Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
referat_proso_2_kurs_uiovi_i_rezhimi_Chernikh.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Таблиця 3- технічні вимоги до якості зерна проса

Найменування показника

Норма

Вологість,%:

13,0

Сміттєва домішка,%

1,0

Зернова домішка,%

1,0

Зараженість шкідниками хлібних запасів

Не допускаєтся

Обмежувальні норми для заготовлюваного проса вказані в табл. 4.

Таблица 4 – Обмежувальні норми для зерна проса.

Найменування показника

Норма для класа

Тип

1-го

2-го

3-го

Вологість,%, не більше:

I, II, III

I, II, III

I, II, III і суміш типів

17,0

17,0

17,0

Сміттєва домішка,%, не більше

5,0

6,0

8,0

в тому числі:

 

 

 

- галька

1,0

1.0

1,0

- Зіпсовані зерна

0,5

1,5

В межах норми загального вмісту сміттєвої домішки

- Трудноотделімой насіння

1,0

2,0

те ж

- Шкідлива домішка

0,5

0,5

1,0

В тому числі шкідливої домішки:

 

 

 

- спорынья

0,05

0,05

0,1

- Гірчак повзучий, софора лісохвостная, термопсис ланцетовий (за сукупністю)

0,1

0,1

0,1

- Вязель різнокольоровий

0,1

0,1

0,1

- Геліотроп опущеноплідний

0,1

0.1

0,1

- Триходесма сива

Не допускаеться

Сажкові зерна проса,%, її більш

Не допускаются

Не ограничивается

Зернова домішка,%, не більше

7,0

10,0

15,0

в тому числі:

 

 

 

- обрушені зерна

4,0

6,0

В межах норми загального вмісту

- Пошкоджені зерна

1,0

2,0

зерновий домішки и про же

- Пророслі зерна

1,0

2,0

5,0

- Зерна проса з сіркою, темно-коричневою і чорною забарвленням квіткових плівок

0,2

0,3

не нормуються

Крупність,%, не менш

90,0

80,0

не обмежується

Зараженість шкідниками хлібних запасів

Не допускається, крім зараженості кліщем не вище I ступеня

Group 2927

6.Способи зберігання та спостерігання за зерном

Зерно проса підвищеної вологості та з великим вмістом шорохо­ваних і подрібнених зернин зберігається погано, швидко покрива­ється плісенню, пошкоджується мікроорганізмами, внаслідок чого гіркне, самозігрівається, що призводить до великих втрат його під час зберігання і переробки. Щоб запобігти цьому, при вирощуванні проса треба вести боротьбу з бур'янами, своєчасно збирати ворох, організовувати правильний його обмолот та очищення. Зберігати зерно проса слід у сухих сховищах з добрим провітрюван­ням або в обладнаних активним вентилюванням. Висота насипу має бути не більше 2 м, а при вологості зерна понад 20 % — не біль­ше 1,6 м Тимчасове зберігання вологого зерна круп'яних можна забезпечити при постійній подачі в насип повітря (при вологості 16, 18, 20, 22 % — відповідно 30, 40, 60, 80 м³/т за годину) або обробкою хлорпікрином. Основну масу насіння на зберігання розміщують насипом у засі­ках, бункерах, силосах, секціях і відділеннях сховищ. Насіння насіння розміщують у мішках. Висота насипу чи штабеля при зберіганні не повинна перевищувати нормативів (табл. 3). Протруєне насіння в паперових мішках дозволяється складати в 20 рядів. У насіннєсховищах підлогового типу, обладнаних установками для активного вентилювання, висоту насипу зерна зернових куль­тур можна збільшити до 5 м, а для насіння інших культур вона ме­нша приблизно на 30 %.У сховищах бункерного або силосного типу сухе непротруєне насіння зберігають насипом до 12 м, а при наявності засобів акти­вного вентилювання і дистанційного контролю за температурою — до 15 м для проса.

На кожну партію насіння, розміщеного в зерносховищах у мішках або насипом, на видному місці прикріп­люють ярлик.

Group 2927Таблиця 3. Висота насипу чи штабеля при зберігання різних культур

Зерно насіння

Кількість мішків, шт.

