Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна_работа_2.doc
Скачиваний:
428
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
5.97 Mб
Скачать

2.4.4. Культиватор комбінований Sepac-6000

Культиватор фірми Vogel & Noot (рис.18), що має ширину захвату 6 м, призначений для передпосівного обробітку ґрунту на глибину 2…12 см під основні сільськогосподарські культури, а також для догляду за чорними парами тощо. Агрегатується він з тракторами класу 3.

Рис. 18. Схема комбінованого культиватора Sepac-6000:

1 — рама; 2 — причіпний механізм до трактора; 3 — вирівнювальна зубчаста дошка;

4 — передній коток; 5 — трирядна секція S-подібних лап; 6 — вирівнювач; 7 — задні котки;

8 — механізм транспортних коліс

Культиватор складається з рами 1, що має центральну, праву і ліву бічні секції, встановлених на ній послідовно вирівнювальних зубчастих дощок 3, передніх ротаційних котків 4, секції S-подібних лап 5, вирівнювачів 6, задніх ротаційних котків 7 та механізму задніх транспортних коліс 8, причіпного механізму до трактора 2.

Поверхневий шар подрібнюється, вирівнюється та ущільнюється за допомогою передніх ротаційних котків пруткового типу. Інтенсивне остаточне подрібнення у посівному шарі, а також сепарацію цінних фракцій ґрунту здійснюють встановлені в три ряди S-подібні лапи. Остаточне вирівнювання та ущільнення посівного шару ґрунту здійснюють задні ротаційні котки. Пружинні борінки злегка ворушать верхній шар, щоб не допустити випаровування вологи з нижніх шарів

  1. Призначення, загальна будова машин з подрібненням рослинних решток

До машин з подрібненням рослинних решток відносять дискові або комбіновані знаряддя, яки призначені для подрібнення стерні зібраної культури, часткової її заробки, збереження ґрунтової вологи, підрізання бур'янів, провокування насіння бур’янів до проростання.

Після збирання зернових колосових та бобових проводиться мілке лущення стерні (глибиною 7...9 см). З цією метою використовуються дискові лущильники ЛДГ-5А, ЛДГ-10А, ЛДГ-15А.

Після збирання високостеблевих культур (кукурудзи на силос та зерно, сорго, соняшника та інших) лущення жнив’я проводять на глибину, при якій досягається подрібнення кореневої системи. Як правило, ця глибина складає 6...19 см. Дана операція виконується дисковими боронами БДТ-7, БД-10Б, БДТ-3, БДСТ-2,5 та БДС-3,5, а також БТ-4 і БТ-6.

Як правило, на важких дискових боронах з метою полегшення входження робочих органів у грунт на передніх секціях встановлюють вирізні диски.

Характерна особливість дискових робочих органів є в тому, що в процесі роботи вони рухаються не тільки поступально разом з рамою машини або знаряддя, але й обертаються під впливом реакції фунту. На відміну від поступального руху робочих органів, вони менше забиваються рослинними рештками та ґрунтом.

  1. Агротехнічні вимоги

Лущення стерні після зернобобових повинно проводитись одночасно зі збиранням попередників або не пізніше 2...3 днів.

Лущення жнив’я дисковими лущильниками повинно проводитися на глибину 5...9 см. Допускається відхилення від заданої глибини обробітку ±2 см.

Верхній шар ґрунту після проходу знаряддя повинен бути дрібногрудочкуватим. Поверхня злущеного поля повинна бути однорідною. Бур’яни та їх коренева система на глибині лущення повинні бути повністю підрізані.

При роботі лущильних агрегатів суміжні проходи виконують з перекриттям на 15...20 см. Поворотні смуги оброблюють після закінчення лущення. При лущенні стерні огріхи та пропуски не допускаються.

Борона дискова важка повинна забезпечувати якісну роботу ущільнених ґрунтів різноманітного механічного складу по стерні товстостеблих і тонкостеблих культур, на глибистих ґрунтах після роботи плугів, глибокорозпушувачів та інших знарядь.

Поле після збирання просапних грубостеблих культур та на розробці крупноглибчастої ріллі повинно бути оброблено на глибину до 12 см за один прохід. Максимальна глибина обробки 20 см повинна бути отримана за два проходи агрегату.

Відхилення середньої глибини боронування від заданої допускається не більше ±10%.

  1. Лущильник дисковий гідрофікований ЛДГ-10А

Лущильник призначений для лущення стерні на глибину 4—10 см, розпушення грунту, розрізування скиб після оранки та ін.

ЛДГ-І0А складається з чотирьох лівих 11 (рис.19,а) і чотирьох правих 8 робочих секцій, лівого 10 і правого 7 брусів секцій, кареток 1 і 5, рами з причіпним пристроєм 3, двох опорних коліс 9, розсувних тяг 2 і 4, гідроциліндрів і маслопроводів.

Ліві та праві робочі секції за будовою однакові. Відрізняються вони тільки тим, в який бік повернута сферична поверхня диска. Робоча секція (рис.19,б) складається з дев’яти сферичних дисків діаметром 450 мм, рамки 14, двох штанг з пружинами 13, осі 15, підшипників 16 та скребків 18. Диск 17 має загострену різальну кромку.

Рис. 19. Лущильник дисковий ЛДГ-10А:

а – загальний вид; б – права робоча секція;

1 – ліва каретка; 2 і 4 – тяги розсувні; 3 – причіпний пристрій; 5 – права каретка; 6 і 12 – опорні колеса кареток; 7 і 10 – правий і левій бруси секцій; 8 – права робоча секція; 9 – опорні колеса рами; 11 – ліва робоча секція; 3 – штанга с пружиною; 14 – рамка; 15 – вісь батареї; 16 – підшипник; 17 – диск; 18 – скребок.

