Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
referat_proso_2_kurs_uiovi_i_rezhimi_Chernikh.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

4. Процеси що відбуваються в зерні

Дихання - це нормальний процес життєдіяльності зерна при зберіганні. Крім того, в свіжоприбраного зернах йдуть біохімічні процеси, що отримали назву післязбиральної дозрівання. При неправильному зберіганні зернових мас спостерігається проростання зерен. Зерна для підтримки життя отримують необхідну їм енергію в процесі дисиміляції запасних органічних речовин, головним чином цукрів. Витрачений цукор поповнюються в результаті гідролізу крохмалю або окислення жирів - зерно проса багате на жири, а в результаті процесу їх дисиміляції відбувається згіркання. Розрізняють два віди дихання зернової маси проса: аеробне і анаеробне. Величина дихального коефіцієнта у зерна проса менше одиниці. Інтенсивність процесу дихання висловлюють кількома показниками 1)втратою маси сухих речовин (в міліграмах або відсотках) 2) кількістю тепла, що виділяється при диханні (калориметричних) 3) кількістю поглиненого кисню або виділеного діоксиду вуглецю Чим зерно вологіше, тим інтенсивніше воно дихає. Вологість, при якій в зерні з'являється вільна волога і різко зростає інтенсивність дихання зерна і насіння, називають критичною. Критична вологість проса становить - 12,5 ... 14. З підвищенням температури інтенсивність дихання зерна збільшується. Вплив температури на дихання зерна проса залежить і від часу дії даної температури. При знижених температурах газообмін різко знижується. Інтенсивність дихання у зерен проса більш інтенсивна, ніж у пшениці, жита, ячменю, бобових. Зернові маси вологістю, близькою до критичної і вище, при нестачі кисню втрачають посівні якості в перші місяці зберігання.

5. Вимоги до якості зерна проса

Квіткові плівки проса при короткочасному перебуванні його в умовах підвищеної вологості перешкоджають значному зволоженню зернівки; отже, плівки, сповільнюючи доступ атмосферної вологи, затримують посилення життєдіяльності зерна, т. е. сприяють його сохранності. Пошкодження квіткових плівок або повне їх видалення внаслідок обрушення при необережному обмолоті різко знижує стійкість зерна проса під час зберігання( на рисунку 2 зображено очищене зерно проса) . Таке зерно значно швидше піддається заплісенінню, вражаючому в першу чергу зародок.

Рис.2 Очищене зерно проса

Характерна особливість проса - не одночасно дозрівання зерна у волоті. Коли її верхня частина вже повністю дозріла і починає обсипатися, нижня частина ще залишається зеленою. Крім того, дозрівання окремих волотей в межах однієї і тієї ж рослини також відбувається нерівномірно: на основних стеблах волоті дозрівають раніше, на побічних - пізніше. Не одночасне дозрівання проса ускладнює встановлення правильних строків збирання.

Свіжозібране просо дуже не однорідне за ступенем зрілості. Вологість його в нижній частині волоті досягає дуже великої величини (27,5-27,7%) -на 4-6% вище, ніж зерна у верхній частині. Зерно в абсолютно зрілих волотях володіє найменшою вологістю. Зрозуміло, інтенсивність дихання більш вологого зерна в кілька разів сильніше, ніж зрілого. Така неоднорідна зернова маса буде не стійкою при зберіганні. Крім того, зернова маса різного ступеня зрілості буде неоднорідна і по викповненості окремих зерен. При засипці такого зерна в склад неминуче самосортування, в результаті якого в окремих ділянках насипу можливі скупчення щуплих, недозрілих зерен, що відрізняються нестійкістю. У цих ділянках можуть виникати вогнища самозігрівання. Якість проса великою мірою залежить від правильного проведення обмолоту Зрілі зерна легко піддаються пошкодженню іобрушенню при обмолоті . Обрушені, а також пошкоджені зерна проса легше уражаються мікроорганізмами, ніж цілі. Перевіряючи партію, що зберігалася у вологому стані, неважко виявити, що найбільша кількість запліснявілих зерен обрушили повністю або частково. Просо слід очистити від домішок перед закладанням на зберігання або під час зберігання. Так як бур'яни володіють зазвичай вологістю, що значно перевищує вологість зерна, вони можуть служити причиною утворення вогнищ самозігрівання Зернова домішка в просі у вигляді обрушених і битих зерен служить сприятливим середовищем для розвитку цвілі та шкідників, особливо кліщів, для яких цілі зерна завдяки твердій квіткової плівці недоступні.

Group 2927

Group 2927 За ДСТУ 22983-88 України до якості зерна проса, зберігаючи культуру, потрібно дотримуватися таких стандартів.

Технічні вимоги.

Базисні норми, відповідно до яких роблять розрахунок на просо, яке виготовляють вказані в табл. 3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]