Висота насипу у сховищах, м.

Пшениці, жита, ячменю, вівса

Квасолі та інших бобових

Проса

Рицини

Соняшнику

15

15

15

12

12

3,5

2,5

-

-

2,0

Згідно ДСТУ 22983-88 України транспортування і зберігання проса здыйснюють таким чином:

  * просо розміщують, транспортують і зберігають окремо по класах в чистих, сухих, без стороннього запаху, не заражених шкідниками хлібних запасів транспортних засобах і зерносховищах відповідно до правил перевезень, що діють на даному виді транспорту, санітарними правилами і умовами зберігання, затвердженими в установленому порядку.

* при розміщенні, транспортуванні та зберіганні проса враховують такі стани:

- по вологості

стан вологість,%

сухе не більше 13,5

Group 2927середньої сухості 13,6-15,0

вологе 15,1-17,0

сире 17,1 і більше

- по засміченості (стан сміттєва домішка,% зернова домішка)

чисте не більше 1,0 не більше 1,0

середньої чистоти 1,1-3,5 1,1-8,0

бур'янисте 3,6 і більше 8,1 і більше.

Тривалість зберігання насіння залежить від вологості насіння, видунасіння та типу складів. 

Кожна партія насіння проса, що зберігається, має пройти повний аналіз,який повторюється для насіння, не ураженого кліщем, через 4 місяці,ураженого — через 2 місяці.

З моменту надходження насіння до складу в кожній партії систе-матично контролюють вологість і температуру насіння. Температуру насіння проса під час його зберігання визначають у першітри місяці через два-три дні, взимку - один раз у тиждень, навесні -кожен день. Температура всередині насіннєвої маси повинна не біль-ше ніж на 5°С перевищувати температуру навколишнього середоща,в іншому випадку проводять систему запобіжних до самозігріваннязаходів. Вологість насіння проса визначають один раз на місяць, коли темпера-тура повітря нижча 0°С і двічі на місяць — коли температура вища за0 °С, а також після кожної обробки.

Group 2927 Схожість насіння, яке призначенедля посівів, перевіряють один раз у чотири місяці й наприкінці стро-ку зберігання. Так само систематично й ретельно здійснюють органолептич-ний контроль за насінням проса (зовнішній вигляд, запах і т. ін.). З метою знищення патогенної мікрофлори та захисту від шкідників використовують різноманітні заходи і засоби впливу на насінням післязбиральний період. Найбільш відомий спосіб — протруюваннятобто обробка його інсектофунгіцидами. Шкідники й хвороби не тільки фізично порушують структуру насіння, ускладнюючи функціонування його органів, але й спричиняють гормональнийдисбаланс, виділяють сторонні фізіологічно активні речовини. Для поліпшення посівних і врожайних якостей насіння проса рекомендують: замочувати насіння у воді, розчинах фізіологічно активних речовин,солей, кислот, лугів, антибіотиків, екстрактів з пророслого насіння, сонячно-теплове нагрівання. Однак більшість із перелічених засобів нетехнологічні або нерентабельні. Тому питання впливу на насіння в післязбиральний період залишаєтьсяактуальним і донині. Низька ефективність способів впливу на насін-ня може пояснюватись також несвоєчасним їх застосуванням. Найбільш оптимальними сховищами для зберігання насіння проса є елеватори. Елеватори складаються із залізобетонних або металевих силосів діаметром 6 м і висотою ЗО м. Елеватори мають систему стрічкових транспортерів для приймання, завантаження та подачі насіння у виробництво. Іншим типом складів є механізовані склади. Механізовані склади займають більшу площу, але всі операції механізовані. Вони оснащені вентиляторами для активного вентилювання, підлога виконана із нахилом.