Права крайня робоча секція, яка розміщена по центру лущиль­ника, має подовжену рамку з метою перекриття стику лівих та правих секцій.

Каретки мають самоустановні колеса 6 і 12 і поздовжній брус. Лівий та правий бруси подібні. Кожний з них складається із труби, до якої приварені кронштейни для приєднання секцій.

Розсувні телескопічні тяги 2 і 4 однакові за будовою.

Розсувна тяга складається з нижнього та верхнього кутників, які з’єднані між собою штирем. Розсувні тяги 2 і 4 дають можли­вість встановлювати диски під кутом (кут атаки) 35, З0, 20 і 15°. Якщо кут атаки дисків 35 і 30°, то він працює як лущильник, а при 20 і 15°— як дискова борона.

Механізм гідрокерування служить для переведення робочих секцій лущильника із робочого положення в транспортне та ре­гулювання глибини обробітку ґрунту. Стійкість ходу секцій регулюють пружинами штанг.

  1. Борона дискова важка БДТ-7

Дискову борону БДТ-7 застосовують для розпушення скиб після оранки, обробітку грунту і подрібнення рослинних решток після збирання кукурудзи, соняшника та інших культур, лущення стерні, поверхневого обробітку ущільненого грунту та ін.

Борона дискова важка причіпна БДТ-7 борона мас три секції (рис.20) центральну і дві крайні - ліву та праву, шарнірно з’єднані між собою. Така будова знаряддя дозволяє від’єднувати крайні секції і працювати з однією центральною в умовах відсутності потужного трактора або при роботі на невеликих площах (18...30 га).

До рами центральної секції кріпляться дві передніх і дві задніх дискових батареї.

Рис. 20. Борона дискова важка БДТ-7:

1 – рама бокова ліва; 2 – батарея з дев'ятьма дисками; 3 – рама середня;

4 – батарея з дисками; 5 – гідросистема; 6 – причіп;

7 – рама бокова права; 8 – транспортні колеса.

На батареях встановлені сферичні диски діаметром 660 мм.

Секція спирається на два пневматичних колеса.

У центральній задній частині секції встановлений гребенеріз, який руйнує гребінь із грунту, що утворюється між батареями.

Ширина захвату борін БДТ-7 і БДТ-10 відповідно 7 і 10 м. Кут атаки дисків 8, 12, 16, 20 і 24°. Глибина обробітку до 20 см.

Борони агрегатують з тракторами класу 3 і 5.

  1. Борона ґрунтообробна дискова БГД-2,4

БГД-2,4 (Б — борона, Г — ґрунтообробна, Д — дискова, 2,4 — ширина захвату, м) (рис.21) призначена для обробітку ґрунту на глибину 16…24 см при агрегатуванні з трактором класу 1,4.

Рис. 21. Борона ґрунтообробна дискова БГД-2,4:

1 — прутковий коток; 2 — кронштейн кріплення стовби диска до рами;

3 — вирізний сферичний диск; 4 — начіпний пристрій; 5 і 7 — передня та задня секції дисків; 6 — рама; 8 — вузол з’єднання рамки котка з рамою;

9 — механізм регулювання глибини ходу

Ця борона конструктивно відрізняється тим, що сферичні диски в батареях установлені на окремих стояках, а батареї розміщені фронтально, з поперечним зміщенням задньої батареї відносно передньої. Передні та відповідні їм задні диски утворюють у горизонтальній площині пари робочих органів з кутом між твірними площинами зовнішніх контурів сферичних дисків 50…70°. Кожен зі стояків розміщений перед сферичним диском в напрямку руху та обладнаний очищувачем.

Ротаційний коток з вузлом приєднання виконаний прутково-кільчастим, з однаковим кроком між кільцями та прутками, та обладнаний механізмом для зміни положення котка відносно батарей дисків у вертикальному напрямку.

Розміщення сферичних дисків у вигляді двох фронтально встановлених батарей дає змогу скоротити до мінімуму відстань між ними по ходу борони, зменшивши поздовжню базу знаряддя на 20% і більше. Таким чином досягають поліпшення рівномірності обробітку ґрунту по ширині захвату борони, оскільки відстані між передніми та відповідними їм задніми сферичними дисками однакові. Встановлення сферичних дисків на окремих стояках порівняно зі з’єднанням їх у батарею суцільною віссю збільшує конструктивно технологічний кліренс знаряддя майже вдвічі, тобто борона в такому виконанні здатна пропустити без забивання вдвічі більшу кількість рослинних решток. Глибину ходу дискової борони регулюють за допомогою зміни положення котка відносно батарей дисків у вертикальному напрямку. Вирівнювання поверхні поля при обробітку дисковою бороною відбувається завдяки послідовній дії на скибу ґрунту паралельно розміщених передньої та задньої батарей дисків. Налипання ґрунту на внутрішню поверхню диска усувається сталим підпором необробленого ґрунту до його робочої поверхні та встановленим очищувачем. Після оброблення ґрунту з рослинними рештками двома батареями дисків поверхня ґрунту додатково вирівнюється і рівномірно ущільнюється ротаційним котком, який подрібнює та притискує ґрунт прутками в поперечному і кільцями в поздовжньому напрямках. При цьому поверхня поля після проходження прутково-кільчастого ротаційного котка вкривається рівномірною сіткою ущільнених зон у вигляді ромбів.