¿ в³дпо­в³дних орган³в виконавчо¿ влади, юридичними та ф³зичними особами, що виникають у зв'язку з практичною д³яльн³стю.

Кожна людина, яка проживаº або тимчасово перебуваº на територ³¿ Укра¿ни, маº право на захист в³д впливу ³он³зуючого випром³нювання. Це право забезпечуºться зд³йсненням комплексу заход³в щодо запо­б³гання впливу ³он³зуючого випром³нювання на орган³зм людини вище встанов­лених дозових меж опром³нення, компенсац³ºю за пере­вищення встанов­лених дозових меж опром³нення та в³дшкодуванням шкоди, запод³яно¿ внасл³док впливу ³он³зуючого випром³нювання.

Громадяни Укра¿ни та ¿х об'ºднання мають право на отримання ³нформац³¿ щодо р³вн³в опром³нення людини та заход³в захисту в³д впливу ³он³зуючого випром³нювання в м³сцях ¿х проживання чи роботи в³д в³дпов³дних орган³в виконавчо¿ влади, до в³дання яких належать функц³¿ захисту людини в³д впливу ³он³зуючого випром³нювання зг³дно з законодавством Укра¿ни.

Основна дозова межа ³ндив³дуального опром³нення населення за Законом не повинна перевищувати 1 м³л³з³верта (мЗв) – одиниц³ вим³­рю­вання екв³валентно¿ та ефективно¿ дози ³он³зуючого опром³нення у систем³ С², при цьому середньор³чн³ ефективн³ дози опром³нення людини, в³днесено¿ до критично¿ групи, не повинн³ перевищувати встановлених Законом основних дозових меж опром³нення незалежно в³д умов та шлях³в формування цих доз.

Дозов³ меж³ ³ндив³дуального опром³нення населення та критер³¿ щ³льност³ забруднення грунт³в на територ³¿, що зазнала рад³оак­тивного забруднення внасл³док Чорнобильсько¿ катастрофи визнача­ються зако­нами Укра¿ни та ³ншими нормативно-правовими актами.

Основна дозова межа ³ндив³дуального опром³нення персоналу об'ºк­т³в, на яких зд³йснюºться практична д³яльн³сть, введених в експлуатац³ю п³сля набрання чинност³ цим Законом, не повинна перевищувати 20 м³л³з³верт³в ефективно¿ дози опром³нення на р³к, при цьому допускаºться ¿¿ зб³льшення до 50 м³л³з³верт³в за умови, що сере­дньор³чна доза опро­м³нення протягом п'яти рок³в п³дряд не перевищуº 20 м³л³з³верт³в.

Основна дозова межа ³ндив³дуального опром³нення персоналу об'ºк­т³в, на яких зд³йснюºться практична д³яльн³сть, введених в експлуатац³ю до набрання чинност³ цим Законом, не повинна переви­щувати 50 м³л³з³верт³в ефективно¿ дози опром³нення за будь-як³ 12 м³сяц³в роботи п³дряд, з поступовим зменшенням дозово¿ меж³ опро­м³нення до 20 м³л³з³верт³в за р³к протягом перех³дного пер³оду.

Залучення ос³б до л³кв³дац³¿ рад³ац³йних авар³й та ¿х насл³дк³в допускаºться лише на добров³льних засадах, за контрактом, в якому повинна зазначатися можлива доза опром³нення за час л³кв³дац³¿ рад³ац³йно¿ авар³¿ та ¿¿ насл³дк³в.

Залучення до л³кв³дац³¿ рад³ац³йних авар³й та ¿х насл³дк³в ос³б, як³ мають медичн³ протипоказання, ос³б в³ком до 18 рок³в та ж³нок д³тород­ного в³ку забороняºться.

Опром³нення ос³б, залучених до л³кв³дац³¿ рад³ац³йно¿ авар³¿ та ¿¿ насл³дк³в, вище дозових меж опром³нення, встановлених цим Зако­ном, допускаºться лише за ¿х згодою, у випадках, якщо не можна вжити заход³в, як³ виключають ¿х перевищення ³ можуть бути виправдан³ лише рятуванням життя людей та попередженням подаль­шого небезпечного розвитку авар³¿ ³ опром³нення б³льшо¿ к³лькост³ людей.

