Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

практика

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
211.85 Кб
Скачать

ДОНБАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА МЕНЕДЖМЕНТУ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

П Р О Г Р А М А

комплексної та переддипломної практик для студентів спеціальності 7.050206 “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”

Затверджено на засіданні кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності, Протокол № 3 від 10.11.04

Зав. кафедри, д.е.н., проф.

__________ А.Е. Воронкова

Алчевськ

ДонДТУ

2004

УДК 378.147.88

Методичні вказівки до проходження комплексної та переддипломної практики студентів спец. 7.050206 “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”/ Укл. Зинченко Н.В., Попова Т.Л. – Алчевськ: ДГМІ, 2004., 18 с.

Представлені методичні вказівки до проходження та підготовки звітів з комплексної та переддипломної практик містять перелік вимог до її виконання , а також завдання та необхідний перелік літератури.

Комплексну та переддипломну практики студенти спеціальності 7.050206 проходять після 9-го семестру. Ця практика передує Державному іспиту за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліст за спеціальністю 7.050206 “Менеджмент ЗЕД”.

Укладачи:

Н В. Зінченко, доц.

 

Т.Л.Попова, асист.

Відповідальний редактор

Б.М. Борисенко, ст. викл.

Рецензент:

Н. В. Коваленко, доц

Відповідальний за випуск

А.Е.Воронкова, проф.

2

1 МЕТА ПРАКТИК

Метою комплексної практики є формування у студентів на базі знань, що одержані у вищому навчальному закладі, професійних умінь і навичок щодо прийняття самостійних рішень під час професійної діяльності в реальних ринкових умовах; поглиблення та закріплення у них теоретичних знань, перш за все, з дисциплін, які вивчаються у 9-му семестрі; опанування студентами сучасних прийомів, методів та знарядь праці у сфері їх майбутньої професії: виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

Метою переддипломної практики є поглиблення студентом тео-

ретичних і практичних знань, що одержані у вищому навчальному закладі, вироблення умінь застосовувати їх при вирішенні конкретних практичних завдань; уміння дати оцінку різним аспектам діяльності підприємства; опанування студентами сучасних прийомів проведення всебічної діагностики ситуації із застосуванням сучасного інструментарію; уміння розробити та оцінити альтернативні підходи до вирішення визначених проблем; виховання потреби систематично поновлювати свої знання та застосовувати їх в практичній діяльності, а також уміння обґрунтувати власні узагальнення, висновки та пропозиції. Головною метою переддипломної практики є зібрання необхідної інформації для виконання дипломної роботи.

Практична підготовка студентів передбачає безперервність та послідовність здобуття потрібного обсягу практичних знань і умінь відповідно до кваліфікаційного рівня: спеціаліст.

У процесі проходження практик студент повинен навчитися вирішувати типові завдання, які притаманні видам діяльності відповідно до посад, що може обіймати випускник вищого навчального закладу – мене- джер-економіст. Основними видами діяльності бакалавра з економіки є:

3

зовнішньоекономічна, фінансова, маркетингово-комерційна, управлінська.

2 ВИМОГИ ДО ОБЄКТІВ ПРАКТИК

Комплексна та переддипломна практика студентів проводиться на базах практики, які мають відповідати наступним вимогам.

Об'єктом практики можуть бути підприємства різних формвласності, видів господарської діяльності, організаційно-правового статусу, які є юридичними особами і функціонують на ринку не менше двох років та здійснюють торговельну, виробничо-торговельну, посередницьку, оптово-збутову, зовнішньоекономічну та інші види діяльності. На цих підприємствах повинні застосовуватись передові форми та методи управління й організації планово-економічної роботи, комерційної і маркетингової діяльності, бухгалтерського обліку, зовнішньоекономічної діяльності, а також впроваджуватись прогресивні технології виробництва, організації праці та управління. На підприємствах повинні працювати висококваліфіковані фахівці, особливо в економічних службах, які здатні створити відповідні умови студентам у набутті професійних навичок.

Основним місцем роботи студента-практиканта є економічна служба підприємства. Це може бути планово-економічний відділ або зовнішньоекономічний відділ підприємства, який здійснює аналітичну і планову роботу. Студент-практикант певний час має виконувати обов'язки економіста. Крім того, на базі практики мають бути створені умови для взаємодії з іншими функціональними підрозділами, які забезпечують маркетинговокомерційну та управлінську діяльність цього підприємства.