Висновки

В результаті реферативної роботи було встановлено:

•При зберіганні проса важливе значення має його хімічний склад. •Вміст білків у зерні проса в середньому 16%. Білки зерна представлені двома групами - протоплазматичними і запасними. •Квіткові плівки проса при короткочасному перебуванні його в умовах підвищеної вологості перешкоджають значному зволоженню зернівки; • Серед злакових просо є найвимогливішою культурою при зберіганні ( через великий вміст жирів). Для збереження якості даної культури необхідно належним чином контролювати технологічний процес зберігання зерна. • При розміщенні, транспортуванні та зберіганні прососа волога повинна становити 13,5 – 17,0 % в залежності від стану вологості. • Кожна партія насіння проса, що зберігається, має пройти повний аналіз,який повторюється для насіння, не ураженого кліщем, через 4 місяці, ураженого — через 2 місяці. • Температуру насіння проса під час його зберігання визначають у першітри місяці через два-три дні, взимку - один раз у тиждень, навесні -кожен день. Температура всередині насіннєвої маси повинна не біль-ше ніж на 5°С • Вологість насіння проса визначають один раз на місяць, коли темпера-тура повітря нижча 0°С і двічі на місяць — коли температура вища за0 °С, а також після кожної обробки.

Группа 2556

Группа 2556Вступ

Просо є цінною круп’яною культурою, яка здатна забезпечити відносно високі і досить стабільні врожаї навіть у посушливі роки. росо - це культура без відходів. Завдяки значній кількості крохмалю просо використовується для виробництва спирту, а в останній час у світі компанії з генетики рослин активно працюють над перетворенням проса в енергетичну рослину. Серед основних круп'яних культур СНД найбільш поширеною є просо. Воно цінне своїм пшоном, яке відзна­чається високими харчовими якостями.Просо має кормове значення. Його зерно та пшоняна каша — практично незамінний корм для курчат. Використання проса для дорослих курей підвищує їх несучість і міцність шкарлупи яєць. Використовують його ідля відгодівлі гусей, свиней. Просо як скоростигла культура має певне агротехнічне значення: використовується як страхова культура для пересівання загиблої озимини, придатна для післяукісних та післяжнивних посівів, може використовуватись як покривна культура для багаторічних трав. Просо не дарма широко використовували наші предки, можна сказати, що це маленька аптека, справжнє джерело всього корисного! Білка в просі більше, ніж в гречці або рисі, а за змістом корисних організму жирів воно поступається тільки вівсяній крупі і кукурудзі. Просо багато клітковиною і сприяє виведенню з організму токсинів і баластних речовин, тому варто включати страви з проса в свій раціон після інтенсивної антибіотикотерапії, коли природна мікрофлора гине і починається інтенсивний ріст патогенних штамів бактерій.

Зміст

Вступ……………………………………………………………………….3

1.Особливості культури при закладанні на зберігання…………………......4

2.Фізіологічні особливості культури що впливають на зберігання…….....5

3.Фізичні властивості…………………………………………………………7

4.Процеси які відбуваються в зерні………………………………………...11

5.Вимоги доякості……………………………………………………………12

6.Способи збереження та спостереження за зерном………………………16

Висновки……………………………………………………………………....20

Список використаної літератури……………………………………………21

Группа 2556

Группа 2556Список використаної літератури

1. Алексеєва О.С. Інтенсифікація виробництва круп’яних культур/ – К.: Урожай, 1998. – С. 86-88.

2. Лихочвор В.В, Петриченко В. Ф., Іващук П.В Зерновиробництво/- Львів :НВФ « Українські технології », 2008. – 624 с.

3. Наукове забезпечення сталого розвитку сільського господарства. Лісостеп. Київ – 2004 р. 2 томи

4. Національний аграрний університет. books.nauu.kiev.ua /Назва реферату :Післязбиральна обробка вороху зернових і круп’яних

5. Вікіпедія - вільна енциклопедія:

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BE

6. http://uadoc.zavantag.com/text/22820/index-1.html

7. http://ukragrobiz.com.ua 

8. http://www.agro-business.com.ua/2010-06-11-12-53-00/1..

МІНІСТЕРСТВО НАУКИ І ОСВІТИ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра «Технології зберігання та переробки сільськогосподарської продукції»

РЕФЕРАТ

з дисципліни «Умови і режими зберігання зерна»

На тему:

«Просо»

Виконала:

студентка групи ХТ-1-13

Войтанішек Д.І

Перевірив:

Доцент Черних С. А.

Дніпропетровськ 2014

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]