Втручання, зумовлене необх³дн³стю захисту життя та здоров'я лю­дини, повинно бути таким, щоб зменшення шкоди, запод³яно¿ впливом ³он³зуючих випром³нювань шляхом зниження дози опром³­нення, було достатн³м для виправдання як вартост³ втручання, так ³ спричинених цим втручанням збитк³в.

Заходи щодо укриття людей застосовуються, якщо протягом перших десяти д³б оч³кувана сукупна ефективна доза опром³нення може перевищити 5 м³л³з³верт³в.

Тимчасова евакуац³я людей зд³йснюºться у раз³, якщо протягом не б³льш як одного тижня сукупна ефективна доза опром³нення може досягти р³вня 50 м³л³з³верт³в.

Йодна проф³лактика застосовуºться у раз³, якщо оч³кувана погли-нута доза опром³нення щитовидно¿ залози в³д накопиченого в н³й рад³­о­активного йоду може перевищити 50 м³л³грей (мГр) – одиниц³ вим³­рювання поглинено¿ дози ³он³зуючого випром³нювання (у систем³ С²).

Органи державного регулювання ядерно¿ та рад³ац³йно¿ безпеки можуть з урахуванням специф³ки конкретно¿ рад³ац³йно¿ авар³¿ встанов­лювати нижч³ р³вн³ втручання та включати додатков³ заходи в³дпов³дно до план³в рад³ац³йного захисту персоналу та населення, а також встанов­лювати коротш³ пер³оди часу, протягом якого досягаються ц³ р³вн³. Порядок встановлення та запровадження нижчих р³вн³в втручання встановлюºться Каб³нетом М³н³стр³в Укра¿ни.

Юридичн³ та ф³зичн³ особи, як³ зд³йснюють практичну д³яльн³сть в установленому Каб³нетом М³н³стр³в Укра¿ни порядку, зобов'язан³:

  • зд³йснювати систематичний контроль за рад³ац³йним станом робо­чих м³сць, прим³щень, територ³¿, в сан³тарно-захисних зонах та зонах спосте­режень, а також за викидами ³ скидами рад³оактивних речовин;

  • розробляти обгрунтування додержання норм рад³ац³йно¿ безпеки щодо ново¿ (модерн³зовано¿) продукц³¿, матер³ал³в ³ речовин, техноло­г³чних процес³в ³ виробництв;

  • планувати ³ проводити заходи щодо забезпечення захисту лю­дини в³д впливу ³он³зуючих випром³нювань;

  • зд³йснювати контроль ³ обл³к ³ндив³дуальних доз опром³нення персоналу;

  • орган³зовувати проведення пер³одичних медичних огляд³в персо­налу;

  • регулярно ³нформувати персонал щодо р³вн³в ³он³зуючого випро-м³нювання на робочих м³сцях та значення отриманих ними доз опро­м³нення;

  • своºчасно ³нформувати органи виконавчо¿ влади та органи м³сцевого самоврядування, органи державного регулювання ядерно¿ та рад³ац³йно¿ безпеки щодо виникнення авар³йних ситуац³й, порушень технолог³чних регламент³в, як³ створюють загрозу для безпеки людини;

  • забезпечувати реал³зац³ю прав громадян та ¿х об'ºднань на надання ³нформац³¿ щодо стану захисту людини в³д впливу ³он³зуючих випром³­нювань.

