Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка виробн практика БАК повний 2014.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
340.48 Кб
Скачать

Обов’язки студента при проходженні виробничої практики

Студент зобов’язаний:

  • до початку практики отримати від керівника практики від університету консультації щодо оформлення всіх необхідних документів;

  • отримати від керівника практики індивідуальне завдання, методичні вказівки та рекомендації щодо виконання програми практики;

  • своєчасно прибути на базу практики і повідомити про це деканат або керівника практики;

  • виконати завдання, передбачені програмою практики;

  • підпорядкуватися чинним на підприємстві (в організації) правилам внутрішнього розпорядку;

  • суворо дотримуватися правил охорони праці, техніки безпеки;

  • постійно вести робочий щоденник проходження практики, накопичувати матеріал для написання звіту;

  • у перші 2-3 дні навчання подати на кафедру письмовий звіт про практику і не пізніше перших десяти днів захистити його перед факультетською комісією.

Зміст і програма виробничої практики

Виробнича практика студентів напряму підготовки 6.090101 «Агрономія» є найбільш важливим елементом у вивченні прикладних сільськогосподарських дисциплін.

Відповідно до плану навчального процесу, виробнича практика студентів 3 курсу проводиться протягом 13 тижнів.

Під час проходження виробничої практики студент повинен звернути увагу на подані нижче агрономічні і господарсько-організаційні питання, виконання яких висвітлити у своєму звіті.

Історія створення та розвитку інфраструктури господарства

У цьому розділі слід відобразити історію господарства, села, показати особисту участь в організації дозвілля молоді, проведенні спортивних змагань, профорієнтаційну роботу серед випускників шкіл.

Ґрунтознавство і агрохімія

При написанні цього розділу слід приділити увагу вивченню ґрунтів господарства. Дати агрономічну характеристику ґрунтам господарства. Описати природні умови місця проходження практики (рельєф, клімат, рослинність). Вивчення матеріалів ґрунтового та агрохімічного обстеження ґрунтів господарства. Використання цих матеріалів при розрахунках норм добрив і розробці системи удобрення культур у сівозмінах, розробці заходів із раціональної організації території та підвищення родючості ґрунтів.

Ознайомлення з системою удобрення польових культур, яка застосовується в господарстві. Участь у виготовленні компостів і в роботах щодо внесення органічних добрив.

Асортимент мінеральних добрив, їх характеристика, умови зберігання в господарстві. Ознайомлення з роботою агрохімслужби. Проведення досліджень відповідно до індивідуального завдання.

Рослинництво

Основними питаннями цього розділу є: розробка технологічних карт вирощування зернових культур, технічних, олійних та інших с.-г. культур.

Наявність і оцінка посівних якостей насіння с.-г. культур. Відбір середнього зразка для аналізу на посівні якості насіння. Оформлення документації.

Оцінка стану посівів озимих зернових після перезимівлі. Організація догляду за озимими (боронування, підживлення, боротьба з хворобами, шкідниками).

Підготовка посівного та садивного матеріалу, очистка, сортування, повітряно-тепловий обігрів, протруювання тощо.

Складання плану посівної кампанії в господарстві.

Підготовка ґрунту до сівби.

Встановлення норми висіву залежно від посівної придатності насіння, строків сівби. Глибина загортання насіння. Оцінка якості сівби.

Керівництво роботами щодо догляду за посівами. Комплектування тракторних агрегатів, розстановка робочих органів та їх регулювання.

Організація заходів боротьби зі шкідниками, хворобами і бур’янами. Оцінка робіт щодо догляду за посівами.

Безпосередня участь у запровадженні енергоощадних технологій вирощування с.-г. культур.

Участь у розробці плану збирання врожаю. Підготовка токів і зерносховищ до прийому і зберіганню врожаю. Перевірка готовності збиральної техніки.

Ведення спостережень за станом і достиганням зернових. Оцінка вилягання зернових.

Організація збиральних робіт. Транспортування, післязбиральна очистка і сушіння зерна. Керівництво роботами на току.

Аналіз динаміки посівних площ і врожайності польових культур, пошук шляхів підвищення економічної ефективності технології вирощування сільськогосподарських культур і галузі рослинництва в цілому.