Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

практика

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
211.85 Кб
Скачать

склад та структуру фінансових ресурсів підприємства, сформувати інформаційну базу для аналізу.

Проаналізувати динаміку складу та структури капіталу підприємства у цілому та за його складовими.

Визначити механізм формування джерел власних фінансових ресурсів, напрямки їх використання.

Охарактеризувати обсяг та структуру позикових коштів підприємства, джерел їх формування, оцінити зміни, що відбулись у них протягом року.

Провести аналіз показників ефективності використання позикових коштів та причин, що зумовили їх зміну.

Обґрунтувати потребу у позикових ресурсах підприємства на плановий період, визначити вартість їх залучення.

Завдання 7

Розробити фінансовий план підприємства.

Для цього необхідно: провести узагальнення розроблених економічних показників діяльності підприємства на плановий період.

Розробити план доходів та витрат підприємства, план надходження та витрат грошових коштів, балансовий план підприємства.

4.3 Зміст завдань щодо маркетингово-комерційної діяльності підприємства

Місце практики: маркетингово-комерційні служби, торговельні секції, склади підприємства.

Відповідно до функції економіста, що пов'язана з маркетинговокомерційною діяльністю підприємства, зміст практичної підготовки забезпечується через виконання таких завдань:

11

Завдання 1

Оцінити ефективність комерційної діяльності.

Дія цього необхідно: використовуючи створену інформаційну базу, визначити потенційних постачальників, види господарських зв'язків. Сформулювати пропозиції щодо можливих умов укладання угод із постачальниками, виходячи із забезпечення ефективності цих угод.

Проаналізувати основні та додаткові джерела надходження товарів, ритмічність, комплектність та інші показники якості постачання товарів. Оцінити ефективність окремих комерційних угод. Дати пропозиції щодо удосконалення господарських зв'язків та підвищення ефективності комерційних угод.

Дати характеристику сегменту ринку потенційних споживачів, їх поведінкові особливості, визначити позицію підприємства на ринку.

Розробити маркетингову політику просування товарів на ринку, обґрунтувати варіанти рішень щодо каналів та форм реалізації товарів.

Завдання 2

Вивчити організацію рекламної роботи та інформації покупців.

Для цього необхідно: дати характеристику видів реклами, що застосовуються на підприємстві.

Проаналізувати план рекламних заходів, рекламний бюджет, витрати на рекламу, ефективність проведення виставок-продажів, сезонних базарів, ярмарків тощо. Оцінити ефективність реклами, достатність та повноту інформації покупців, що здійснюється на підприємстві.

Визначити доцільність використання окремих рекламних заходів. Виявити резерви та дати пропозиції щодо поліпшення організації

рекламних заходів та інформації покупців.

12

Завдання 3

Ознайомитися з технологією приймання, зберігання, підготовки товарів до продажу і розміщення товарів у торговельній залі.

Для цього необхідно: ознайомитись із порядком і методами приймання товарів за кількістю та якістю, взяти безпосередню участь у прийманні товарів та їх документальному оформленні.

Вивчити порядок, методи перевірки якості товарів на підприємстві, оформлення документів у разі виявлення кількісної нестачі товарів або їх неналежної якості. Охарактеризувати умови забезпечення збереження товарів відповідно до нормативних вимог.

Вивчити порядок, організацію доставляння, розміщення та викладки товарів у торговельній залі. Ознайомитися з особливостями приймання товарів у тарі-обладнанні та її документального оформлення. Дати характеристику організації постачання, зберігання і реалізації товарів із застосуванням тари-обладнання. Дати пропозиції щодо удосконалення технології приймання, зберігання, розміщення товарів, підвищення рівня механізації праці на підприємстві.

Завдання 4

Вивчити і дати характеристику пронесу продажу товарів і організації обслуговування покупців.

Для цього необхідно: охарактеризувати форми роздрібного (або оптового) продажу товарів, які застосовуються на підприємстві.

Ознайомитись із технологією приймання та поповнення товарних запасів у торговельній залі, із порядком їх відпускання покупцям. Провести аналіз видів послуг, які надаються покупцям на підприємстві, та їх ефективності.

Ознайомитись із порядком організації ведення касових операцій.

13

Завдання 5

Вивчити організацію матеріальної відповідальності за то- варно-матеріальні цінності підприємства.

Для цього необхідно вивчити: форми і порядок організації матеріальної відповідальності; порядок і частоту проведення інвентаризації то- варно-матеріальних цінностей та грошових коштів, оформлення її результатів, товарні збитки в магазині, їх обсяги, причини виникнення, заходи щодо їх скорочення, ознайомитись з організацією охорони магазину в позаробочий час, порядком здавання виторгу в банк, складання і подання то- варно-грошового звіту.

4.4 Зміст завдань щодо управлінської діяльності підприємства

Згідно з функціями економіста, що пов'язані з управлінською діяльністю на підприємстві, студент має опанувати практичні навички вирішення таких слідуючих типових завдань.