Юридичн³ та ф³зичн³ особи, як³ зд³йснюють практичну д³яльн³сть, забезпечують також авар³йну готовн³сть ядерних установок ³ джерел ³он³зуючого випром³нювання зг³дно з вимогами стандарт³в, норм ³ правил захисту людини в³д впливу ³он³зуючих випром³нювань, а також умов отриманих дозвол³в. До такого забезпечення належить наявн³сть:

  • перел³ку потенц³йно можливих рад³ац³йних авар³й ³ прогноз³в ¿х можливих насл³дк³в з в³дпов³дними обгрунтуваннями;

  • план³в захисту персоналу ³ населення в³д потенц³йно можливих авар³й та ¿х насл³дк³в, погоджених з органами державного регулю­вання ядерно¿ та рад³ац³йно¿ безпеки або уповноваженими ними м³сцевими органами виконавчо¿ влади та органами м³сцевого самовря­дування та затверджених юридичними або ф³зичними особами ³ доведених до в³дома персоналу та населення;

  • засоб³в опов³щення персоналу ³ населення;

  • засоб³в забезпечення л³кв³дац³¿ насл³дк³в рад³ац³йних авар³й;

  • засоб³в медичного захисту людини в³д впливу опром³нення;

  • засоб³в ³ндив³дуального захисту людини;

  • засоб³в ³ндив³дуального дозиметричного контролю;

  • авар³йно-рятувального формування з числа персоналу.

У раз³ виникнення рад³ац³йно¿ авар³¿ юридичн³ та ф³зичн³ особи, як³ зд³йснюють практичну д³яльн³сть, зобов'язан³:

  • забезпечити виконання план³в захисту персоналу ³ населення в³д впливу авар³¿;

  • ³нформувати про виникнення рад³ац³йно¿ авар³¿ органи держа­в­ного регулювання ядерно¿ та рад³ац³йно¿ безпеки, м³сцев³ органи вико­навчо¿ влади та органи м³сцевого самоврядування ³ опов³щати насе­лення територ³й, на яких можливе п³двищення р³вня опром³нення;

  • вжити заход³в щодо подання медично¿ допомоги потерп³лим внасл³­док рад³ац³йно¿ авар³¿;

  • зд³йснити заходи щодо запоб³гання розповсюдженню рад³оак­тивних речовин у довк³лл³;

  • провести анал³з ³ п³дготувати прогноз розвитку рад³ац³йно¿ авар³¿ ³ зм³н рад³ац³йно¿ обстановки;

  • вжити заход³в для нормал³зац³¿ рад³ац³йно¿ обстановки у ход³ л³кв³дац³¿ рад³ац³йно¿ авар³¿.

Опром³нення людей в жилих та виробничих прим³щеннях не пови-нно перевищувати затверджених в установленому порядку норматив³в.

Захист людини в³д впливу рад³онукл³д³в, що м³стяться у буд³вель-них матер³алах, забезпечуºться такими заходами:

  • вибором земельних д³лянок для буд³вництва будинк³в ³ споруд з урахуванням р³вня вид³лення радону з земл³ та р³вня гамма-випро-м³нювання;

  • проектуванням ³ буд³вництвом будинк³в ³ споруд з урахуванням захисту в³д надходження радону в пов³тря цих будинк³в та споруд;

  • веденням виробничого контролю за вм³стом рад³онукл³д³в, що м³стяться у буд³вельних матер³алах, прийняттям будинк³в ³ споруд в експлуатац³ю з урахуванням р³вня вм³сту радону в пов³тр³ цих будинк³в та споруд ³ р³вня гамма-випром³нювання;

  • експлуатац³ºю будинк³в та споруд з урахуванням р³вня вм³сту в них радону ³ р³вня гамма-випром³нювання;

  • зм³ною характеру використання будинк³в та споруд, якщо реальн³ дози опром³нення людини перевищують затверджен³ в установленому порядку нормативи;

  • забороною застосування буд³вельних матер³ал³в ³ вироб³в з них, що не в³дпов³дають вимогам захисту людини в³д впливу ³он³зуючих випро­м³нювань.

Вм³ст рад³онукл³д³в у продуктах харчування, продовольч³й сиро­вин³ та питн³й вод³ не може перевищувати затверджених в устано­вленому порядку норм.

Продукти харчування, продовольча сировина та питна вода, а також супутн³ матер³али, що контактують з ними п³д час виробництва, збер³гання, транспортування ³ реал³зац³¿, п³длягають сертиф³кац³¿ в порядку, який визначаºться законодавством Укра¿ни.

