Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 6.5, укр.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.41 Mб
Скачать

6. Критерії оцінювання діяльності студента на семінарі

Подаються критерії оцінювання у вигляді умов, виконання яких забезпечує максимальну оцінку.

Приклад.

Максимальна оцінка проставляється за умов:

  • коректного і вичерпного обґрунтування запропонованих для розгляду проблемних ситуацій;

  • вичерпного теоретичне обґрунтування та ілюстрація відповідей прикладами;

  • прояву під час обговорень доповідей та повідомлень глибоких пізнань теоретичного матеріалу певної дисципліни, використання положень інших дисциплін;

  • вичерпного обґрунтування тез і пропозицій, що сформульовані у відповідях на поставлені питання, чітка логіка міркувань;

  • вичерпної аргументації та її відповідності точці зору, що відстоюється;

  • коректного використання фактичного матеріалу при відповідях на поставлені питання;

  • вільного володіння понятійним апаратом певної галузі знань, точне використання спеціальних термінів та їх визначень;

  • самостійності при вирішенні поставлених завдань, відповідях на запитання;

  • ініціативи в обговоренні проблем, доповнень та зауважень;

  • чіткості побудови доповіді, доказовості висловлюваних тверджень, аргументації висновків.

Вступ

П'ять тисячоліть тому, коли з'явилися перші поселення людей, почала формуватися техносфера - сфера, яка включає штучні технічні споруди на Землі. Тоді це були тільки перші елементи техносфери. У епоху промислової революції з'явилися справжні елементи техносфери, коли пара і електрика дозволили багаторазово розширити технічні можливості людей, створивши умови для швидкого переміщення по земній поверхні, створення світового господарства, підйому в атмосферу, поглиблення в земну кору і під воду, створення нових речовин.

Виникли процеси не властиві біосфері: отримання металів з інших елементів; виробництво енергії на атомних електростанціях, синтез невідомих досі органічних речовин.

Потужним техногенним процесом є спалювання викопного палива. У зв'язку з використанням великих енергетичних потужностей люди вимушені концентрувати енергію на невеликих ділянках, причому частіше у межах міст і населених пунктів. Йде просторова концентрація синтетичних хімічних сполук (їх кількість досягає 400 тис.), велика частина яких отруйна.

Внаслідок цього різко зросло забруднення довкілля, знищення лісів, запустинювання; все більша кількість людей гине внаслідок аварій на виробництві і на транспорті.

Аварії, пов'язані з порушенням експлуатації технічних об'єктів, по своїх масштабах почали набувати катастрофічного характеру вже в 20-30 роки XX століття. Вплив цих аварій переходить межі держав і охоплює цілі регіони. Неблагополучна екологічна обстановка викликана цими аваріями і катастрофами може зберігатися від декількох днів до багатьох років. Ліквідація цих аварій і катастроф зажадає великих грошей і залучення багатьох фахівців.

Територія України, розташованої практично в центрі Європейської частини Земної кулі, складає 603,7 тис. квадратних кілометрів, з населенням 46 млн. 400 тис. чоловік. Зростання масштабів господарської діяльності і кількості великих промислових комплексів, концентрації на них агрегатів і установок великої і надвеликої потужності, використання у виробництві потенційно небезпечних речовин у великих кількостях, усе це збільшує можливість на Україні техногенних аварій і катастроф.

До небезпек техногенного характеру відносяться:

- аварії і катастрофи з викидом або загрозою викиду небезпечних радіоактивних, хімічних, біологічних речовин; транспортні аварії або катастрофи; пожежі;

- несподіване руйнування споруд і будов; аварії на інженерних мережах і спорудженнях життєзабезпечення;

- гідродинамічні аварії на греблях, греблях і так далі