4

3 ОБОВ'ЯЗКИ СТУДЕНТІВ ПІД ЧАС ПРОХОДЖЕННЯ ПРАКТИК

Обов'язки студентів під час проходження практик полягають у наступному:

до початку практики одержати у вищому навчальному закладі всі необхідні документи і консультативну інформацію щодо їх оформлення;

своєчасно прибути на об'єкт практики і забезпечити роботу на місці практики відповідно до отриманих завдань;

регулярно відвідувати консультації на кафедрі;

у повному обсязі виконувати всі завдання, що передбачені програмою практик і вказівками її керівників;

нести відповідальність за виконану роботу;

вчасно скласти звіти із практик;

захистити звіти із практик у встановлений термін.

У разі порушення студентами-практикантами трудової дисципліни, правил внутрішнього розпорядку, техніки безпеки та інших норм на них наказом керівника підприємства може бути накладено стягнення, про що повідомляється декан факультету та кафедра.

4 ЗМІСТ ПРОГРАМИ ПРАКТИК

Зміст програми комплексної практики.

Зміст програми комплексної практики повинен містити наступні завдання даної програми:

1.Пункт 4.1 та 4.2 даної програми.

2.Завдання 1, завдання 5 пункту 4.3 даної програми.

3.Завдання 1 пункту 4.4 даної програми.

4.Завдання 1 пункту 4.5 даної програми.

5

Зміст програми переддипломної практики.

Зміст програми переддипломної практики повинен містити наступні завдання даної програми:

1.Пункт 4.1 даної програми.

2.Завдання 2 – 4 пункту 4.3 даної програми.

3.Завдання 2-3 пункту 4.4 даної програми.

4.Завдання 2 пункту 4.5 даної програми.

4.1 Загальне ознайомлення зі структурою підприємства, організацією його діяльності, станом аналітичної та планової роботи

Перш ніж приступити до виконання конкретних завдань практики, студент повинен ознайомитися з обсягом та характером господарчої діяльності підприємства, його організаційною структурою, рівнем організації економічної роботи. Наслідком такої роботи мають бути дані у звіті, а саме:

характеристика статусу підприємства (форма власності, організа- ційно-правова форма, місія підприємства, права, обов'язки, сфера діяльності і т.д.);

характеристика господарської діяльності (переважна спеціалізація підприємства, інші види його діяльності);

характеристика організації економічної роботи на підприємстві (положення про функціональний підрозділ, розподіл обов'язків, посадові інструкції працівників, які здійснюють аналітичну і планово-економічну роботу);

характеристика використовуваних на підприємстві інструктивних, нормативних, методичних матеріалів, порядку розрахунків основних показників господарської діяльності, рівня організації та методичного за-

6

безпечення безпосередньо економічної роботи на підприємстві.

4.2 Зміст завдань щодо планово-економічної діяльності підприємства

Основна мета цього етапу практики - опанування практичних навичок вирішення типових завдань під час планово-економічної та фінансової діяльності підприємства.

Місце практики: фінансово-економічні служби підприємства (плановий відділ, бухгалтерія, відділ праці, комерційний тощо).

Згідно з функціями, які пов'язані з планово-економічною діяльністю, студент має виконати такі завдання:

Завдання 1

Проаналізувати баланс товарообігу підприємства та обґрунтувати його основні складові на плановий період.

Для цього необхідно: визначити джерела інформації про товарообіг, товарні запаси, товарне забезпечення обороту, сформувати базу даних для здійснення аналітичних досліджень.

Проаналізувати динаміку загального обсягу товарообігу в цілому, з його складовими частинами та за підрозділами підприємства, асортиментну структуру обороту. Визначити та оцінити вплив факторів на динаміку товарообігу.

Використовуючи факторно-аналітичний метод та результати аналізу, - обґрунтувати планові розміри товарообігу, товарних запасів підприємства на майбутній період, визначити потребу підприємства в товарних ресурсах згідно з плановими показниками основної діяльності.

