Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика НИРС.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
130.05 Кб
Скачать

П р о г р а м а переддипломної практики для спеціальності 7.050107 “Економіка підприємства”

Переддипломна практика є важливим етапом процесу підго­товки спеціалістів зі спеціальності 7.050107 «Економіка підпри­ємств», коли перевіряються надбані теоретичні знання й відпра­цьовуються професійні навички та вміння.

Програму переддипломної практики студентів 5 курсу спеціальності “Економіка підприємства” підготовлено згідно з «Положенням про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України» (наказ Міністерс­тва освіти України від 08.04.93 № 93), «Методичними рекомен­даціями по складанню програм практики студентів вищих нав­чальних закладів України» (лист Міністерства освіти України від 14.11.96 №31 -5/97) та «Положенням про організацію навчального процесу з поглибленою практичною підготовкою студентів».

Практика проводиться на базі сучасних підприємств (фірм) рі­зних форм власності, установ, відомств, науково-дослідних за­кладів тощо.

По завершенні практики проводиться диференційований залік у формі усного захисту звіту про практику (за попередньої оцінки звіту керівником від інституту).

Цілі, завдання і форми практики

Основні цілі переддипломної практики - практичне й творче застосування знань та вмінь, набутих у процесі навчан­ня, розвиток навичок науково-дослідної роботи й розв'язування ужиткових завдань, збагачення досвіду ділового спілкування, зби­рання матеріалів для дипломної роботи, а передовсім підготов­ка до самостійної роботи на посадах, що потребують квалі­фікації економіста зі спеціальності «Економіка підприємства».

Відповідно до програми основною базою практики є промис­лове підприємство. Якщо за базу беруть інші під-приємства (фірми), установи чи організації, програма змінюється і доповнюєть­ся з урахуванням їхньої специфі-ки. Коригування програми здійс­нюється спільно керівниками практики від інституту і базової організації (фірми).

Базовим підрозділом практики на підприємстві є економічний (виробничий) відділ або інший підрозділ загальноекономічної роботи. Розділи або окремі питання програми практики, які не входять у компетенцію базового відділу, підлягають опрацюван­ню в інших підрозділах та службах.

Поглибленому вивченню економічної роботи на підприємстві сприяє комплексний характер переддипломної практики, коли студент послідовно ознайомлюється з організацією роботи еконо­міста в різних структурних підрозділах. При цьому питання ефек­тивного функціонування підрозділів і підприємства в цілому ви­вчаються з урахуванням оцінки їхнього внутрішнього потенціалу й динамічності факторів зовнішнього середовища. Джере-лами ін­формації для проведення аналізу є форми статистичної звітності, наведені в додатку А, а також плани і звіти про результативність різних напрямів господарської діяльності, дані оперативного ста­тистичного і бух- галтерського обліку, опитування і спостереження на робочих місцях, інша оперативна і періодична документація.

Переддипломна практика проводиться в колективній та інди­відуальній формах, які тісно пов'язані між собою й доповнюють одна одну.

За колективної форми відбуваються лекції, бесіди з провідни­ми спеціалістами, досвідченими робітниками, екскурсії та ін.

Індивідуальна форма практики є основною і її спрямовано на самостійне вивчення питань програми практики, опрацювання інформації, виконання відповідних обчислень, обґрунтувань, до­сліджень, необхідних для підготовки дипломної роботи.

Переддипломна практика передбачає розгляд об'єкта у двох аспектах: загальносистемному і спеціалізованому, які структурно взаємообумовлені, підпорядковані основним цілям і визначають завдання та зміст загально-економічного й тематичного етапів практики.

Студент-практикант виконує роботу як позаштатний економіст відділу (за можливості зараховується на відповідну штатну посаду).

Завдання переддипломної практики полягає:

• в поглибленні знань з усіх професійно-орієнтованих дисци­плін навчального плану та їх практичного застосування;

• у вивченні системи організації та механізму управління ви­робництвом;

• проведенні науково-ужиткових досліджень зі спеціальності;

• в удосконаленні навичок аналізу, визначенні проблем та тен­денцій розвитку соціально-економічних процесів у країні та галузі, в якій здійснюється діяльність підприємства - бази практики;

• оволодінні методологією аналізу та планування показників діяльності підприємства (фірми), установи, організації;

• оволодінні сучасним інструментарієм опрацювання інформації і моделювання розвитку ринкових ситуацій з конкретних проблем;

• розробленні й обґрунтуванні стратегічних рішень та організаційно-економічних проектів щодо підвищення підприємниць­кого, інноваційно-інвестиційного потенціалу підприємства, його ефективного використання і забезпечення конкурентоспромож­ності в ринковому оточенні.

У процесі проходження практики студент вивчає комплекс питань з економічного управління підприємством за конкретних умов, навчається самостійного вирішення реальних завдань і на­буває відповідних навичок.

Після проходження переддипломної практики студент зо­бов'язаний:

знати:

• законодавчі акти та нормативні документи щодо діяльності базового підприємства, суміжних галузей;

• основні методологічні документи, положення, типові інст­рукції, що регулюють економічну, наукову й виробничу діяль­ність підприємства;

• сферу і напрями діяльності підприємства;

• склад майна підприємства та джерела його формування;

• характеристику загальної, виробничої, управлінської та орга­нізаційної структур підприємства, механізм його функціонування;

• систему взаємовідносин підприємства із зовнішніми контр­агентами та ринковою інфраструктурою;

• засадні основи зовнішньоекономічної діяльності підприємства;

• систему і стратегію маркетингу підприємства;

• показники виробничої потужності підприємства в цілому та окремих його підрозділів;

• кадровий потенціал, структуру персоналу й кадрову полі­тику підприємства, форми і методи організації праці, її оплати та стимулювання;

• стан інноваційно-інвестиційної діяльності та перспективи розвитку підприємства;

• систему планів та організацію внутрішньо-фірмового пла­нування;

• формування собівартості товарної продукції, політику ці­ноутворення;

• порядок формування та використання прибутку;

• систему податків і обов'язкових платежів підприємства;

• фінансовий баланс підприємства та оцінку його економіч­ної діяльності;

• методи і способи аналізу процесів, що відбуваються в гос­подарській діяльності підприємства;

• напрями розвитку підприємства, заходи щодо його еконо­мічної безпеки і запобігання кризовим ситуаціям;

уміти: всебічно аналізувати ситуацію, що склалася на підпри­ємстві, самостійно розв'язувати завдання, що постають у процесі економічної діяльності підприємства, обґрунтовувати стратегії його розвитку, джерел формування майна, виконувати необхідні розрахунки прогнозних і планових економічних показників, ана­лізувати фінансову діяльність підприємства з відповідною еко­номічною оцінкою, готувати аналітичні звіти про діяльність його підрозділів; визначати резерви виробництва та розробляти еко­номічно обґрунтовані інноваційно-інвестиційні проекти, компле­ксні заходи з ресурсозбереження, підвищення якості продукції, результативності діяльності та поліпшення фінансового стану підприємства в цілому;

набути навички: виконання операцій та завдань з економічної діяльності у відповідних підрозділах на під-приємстві, налагодження ділових стосунків за посадовими обов'язками економіста першої категорії; розв'язування реальних економічних проблем підприємс­тва за умов швидких змін зовнішнього і внутрішнього середовища.