Завдання 1

Проаналізувати організацію праці та управління на підпри-

ємстві.

Для цього необхідно: вивчити і дати характеристику формам організаційної структури управління підприємством: лінійна, лінійно-штабна, функціональна чи комбінована. Розробити схему організаційної структури управління підприємством, визначити підпорядкованість і коло повноважень керівників різних рівнів. Охарактеризувати склад працівників підприємства за формами розподілу праці.

Ознайомитися з функціональними обов'язками керівників та спеціалістів різних рівнів управління, вивчити функціональні обов'язки спеціалістів планово-економічної служби підприємства. Проаналізувати режим роботи підприємства та праці робітників.

14

Використовуючи принципи та методи організації управлінської праці, розробити пропозиції щодо розподілу повноважень в управлінні підрозділами підприємства.

Завдання 2

Вивчити менеджмент персоналу.

Для цього необхідно: проаналізувати діючі методи управління, взяти участь у доборі методів управління та стимулювання праці, за необхідності внести пропозиції щодо їх удосконалення.

Ознайомитися з порядком обліку кадрів, їх структури. Розрахувати показники плинності кадрів, дослідити причини, розробити заходи щодо стабілізації колективу. Оцінити рівень трудової дисципліни, визначити напрямки та умови її підвищення.

Розробити проекти підготовчих документів до таких заходів, як наради, зібрання, інші види управлінської діяльності.

Вивчити прийоми ділового спілкування, вирішення конфліктних ситуацій у трудовому колективі. Взяти участь в обговоренні окремих питань шодо поліпшення обслуговування покупців, підвищення ефективності роботи підприємства тощо.

Розробити проекти наказів, доповідних і службових записок у сфері компетенції економіста.

Завдання 3

Вивчити організацію стратегічного управління у підприємстві і зробити стратегічний аналіз діяльності підприємства та вибір стратегічних позицій.

Для цього необхідно вивчити та проаналізувати:

- діючі моделі та методи аналізу зовнішнього оточення та внутрішнього середовища в системі стратегічного аналізу діяльності підприємства і особливості методичного інструментарію в стратегічному аналізі;

15

-моделі та методи оцінки стратегічного стану підприємства та вибору стратегічних позицій;

-процес оцінки привабливості стратегічних зон господарювання (СЗГ) та особливості управління стратегічним набором СЗГ;

-особливості стратегічного планування та його принципи і процеси та фактори, які впливають на вибір стратегічних цілей;

-сфери встановлення стратегічних цілей підприємства та систему стратегічних планів підприємства і області стратегічного планування;

-методи та моделі оцінювання правильності вибору стратегії та процес визначення стратегічних альтернатив розвитку підприємства;

-оцінку ефективності діючих стратегій та зовнішню і внутрішню ефективність стратегій підприємства.

Ознайомитися з особливостями управлінської діяльності підприємства в системі стратегічного управління та із відповідністю організаційної структури підприємства обраній стратегії розвитку. Вивчити визначення місії підприємства, принципи та правила її формування та значення місії для підприємства з орієнтацією на стратегічний розвиток.

Ознайомитися з порядком роботи служби (відділу) стратегічного розвитку підприємства: мета, завдання, призначення.

Розглянути і вивчити корпоративну культуру в системі підтримки стратегії підприємства і мотивацію персоналу в процесі реалізації стратегії, а також формування стратегічної поведінки та команди підтримки стратегічних змін у підприємстві.

Розглянути і вивчити особливості управління стратегічним потенціалом та фактори, які впливають на вибір стратегії управління потенціалом підприємства.

Вивчити рівні нормативних індикаторів конкурентоспроможності стратегічого потенціалу підприємства та керівництво процесами стратегіч-

16

них змін.

Уміти самостійно визначити місію підприємства та оцінити ефективність діючих стратегій.

Зробити загальну оцінку стратегічного потенціалу підприємства для виявлення можливостей реалізації набору стратегій та запропонувати пропозиції щодо нових підходів до організації стратегічного планування у підприємстві і до формування стратегічного потенціалу та методів оцінювання конкурентоспроможності стратегічного потенціалу підприємства.

4.5 Зміст завдань щодо зовнішньоекономічної діяльності підприємства

Завдання 1. Відповідно до функцій менеджера-економіста, що пов'язані з зовнішньоекономічною діяльністю, студенти здійснюють:

оцінку та прогнозування конкурентоспроможності підприємства та його продукції;

формування асортименту товарів та оцінку конкурентоспроможності товарів;

аналіз експорту (імпорту) товарів та послуг на підприємстві (підрозділу) та розробку системи показників;

загальну характеристику ринку, на якому діє підприємство;

характеристику окремих товарних ринків;

прогноз кон'юнктури торгівлі за попередній період;

можливості виходу підприємства на зовнішній ринок.