Використання у медичн³й практиц³ будь-яких джерел ³он³зуючого випром³нювання повинно зд³йснюватися з обов'язковим застосу­ва­нням засоб³в ³ндив³дуального захисту та контролю доз опром³нення пац³ºнт³в.

Дози опром³нення пац³ºнт³в п³д час л³кування та зд³йснення медично¿ д³агностики повинн³ бути наст³льки низькими, наск³льки це можливо для д³агностичних або л³кувальних ц³лей та не перевищувати затверджених в установленому порядку норм.

Доза опром³нення, отримана пац³ºнтом при медичному втручанн³, повинна реºструватися, а ³нформац³я щодо дози опром³нення повинна збер³гатися в арх³вах медичних установ протягом 50 рок³в, а по зак³нченн³ зазначеного строку передаватися до Нац³онального арх³вного фонду.

Пац³ºнту надаºться на його вимогу повна ³нформац³я про оч³кувану чи отриману ним дозу опром³нення та про можлив³ ¿¿ насл³дки. Він маº право в³дмовитися в³д медичного втручання, пов'язаного з його опром³­ненням, за винятком, коли таке втручання пов'язане з виявленням небезпечних ³нфекц³йних захворювань.

Система контролю та обл³ку доз опром³нення населення спрямо­вана на визначення критичних груп людей в залежност³ в³д умов та м³сця проживання чи розташування робочих м³сць та реºстрац³¿ ³ндив³ду­аль­них доз опром³нення ос³б, в³днесених до критично¿ групи.

Щодо ос³б з критично¿ групи людей зд³йснюºться обов'язковий контроль та обл³к ³ндив³дуальних доз опром³нення за умови, що вели­чина ефективно¿ дози опром³нення будь-яко¿ людини з критично¿ групи перевищуº дозову межу, яка встановлена в³дпов³дними нормативами.

Обл³к ³ндив³дуальних доз опром³нення людей, в³днесених до критично¿ групи, ведеться в районному (м³ському) дозовому реºстр³ опром³нення, орган³зац³ю ведення якого зд³йснюють м³сцев³ органи виконавчо¿ влади.

Компенсац³я за перевищення р³чно¿ основно¿ дозово¿ меж³ опром³­нення надаºться особам, як³ проживають або тимчасово перебувають на територ³¿ Укра¿ни, у випадках:

  • опром³нення, зумовленого впливом практично¿ д³яльност³;

  • у раз³ помилкового або неправом³рного опром³нення пац³ºнт³в при медичному втручанн³;

  • внасл³док вимушеного споживання забруднених рад³онукл³дами продукт³в харчування та питно¿ води;

  • внасл³док рад³ац³йно небезпечних умов проживання, прац³ та навчання.

Компенсац³я за перевищення р³чно¿ основно¿ дозово¿ меж³ опром³-нення встановлюºться у розм³р³ 1,2 неоподатковуваного м³н³муму доход³в громадян за кожний м³л³з³верт перевищення встановлено¿ цим Законом допустимо¿ меж³ опром³нення.

П³дставою для виплати компенсац³¿ особам за перевищення р³чно¿ основно¿ дозово¿ меж³ опром³нення º заф³ксований районним (м³сь­ким) дозовим реºстром опром³нення факт перевищення р³чно¿ основно¿ дозово¿ меж³ опром³нення не з власно¿ вини особи.

В³дшкодуванню п³длягаº шкода, запод³яна внасл³док впливу ³он³-зуючих випром³нювань життю та здоров'ю людей, а також майну ф³зичних ос³б.

У раз³ смерт³ особи, яка настала внасл³док впливу ³он³зуючих вип-ром³нювань, право на в³дшкодування шкоди мають особи, як³ перебу­вали на утриманн³ померлого або мали на день його смерт³ право на одержання в³д нього кошт³в на утримання, а також дитина померлого, яка народилася п³сля його смерт³.

Особи, винн³ у порушенн³ законодавства щодо захисту людини в³д впливу ³он³зуючих випром³нювань, несуть цив³льно-правову, адм³­н³­ст­ра­тивну або крим³нальну в³дпов³дальн³сть в³дпов³дно до закон³в Укра¿ни.

    

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]