Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції Банківська система.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.02 Mб
Скачать

15.4. Особливості регулювання чеського банківського сектору та позиції іноземного капіталу в банківській системі

У зв'язку з офіційним приєднанням Чехії до ЄС Урядом в 2004 р. внесені кардинальні зміни в нормативно-правову базу, що регулює діяльність національного банківського ринку. Були модифіковані Закони "Про колективне інвестування", "Про підприємницьку діяльність на фондовому ринку" і "Про боргові зобов'язання". У Законі "Про банківську діяльність" № 406/2002 посилена роль держави у сфері нагляду над банківським сектором і фондовим ринком. Важливі корективи внесені у правову базу обов'язкового страхування банківських внесків у систему захисту інформації, що стосується ведення реєстрів боржників, банків-депозитаріїв інвестиційних товариств і фондів.

Прийняті нові закони "Про перекази фінансових коштів", "Про електронні засоби платежу і платіжні системи", "Про фінансового арбітра", "Про протидію злочинам у фінансовій сфері", "Про обмеження платежів готівкою", що передбачає обмеження розміру готівкових розрахунків сумою, що не перевищує в еквіваленті 15 тис. євро, Національний план дій по боротьбі фінансування тероризму. Був також модифікований Закон "Про конкурс з банкрутства і про сплату боргів".

Вищезгадані зусилля дозволили привести законодавство Чехії у банківській сфері в повну відповідність з вимогами ЄС і створити стійку правову основу для подальшого розвитку банківського сектору країни.

Діяльність ЧНБ в нових умовах було переорієнтовано на глибшу і ефективнішу співпрацю з Національними органами банківського нагляду інших країн ЄС. Це пов'язано з тим, що одночасно зі вступом в ЄС почав застосовуватися принцип єдиної банківської ліцензії. Згідно з даним принципом банки країн-учасниць ЄС мають право діяти в Чехії та інших країнах-членах за допомогою філіалів без сплати стягнень до місцевого органу банківського нагляду за ліцензією. При цьому банківський нагляд належить до компетенції тільки Національного банку тієї країни, у якій знаходиться головний банк. Місцевий наглядовий орган може стежити лише за станом ліквідності і дотриманням заходів, направлених на перешкоджання відмиванню засобів, здобутих злочинним шляхом.

Після приєднання Чехії до ЄС 38 банків (у більшості англійські й американські) висловили зацікавленість у наданні трансграничних послуг на чеському фінансовому ринку без відкриття в країні філіалів і дочірніх структур. Серед них JP Morgan, Goldman Sachs, HSBC і Merrill Lynch. Більшість з вказаних банків планують зосередити діяльність на супроводі інвестиційних проектів і не припускають ведення кредиторської діяльності і роботу з грошовими коштами населення.

Структура банківського сектору Чехії останніми роками стабілізувалася і в 2006 р. істотних змін не зазнала. У країні діє 35 комерційних банків, з яких 26 повністю або в мажоритарному обсязі контролюється іноземним капіталом. Дев'ять банків (повністю або з переважною часткою) належать чеському капіталу. У державній власності знаходяться тільки два спеціалізовані банки {Чеський експортний банк і Чесько-моравський банк гарантій і розвитку).

Важливою відмінною рисою чеського банківського сектору можна вважати високий ступінь його монополізації, оскільки в ньому домінує невелика група великих банків. На частку чотирьох чеських банків припадає 65 % активів і понад 80 % прибутку банківської системи. При цьому всі з вказаної категорії банків мають іноземних власників з країн-членів ЄС. Така концентрація фінансових ресурсів у руках вузької групи банків уже почала приносити негативні наслідки. Рівень встановлених ними тарифів є невиправдано високим. Крім того, чеські банки встановили складну, тривалу за термінами систему закриття рахунків, фактично перешкоджаючи вільному переходу клієнтів на обслуговування в інший банк. У першу чергу претензії щодо цього висуваються трьом провідним банкам, а саме Чеським ощадним касам (Ceska sporitelna), Комерційному банку (Komercni banka) і Чеському торговому банку (Ceskoslovenska obchodni banka).

Як раніше наголошувалося, Чехія продуктивно використовувала відведений їй час для підготовки до вступу до єдиного європейського банківського ринку. Серед тих, що вступили 1 травня 2004 р. в ЄС десяти країн, чеський банківський сектор вважається великим. Його характерною рисою є домінування іноземних інвесторів. Основними зарубіжними гравцями на чеському банківському ринку є потужні західноєвропейські і американські банківські установи: австрійські Erste Bank і Raiffeisen Bank, бельгійський КВС, французький Societe Generale, німецький HVB, італійський UniCredito, американські Citibank і GE Capital.