Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції Банківська система.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.02 Mб
Скачать

16.2. Структура банківської системи та функції її складових елементів

Банківська система Словаччини включає:

- Національний банк Словаччини;

- комерційні банки різних видів (універсальні банки, спеціальні банки, інвестиційні банки, Ощадбанки) з контрольним пакетом акцій словацьких акціонерів;

- іноземні банки;

- філіали банків-резидентів і нерезидентів;

- спеціальні державні кредитно-фінансові інститути. Очолює систему Національний банк Словаччини, який виконує традиційні для європейських центральних банків функції:

- підтримує стабільність валютних курсів;

- підтримує загальну фінансову стабільність у країні;

- рефінансує комерційні банки;

- контролює діяльність комерційних банків;

- випускає в обіг монети і банкноти.

Ще в 1998 році Центральний банк вирішив відмовитися від прив'язки національної валюти до валютного кошика, що складався з німецької марки і американського долара, і відпустив словацьку крону у так зване "вільне плавання". Сьогодні банком підготовлений і реалізується план щодо переходу на єдину європейську валюту євро з січня 2009 року, яку країна успішно реалізувала.

Національний банк Словаччини діє на підставі законів Словацької Республіки "Про банки" № 21/1992 і "Про Державний чесько-словацький банк" №22/1992 з подальшими змінами і доповненнями, є головним банком країни, знаходиться у її власності, є одночасно органом державного управління спеціальної компетенції і юридичною особою, що здійснює господарську діяльність. Перелік функцій Національного банку Словаччини не суперечить міжнародній практиці центральних банків і, як і Центральні банки інших країн, виконує функцію грошово-кредитного регулювання економіки й емісійну функцію.

Крім Національного банку, у Словаччині діє ще 22 банківські структури:

- 2 стовідсоткових словацьких банки без іноземної участі в капіталі;

- 16 банків з іноземною участю або ті, що знаходяться повністю у володінні іноземних банківських структур;

- 4 філіали іноземних банків у Словаччині:

• португальського Banco Mais;

• німецького Commerzbank;

• голландського ING Bank;

• британського HSBC Group.

Банки Словаччини підтримують ділові зв'язки зі Світовим банком, МВФ, ЄБРР та ін. Реструктуризація і приватизація банків "Вшеобецной Уверової Банки" (VUB), "Словенської Спорітельне" (SLSP) і "Інвестічной а Развоєвой Банки" (JRB) проводилися з урахуванням рекомендацій Світового банку і МВФ з безпосередньою участю великих банків США і Західної Європи.

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) продав 15,99-відсотковий пакет акцій найбільшого банку Словаччини Slovenska sporitelna австрійському Erste Bank. За підсумками операції, сума якої становила 122,28 млн євро, Erste Bank став єдиним акціонером Slovenska sporitelna. Усього з моменту початку приватизації словацького банку в 2001 році Erste Bank витратив на купівлю його акцій 522 млн євро. Обсяг активів Slovenska sporitelna становить майже 6 млрд євро. У банку 338 відділень на території Словаччини .

Діюча в Словацькій Республіці система кредитування і страхування експортних операцій складається з мережі комерційних банків, найбільшими з яких є:

- VUB;

- Ощадбанк;

- банк Татра;

- банк Австрія-Кредітандшталь;

- державний Експортно-імпортний банк.

"Експортно-імпортний банк", створений у 1997 році рішенням уряду для кредитування і страхування експортно-імпортних операцій і зарубіжних інвестицій, надає словацьким учасникам зовнішньоекономічної діяльності кредити на пільгових умовах (8-12 % річних) і при обґрунтуванні надійності іноземного партнера здійснює їх страхування. Банк в усі роки функціонування надає експортні кредити і страхує експортні операції. При цьому більше засобів було направлено на розвиток експорту в крани ЄС.

Отже, банківська система функціонує ефективно за рахунок потужних гравців на ринку банківських продуктів та послуг. У Словаччині мають представництва 12 іноземних банків. З 2003 року додалися представництва російського Форабанку і німецького Commerzbank. Сумарний статутний капітал комерційних банків з 2005 року становить 40,4 млрд сл. крон, з яких понад 70 % належало іноземним інвесторам. Активи банків складали 993,9 млрд сл. крон.