Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції Банківська система.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Завдання і запитання для самоконтролю

1. Які країни входять до складу Паризького клубу кредиторів? Охарактеризуйте його.

2. Назвіть основні особливості функціонування Паризького клубу кредиторів.

3. У якому році був створений Паризький клуб кредиторів і з якою метою?

4. Охарактеризуйте структурну організацію Паризького клубу кредиторів.

5. Що таке Лондонський клуб кредиторів?

6. Якими принципами у своїй діяльності керується Паризький клуб кредиторів? Опишіть їх.

7. Поясніть поняття "реструктуризація боргу".

8. Скільки категорій боржників виділяють Паризький і Лондонський клуби кредиторів та за якою ознакою вони їх поділяють?

9. Назвіть основні положення Торонтських умов реструктуризації боргу і коли вони були прийняті?

10. У чому полягають умови Тринідаду для країн-боржників?

11. Опишіть зміст умов Лондонського клубу кредиторів для можливості реструктуризації боргу.

12. Охарактеризуйте особливості Неапольських умов для країн-боржників.

13. Які обставини реструктуризації боргу відповідно до Х'юстонських умов і яким критеріям для перегляду боргів мають відповідати країни-боржники?

14. Назвіть стандартні умови реструктуризації боргу Паризького клубу кредиторів. Чим вони відрізняють від вищезгаданих умов?

15. Опишіть основні відмінності між Паризьким та Лондонським клубами кредиторів.

16. Знайдіть ідентичні риси функціонування Лондонського та Паризького клубів кредиторів.

Розділ 24. Офшорний банківський бізнес

24.1. Зміст і масштаби офшорних банківських операцій

Офшорний банківський бізнес (далі - ОББ) - це міжнародний банківський бізнес, який здійснюється в пільгових режимах: податковому, валютному, банківському й адміністративному. Він використовує різницю потенціалів національних законодавств, низькі засновницькі та управлінські витрати і засоби електронного зв'язку. Оскільки гроші й інші платіжні інструменти сьогодні легко кодуються в комбінації електронних сигналів, забезпечується швидкість, точність і конфіденційність офшорних банківських операцій, що не піддаються будь-якому сторонньому моніторингу і контролю та є чутливими до сприятливої кон'юнктури в будь-якій точці планети. Активи офшорних банків постійно перебувають в русі, приносячи їх власникам і менеджерам підвищені прибутки.

Вигідність ОББ пояснюється можливістю уникнути оподаткування юридичних і фізичних осіб, обійти численні обмеження ділових операцій та наявність конфіденційності. Офшорним банкам заборонені тільки дві речі - банківське обслуговування резидентів країни реєстрації банків і використання в банківських розрахунках національних валют країни реєстрації банків. Але і ці заборони мають свої особливості, а тому надто відносні. По-перше, солідні офшорні банки за спеціальними дозволами місцевої адміністрації допускаються до обслуговування резидентів країни реєстрації. По-друге, офшорний бізнес - це валютний бізнес у вільноконвертованій валюті, й у офшорних банків немає зацікавленості у розрахунках у національних валютах країн реєстрації, тим більше, що не всі ці валюти належать до вільноконвертованих, а потреби у національній валюті для оплати витрат у країнах реєстрації ці банки задовольняють шляхом обміну вільноконвертованої на національні валюти. По-третє, взаємні операції офшорних банків у країнах реєстрації вважаються офшорними, тобто допустимими для них, а саме ці операції в країнах реєстрації і становлять інтерес для офшорних банків.

Основними операціями офшорних банків є відкриття і ведення особових та корпоративних рахунків резидентів країн з високим рівнем оподаткування й жорстким валютним контролем, мобілізація і надання синдикованих позичок та кредитів, операції з євро й азіатськими доларами, лізингові й трастові операції, купівля і продаж боргів, страхування, інвестиції у перспективні галузі тощо.

Ліберальний офшорний режим забезпечує і самим офшорним банкам, і їх фізичним та юридичним клієнтам швидкість, точність і підвищену прибутковість ділових операцій. Недивно, що ділові кола активно включаються в ОББ.