Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна_работа_2.doc
Скачиваний:
428
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
5.97 Mб
Скачать

2.3.1. Коток кільчасто-шпоровий 3ккш-6

Коток 3ККШ-6 (рис.13) (3 — три секції, К — коток, К — кільчастий, Ш — шпоровий, 6 — ширина захвату, м) призначений для поверхневого розпушення ґрунту з ущільненням підповерхневого шару, а також для вирівнювання поверхні зораного поля. Котки агрегатуються з тракторами тягових класів 0,9 і 1,4.

Кільчасто-шпоровий коток складається з трьох секцій 1, 2 і 3. Кожна секція має зварну раму, на якій у підшипниках встановлено по дві дискові батареї. Робочими органами котка є відлиті сталеві диски 8, по колу обода яких з обох боків рівномірно розміщені клиноподібні шпори. Диски вільно встановлені на осі 7. Зверху на рамі кожної секції обладнано по два ящики 4 з висувними денцями для баласту. До рами приєднують причіп 9. З боків рами передньої секції прикріплені бічні планки 5, до яких приєднують причепи задніх секцій. Причіп передньої секції приєднують до трактора. Тиск робочих органів котка на ґрунт регулюють зміною маси баласту.

Рис. 13. Коток кільчасто-шпоровий 3ККШ-6:

1 і 3 — задні секції; 2 — передня секція; 4 — ящик для баласту; 5 — бічна планка;

6 — рама; 7 — вісь; 8 — диск зі шпорами; 9 — причіпний вузол

2.3.2. Коток водоналивний гладенький 3квг-1,4

Коток 3КВГ-1,4 (3 — три секції, К — коток, В — водоналивний, Г — гладенький, 1,4 — ширина захвату однієї секції, м) призначений для ущільнення ґрунту перед сівбою або після висівання дрібного насіння та для прикочування зелених добрив перед приорюванням. Коток складається з трьох металевих порожнистих барабанів (рис.14,в). Довжина кожного барабана 1,4 м, діаметр 0,7 м. Місткість барабана, що заповнюється водою, 500 л. Воду в барабан заливають крізь отвір, який закривають різьбовою пробкою.

Барабан під час роботи обертається на осі, встановленій у підшипниках на рамі. Поверхня барабана очищається від ґрунту спеціальними чистиками, які притискуються до поверхні барабана пружинами. Тиск котка на ґрунт залежить від маси води, залитої в барабан. Ширина захвату котка 4 м. Робоча швидкість становить близько 1,6 м/с. Котки агрегатуються з тракторами тягових класів 0,6; 0,9 і 1,4.

Рис. 14. Котки:

акільчасто-зубчастий;

1клиновидні кільця;

2зубчасті кільця;

3 вісь;

б борончастий;

в – гладенький водоналивний

2.3.3. Коток кільчасто-зубчастий кзк-10

Коток КЗК-10 (К — коток, К — кільчастий, З — зубчастий, 10 — ширина захвату, м) причіпний, призначений для подрібнення брил, вирівнювання поверхні поля, ущільнення підповерхневого та розпушення поверхневого шару ґрунту. Його можна також використовувати для перед- та післяпосівного коткування ґрунту при вирощуванні цукрових буряків, ріпака і зернових культур.

Коток кільчасто-зубчастий КЗК-10 складається з п’яти робочих секцій (рис.14,а), що встановлені фронтально і в два ряди. Рами секцій з’єднуються між собою шарнірно.

Клинові та зубчасті кільця є робочими органами котка. Вони ущільнюють грунт на глибину до 7 см та розпушують його на глибину 4 см.

Під час роботи котка кільчасті диски розбивають і ущільню­ють підповерхневнй шар грунту, а зубчасті диски вирівнюють І розпушують поверхневий шар грунту.

  1. Комбіновані ґрунтообробні машини і агрегати

Комбіновані грунтообробні машини і агрегати призначені для виконання за один прохід кількох технологічних операцій. Агрегати повинні виконувати тільки такі технологічні операції, які суміщаються в часі без порушення агротехнічних показників і строків виконання.

Розрізняють три основні типи комбінованих машин: агрегат із кількох послідовно з’єднаних простих машин, кожна з яких виконує окрему операцію; машина з послідовно встановленими простими робочими органами для виконання кількох операцій; машина зі спеціальним комбінованим робочим органом для послідовного виконання технологічного процесу.

Використання комбінованих агрегатів значно зменшує ущільнення і розпилювання ґрунту ходовими системами агрегатів, скорочує строки виконання робіт, підвищує продуктивність праці та знижує витрати.