Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка виробн практика БАК повний 2014.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
340.48 Кб
Скачать

Кормовиробництво

У цьому розділі потрібно відобразити характеристику природних і сіяних сіножатей і пасовищ, способи використання, врожайність, ботанічний склад травостою.

Система заходів поверхневого поліпшення природних сіножатей і пасовищ, регулювання водно-повітряного режиму, підсів трав, удобрення. Догляд за дерниною і травостоєм на луках.

Система заходів корінного поліпшення природних кормових угідь: обробіток ґрунту, удобрення, підсів однорічних культур, підбір травосумішок для залуження.

Догляд за пасовищами.

Організація польового кормовиробництва. Добір видів і сортів кормових культур. Площі, строки сівби та використання окремих культур у зеленому конвеєрі. Баланс кормів у господарстві.

Землеробство

Складовими питаннями цього розділу є характеристика землекористування та організація території: площі земель, закріплених за господарством, структура посівних площ, типи і види сівозмін, їх схеми і площі, ротаційні таблиці, книга історії полів.

Обробіток ґрунту в полях сівозміни: основний, передпосівний, післяпосівний, міжрядний, під озимі та ярі зернові, технічні, кормові та овочеві культури. Ступінь окультуреності ґрунту (глибина орного шару, його структурність, засміченість насінням бур’янів).

Бур’яни та боротьба з ними: ступінь забур’яненості посівів, застосування гербіцидів (види, строки і норми внесення).

Ерозія ґрунту: види ерозії (вітрова, водна), ґрунтозахисна контурно-меліоративна система землеробства, площі еродованих земель, заходи боротьби з ерозією ґрунту (ґрунтозахисні сівозміни, особливості протиерозійного обробітку ґрунту).

Пропозиції студента-практиканта щодо підвищення культури землеробства та ефективного використання земель господарства.

Зрошуване землеробство

Студент повинен ознайомитись з особливостями регулювання водного режиму ґрунтів господарства та проведення польових робіт на зрошувальних землях.

Селекція і насінництво польових культур

При вивченні цього розділу слід приділяти увагу структурі сортових посівів за культурами (площі в гектарах і відсотках до загальних площ посіву відповідних культур у господарстві). Сорти польових культур, їх біологічно-господарська характеристика. Місце розташування сортових посівів (ділянки розмноження, насіннєві ділянки).

Участь в апробації сортових посівів польових культур.

Організація насінництва в господарстві: насінницька бригада, насінницька сівозміна, періодичність сортооновлення за культурами і сортами, наявність шнурової книги обліку насіння.

Урожайність окремих сортів на насінницьких і товарних посівах у господарстві за останні 2-3 роки.

Особливості агротехніки на насінницьких посівах: способи сівби і норми висіву насіння, видове і сортове прополювання насінницьких ділянок.

Плодівництво

Під час практики студент повинен ознайомитись з багаторічними плодовими та ягідними насадженнями господарства, з виробничими процесами догляду за ними, особиста участь у них. Технологічні особливості утримання ґрунту в саду, створення оптимального режиму живлення, формування крони, обрізки плодових дерев і догляду за ними, впровадження комплексної механізації в садах і ягідниках.

Характеристика рекомендованих та перспективних сортів плодових і ягідних культур.

Передпосадкова підготовка ґрунту, правильне розміщення на площі порід і сортів, відповідність виконання всіх робіт проекту. Прийоми регулювання росту і плодоношення дерев.

Овочівництво

Пріоритетними питаннями цього розділу є ознайомлення із загальним станом овочівництва в господарстві (площі і врожайність овочевих культур, собівартість і рентабельність овочівництва).

Перспективи розвитку овочівництва в господарстві згідно з планом спеціалізації з вирощування овочів у районі, області.

Системи обробітку ґрунту й удобрення при вирощуванні овочів у сівозмінах. Способи сівби і садіння овочевих культур.

Ознайомлення із набором сортів і агровиробничі характеристики овочевих культур, які вирощуються в господарстві. Способи, режиму поливу та підкормок основних овочевих культур.

Основні види, площі, фактичне використання, врожай і собівартість овочів, вирощування в умовах закритого ґрунту.

Вирощування розсади овочевих культур.

Ентомологія

Студент повинен визначити видовий склад корисних ентомофагів у господарстві.

Встановити видову належність фітофагів і на основі економічних порогів шкідливості (ЕПШ) підібрати найефективнішу систему заходів обмеження їх чисельності.

Фітопатологія

Необхідно провести моніторинг видового складу хвороб сільськогосподарських культур.

Провести моніторинг поширення хвороб.

Визначити фази органогенезу сільськогосподарських культур, в які відбувається прояв збудників хвороб.

Визначити найбільш шкідливі для сільськогосподарських рослин хвороби.

Фітофармакологія

При вивченні систем захисту сільськогосподарських культур від шкідників, хвороб, бур’янів слід звернути увагу на організаційно-виробничу структуру захисту рослин.

Асортимент пестицидів та біопрепаратів, їх призначення.

Норми витрати отрутохімікатів, концентрація робочих розчинів, обґрунтованість вибору того чи іншого препарату, розрахунки обсягу робіт, необхідної кількості отрутохімікатів, робочої сили, транспорту, індивідуальних засобів захисту.

Машини для проведення хімічного захисту, асортимент отрутохімікатів та індивідуальних засобів захисту.

Умови зберігання отрутохімікатів. Участь у протруюванні насіннєвого матеріалу. Перевірка якості протруювання.

Участь у складанні календарного плану заходів боротьби із шкідниками, хворобами і бур’янами с.-г. культур.

Участь в організації, проведенні і визначенні результатів робіт з хімічного захисту рослин.

Виробництво і способи застосування біологічних препаратів для захисту рослин.

Зберігання та переробка сільськогосподарської продукції

Складовими питаннями цього розділу являються особливості польових і механізованих токів, характеристика зерносховищ, зерноочисних комплексів і зерносушильних агрегатів, організація тимчасового зберігання зернопродуктів. Використання установок для активного вентилювання.

Овочеплодосховища, їх типи, будова, ємність, підготовка до зберігання продукції, організація зберігання овочів, плодів, ягід.

Організація переробки зерна, овочів, плодів у господарстві, коротка характеристика млинів, цехів з переробки продукції. Економічна ефективність підсобних галузей у господарстві.

Охорона праці та навколишнього середовища

За час практик студентам слід ознайомитися з організацією служби охорони праці та форми контролю за технікою безпеки. Навчання та поточні інструктажі з техніки безпеки. Стан санітарно-гігієнічного та побутового обслуговування працівників господарства. Організація протипожежної охорони в господарстві.

Характеристика стану природоохоронних заходів, що проводяться в господарстві, джерела забруднення навколишнього середовища і місце спеціалістів у впровадженні природоохоронних заходів. Ознайомлення з рекомендаціями, прийнятими в господарстві щодо поліпшення охорони навколишнього середовища.

Для отримання методичної допомоги під час проходження практики студенти можуть звертатися із запитаннями та за роз’ясненнями до викладачів агрономічного факультету:

  • кафедра рослинництва: rast_ddau@mail.ru

  • кафедра загального землеробства та ґрунтознавства: nhontschar@rambler.ru

  • кафедра агрохімії: agroxim_ddau@mail.ru

  • кафедра селекції і насінництва: selekt_ddau@mail.ru

  • деканат агрономічного факультету: info_ddau@mail.ru