Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна_работа_2.doc
Скачиваний:
428
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
5.97 Mб
Скачать

2.1.3. Культиватор рослинопідживлювач начіпний крн-5,6б

Культиватор КРН-5,6 (рис.9) призначений для міжрядного обробітку і підживлення 8-рядних посівів кукурудзи, соняшнику та ін. З міжряддями 60 і 70 см. Культиватором можна виконувати такі операції: обробляти міжряддя прополювальними лапами у двох напрямах на глибину 6 – 10 см, розпушувати грунт розпушувальниим зубами (долотами) на глибину 10 – 16 см, вносити мінеральні добрива на глибину до 16 см, підгортати, нарізувати поливні борозни з одночасним внесенням добрив, обробляти рядки голчастими дисками і лапами-поличками, а також здійснювати передпосівний обробіток грунту на глибину до 12 см.

Рис. 9. Схема культиватора-рослинопідживлювача КРН-5,6Б з

підживлювальним пристроєм:

1 – туковисівний аппарат АТД-2; 2 –тукопровод; 3- підніжна площадка;

4 – стрілчаста лапа; 5 – підживлювальний ніж; 6 – секція робочих органів;

7 – опорний коток секції; 8 – опорне колесо культиватора; 9 – ланцюгова передача; 10 – замок навіски; 11 – кронштейн туковисівного апарату.

Основними складальними одиницями культиватора є сім секцій робочих органів (рис.10): плоскорізальні прополювальні лапи (бритви), стрілчасті лапи, розпушувальні зуби і підживлювальні пристрої. До комплекту додаткових органів входять голчасті диски, прополювальні борінки, підгортачі, лапи-полички і щитки-халабудки для захисту рослин від присипання грунтом під час роботи на швидкостях 8 – 9 км/год.

Н

Рис. 10. Секція робочих органів культиватора КРН -5,6 Б:

1 – скоба; 2 – стяжна гайка;

3 – верхня ланка;

4 – важіль регулятора глибини;

5 – задній кронштейн; 6гряділь;

7 – накладки; 8 – тримач лапи;

9 – призма; 10 – брус; 11 – лапи;

12 – копіювальне колесо;

13 – нижня ланка підвіски;

14 – передній кронштейн;

15 – ланцюг

а культиваторі встановлено вісім туковисівних апаратів АТД-2, які подають добрива через тукопроводи у підживлювальні ножі. Секції культиватора мають опорний коток і паралелограмну підвіску. Привід туковисівних апаратів здійснюється від опорно-приводних коліс через ланцюгову передачу.

Глибину ходу робочих органів секції регулюють механізмом копіювального колеса за допомогою важеля регулятора глибини.

Ширина захвату культиватора 5,6 м, його робоча швидкість до 10 км/год, маса 1300 кг, продуктивність 4,4 га/год. Культиватор агрегатується з тракторами класу 14 кН.

  1. Борони

Борони зубові призначені для поверхневого розпушення ґрунту на глибину до 6 см, руйнування кірки, розбивання грудок, вирівнювання поверхні ріллі, знищення бур’янів, а також для загортання насіння та мінеральних добрив, висіяних розкидним способом.

Під час боронування зябу або чорної пари ґрунтова кірка або верхній шар ґрунту розпушується на глибину 3…5 см. Поверхня поля після боронування має бути дрібногребенистою з борозенками не глибше ніж 4 см і грудочками ґрунту діаметром не більш як 3 см, без огріхів. Глибина обробітку залежить від культури. Для трав вона становить 2…3 см, для озимих і просапних культур – 3…4, для картоплі – 4…5 см. Пошкодження культурних рослин не має перевищувати 5 %.

Робочим органом зубових борін є зуби квадратного, круглого і ромбоподібного перерізу, а також ножеподібні та лапчасті. Зуби 1, які мають квадратну форму перерізу, загострюють несиметрично – одне ребро пряме, а решта – скошені (рис.11).

Залежно від тиску на один зуб борони з жорсткою рамою поділяються на важки (16-20 Н), середні (12-15 Н) і легкі (6-10 Н).

Рис. 11. Борона зубова важка БЗТС-1,0:

1 — зуб; 2 і 3 — поздовжня та поперечна планки; 4 — тяговий гак.