7

Завдання 2

Проаналізувати стан та визначити основні напрямки розвитку матеріально-технічних ресурсів підприємства.

Для цього необхідно: на підставі наявних джерел інформації сформувати базу даних про склад основних фондів, матеріальних оборотних фондів.

Проаналізувати показник стану та руху основних фондів підприємства, ефективність їх використання.

Визначити основні тенденції змін показників, їх вплив на обсяг товарообігу і результати фінансово-господарської діяльності.

Проаналізувати склад та ефективність використання матеріальних оборотних фондів, фактори, що визначають динаміку цих показників.

На базі інформації про стан та ефективність використання ма- теріально-технічних ресурсів розрахувати прогнозні обсяги діяльності підприємства, розробити план розвитку основних фондів та матеріальних оборотних активів підприємства на майбутній період.

Завдання 3

Проаналізувати чисельність персоналу підприємства, систему оплати праці, розробити план із прані.

Для цього необхідно: ознайомитися з джерелами інформації про чисельність та склад персоналу, систему матеріального стимулювання праці, фонд оплати праці.

Проаналізувати чисельність та склад персоналу підприємства, плинність кадрів, причини, що зумовили ці процеси.

Визначити ефективність використання праці робітників, їх фондоозброєність в цілому по підприємству, за категоріями робітників і структурними підрозділами підприємства.

Оцінити фактори, що впливають на продуктивність праці ро-

8

бітників, резерви підвищення ефективності їх використання. Проаналізувати прийняті на підприємстві форми та системи опла-

ти праці. Визначити джерела створення та ефективність використання фонду оплати праці підприємства.

Розробити план із праці підприємства по підрозділах: розрахунок планової чисельності та складу персоналу підприємства, планового фонду оплати праці, середньої заробітної плати працівників.

Завдання 4

Проаналізувати витрати і кінцеві результати, які пов'язані з фінансовою діяльністю підприємства, визначити їх розмір на плановий період.

Для цього необхідно: ознайомитися з джерелами інформації, порядком накопичення та обліку доходів, витрат обігу та прибутку підприємства, сформувати базу даних цих показників.

Проаналізувати динаміку валових доходів підприємства, їх структуру та джерела формування. Визначити розмір реалізованих надбавок (знижок) на підприємстві, їх рівень, динаміку зміни.

Дослідити методи ціноутворення, які застосовуються на підприємстві.

Визначити основні фактори, що впливають на динаміку доходів, оцінити їх вплив, дослідити резерви зростання дохідності діяльності підприємства.

Проаналізувати динаміку витрат обігу підприємства за їх елементами та статтями, рівень витрат у цілому по підприємству.

Проаналізувати динаміку прибутку та рентабельності у цілому по підприємству та його структурних підрозділах, визначити та проаналізувати основні джерела отримання прибутку.

Кількісно оцінити фактори, що вплинули на розмір прибутку та

9

рентабельність діяльності підприємства.

Проаналізувати напрямки розподілу та використання прибутку. Визначити розмір необхідного та можливого прибутку на пла-

новий період, обґрунтувати управлінське рішення.

На підставі проекту плану прибутку, розрахувати показники рентабельності діяльності підприємства на відповідний період.

Завдання 5

Проаналізувати обігові активи підприємства та обгрунтувати потребу в них на плановий період.

Для цього необхідно: ознайомитись із джерелами інформації про склад та структуру обігових активів підприємства, сформувати інформаційну базу для аналізу.

Визначити динаміку складу та структури обігових активів, показники ефективності їх використання. Розрахувати розмір чистих обігових активів. Дати оцінку обсягу та структурі джерел фінансування обігових активів і визначити тенденції зміни. Визначити політику фінансування активів підприємства.

Оцінити вплив структури обігових активів на платоспроможність підприємства.

Обґрунтувати потребу підприємства в обігових активах на плановий період за такими елементами, як товарні запаси, інші матеріальні активі, грошові кошти, дебіторська заборгованість тощо.

Визначити, за необхідності, джерела фінансування додаткової потреби в обігових коштах на плановий період.

Завдання 6

Проаналізувати фінансові ресурси та обґрунтувати потребу в позикових ресурсах підприємства.

Для цього необхідно: ознайомитись із джерелами інформації про

10