Далі студенти характеризують виконання обов'язків щодо експортних (імпортних) операціях. При цьому вони повинні:

• визначити виконання обов'язків по вартості, фізичному обсягу, кількості товарів, що експортуються (імпортуються) за строками їх поставок та якості;

17

дослідити фактори, що вплинули на дані показники і визначити

їх вплив;

з'ясувати причини недовиконання обов'язків з тих чи інших по-

зицій;

зробити аналіз виконання обов'язків щодо торговельних угод;

провести дослідження поставок експортних (імпортних) товарів на умовах комерційного кредиту.

Завдання 2. Досліджуючи динаміку експорту (імпорту) товарів та послуг, студент-практикант повинен:

проаналізувати динаміку експорту товарів та послуг за звітний рік у порівнянні з попередніми роками. Метою такого дослідження є аналіз змін, що відбулись у товарній структурі експорту, у розвитку нових видів експорту і його географічному напрямі, як змінився обсяг експорту в діючих і в базових цінах, як змінилися самі експортні ціни;

під час дослідження динаміки експорту за ряд років потрібно обчислити темпи приросту експорту за кожний рік та середньорічний темп приросту експорту за весь досліджуваний період;

дані про експорт за досліджені роки потрібно згрупувати по країнах і по товарах в аналітичні таблиці;

за кожним рядком аналітичних таблиць (країна, товар чи підсумок) потрібно обчислити індекс вартості, фізичний обсяг та ціну. Ці індекси дадуть змогу визначити, якою мірою і де змінилась вартість і фізичний обсяг експорту та середні експортні ціни;

по товарних групах, які включають як кількісно, так і якісно спільномірні товари потрібно обчислити індекс кількісної структури.

Після проведеного аналізу студенти повинні розробити конкретні пропозиції щодо підвищення ефективності укладених зовнішньоекономічних угод.

18

Наступним кроком аналізу комерційної діяльності підприємства щодо здійснення зовнішньоекономічної діяльності є аналіз ефективності і розробка пропозицій удосконалення бартерних угод, які мають бути укладені за схемою:

діюча система регулювання бартерних угод;

обсяг поставок товарів за бартерними угодами, його динаміка;

асортимент товарів за бартерними угодами, його аналіз, висновки, пропозиції та оподаткування бартерних угод;

формування і розподіл доходів при здійсненні бартерних оперцій та розрахувати обсяги ЗЕД за головними напрямами;

розробка цінової політики підприємства при виході на зовнішні

ринки;

проведення моніторингу основних конкурентів підприємства на ринку, у тому числі на світовому;

проведення аналізу умов і розробка стратегії залучення позикових ресурсів з урахуванням регіонального розміщення продуктивних сил;

проведення аналізу і розрахунків основних економічних показників зовнішньоекономічної діяльності підприємства з урахуванням інфляції та конвертованості національної валюти;

проведення системного аналізу та прогнозування діяльності організації за умов мінімальної конкуренції, забезпечення конкурентоспроможності та проведення діагностики внутрішніх підсистем і вивчення факторів зовнішнього середовища з метою розробки бізнес-плану.

19

5 ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ ПРАКТИК

Після закінчення терміну комплексної та переддипломної практик студенти звітують на кафедрі менеджменту ЗЕД про виконання програми практики. Крім того, подається щоденник практиканта, де міститься відзив керівника від підприємства-бази практики про виконання студентом програми практики. Письмовий звіт із практики разом зі щоденником подається у встановлений термін (не пізніше трьох днів до закінчення практики) керівникові практики від вищого навчального закладу для перевірки, рецензування і допуску до захисту. Письмова рецензія керівника практики від кафедри заноситься до щоденника практиканта.

Звіт із практики має містити відомості про виконання студентом усіх розділів програми практики та індивідуального завдання, що пов'язане з науково-дослідною роботою студента, якщо воно мало місце. Обов'язковим є наявність висновків та пропозицій, яких потребує зміст завдань.

Обсяг звіту може становити: комплексна практика - 30-35 рукописних сторінок без додатків, переддипломна практика - 25-30 рукописних сторінок без додатків. Розділи й окремі питання звіту повинні бути чітко визначені, викладені в логічній послідовності і конкретизовані. Таблиці, ілюстративний матеріал, додатки повинні бути змістовними і оформленими відповідно до стандартів виконання письмових робіт у вищій школі.

Звіт пишеться власноруч або друкується на ПЕОМ з одного боку аркуша білого паперу формату А4 через два міжрядкових інтервали шрифтом 14. У разі необхідності окремі таблиці та рисунки можна подавати на аркушах формату АЗ. Оформлення відбувається згідно вимог, зазначених у методичних вказівках з НДРС для студентів спеціальності менеджмент зовнішньоекономічної діяльності. Текст звіту поділяють на розділи, підрозділи і пункти відповідно до структури програми практики.

20