Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_5_kurs_Vanya.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

2. Характеристика рільництва

2.1. Землеробство.

Ерастівська дослідна станція не займаеться зрошенням культур. Площа становить 5267 га,зних ріллі 4374 га.

На Ерастівській дослідній станції є 2 відділення, тобто 2 польових стани. В кожному з них є декілька сівозмін, деякі з них ми представляємо в нашій роботі.

Таблиця 5

Сівозміна № 1

Сівозміна № 2

Чорний пар

Пар

Озима пшениця

Озима пшениця

Кормовий буряк

Кукурудза

Ячмінь

Ячмінь, овес

Соя, Кукурудза МВС

Горох

Ячмінь, озима пшениця

Озима пшениця

Кукурудза сем.

Соняшник, кукурудза насін.

Горох

Озима пшениця

Соняшник

Головним попередником в сівозміні є чорний пар, після якого накопичується волога, знищуються бур’яни, збільшується урожайність сільськогосподарських культур. Головним в сівозміні є ефективне чергування і розміщення культур на полі, що дає змогу зменшити паразитуючий вплив бактерій на рослини, а також не так виснажувати ґрунт.

Таблиця 6

Склад земельних угідь

Назва земельних угідь

Площа земельних угідь за даними обліку станом на 2014 рік

Відсоток до площі земельних угідь

1.Орні землі

4374

83,0

2.Сіножаті :

  • суходільні

-

-

3.Пасовища культурні

342

6,5

4.Багаторічні насадження

Разом сільськогосподарських угідь

4716

89,5

5.Ліси:

  • полезахисні смуги

6.Під водою

7. Під шляхами і прогонами

8. Під будівлями і дворами

9. Під ярами і кар’єрами

10. Інші угіддя

551

10,5

Разом земельних угідь

5267

100

Таблиця 7

Структура посівних площ ,2014 рік

Назва культури

Площа посіву

Пшениця озима

1752

Жито озиме

8

Ячмінь озимий

97

Пшениця яра

30

Ячмінь ярий

183

Овес

18

Просо

18

Кукурудза на зерно

549

Кукурудза на силос

110

Горох на зерно

42

Вика чиста і в суміші з перевагою вика на зерно

40

Сорго на зерно

2

Соя

4

Соняшник

881

Люцерна на насіння ,сіно та зелену масу

82

Огороди

108

Пари

450

Всього

4374

2.2. Кормовиробництво.

Програма зміцнення кормової бази в сучасних умовах передбачає удосконалення структури посівів зернофуражних та кормових культур, інтенсифікацію польового і лукопасовищного кормо виробництва, поступове розширення кормового клину з урахування поголів’я худоби.

З метою поліпшення стану кормо виробництва створюється стабільна кормова база за рахунок підвищення кормових культур і налагодження науково – обґрунтованого безперебійного постачання високоякісних зелених і соковитих кормів якість яких відповідає всім зоотехнічним нормам.

Найбільш дешевим способом підвищення білковості корму є впровадження сумісного вирощування однорічних злакових культур з однорічними зернобобовими, соняшником та іншими культурами, вегетативна маса яких містить в 2-3 рази більше білка ніж злакових. Особливе значення мають багатокомпонентні сумішки однорічних кормових культур з капустяними, що дає змогу підвищити збір зеленої маси на 30-40% і одержати збалансований всіма елементами поживний корм.

Підвищити продуктивність і поліпшити якість кормів можна за рахунок внесення мінеральних добрив при вирощування кормових культур. Особлива роль відводиться азотним добривам. Майже 80% площ зайнятих багаторічними травами збирають на сіно.

Стан кормо виробництва в господарстві задовільний. Витрата кормів на виробництво тваринницької продукції на належному рівні.

Зелені корми – основа літнього раціону худоби, але вони містять багато води і в них не вистачає перетравленої енергії. Тому їх доповняють кормами з високим вмістом сухої речовини – сіном, сінажем, силосом з кукурудзи.

Зелений конвеєр – це система організації використання і виробництва зелених кормів з лучних угідь і польових земель, яка дає змогу безперебійно і рівномірно забезпечувати ними тваринництво.

Основою конвеєра є розрахунки подекадної потреби у пасовищних зелених кормах сіяних культур кормової сівозміни. Добір видів і сортів культур, поєднання яких дає змогу максимально подовжити період надходження зелених кормів у зеленому конвеєрі господарства переважають вівсяно – бобові суміші, суданська трава, кормові баштанні. Складовою частиною кормової бази є сіно, силос, сінаж та трав’яне борошно.

Силос – консервування кормів на тривалий період. Силосована маса має вологість 60-75%. В умовах області кукурудза – найбільш продуктивна силосна культура, її силос за поживністю займає 35-40%. Основою процесу силосування є молочнокисле бродіння, в результаті якого в силосі накопичується молочна і оцтова кислота. Проводять силосування в траншеї. Для заготівлі силосу використовують кілька культур: гібриди кукурудзи різних строків достигання, Силосна маса надходить в різні строки і являє собою силосний конвеєр. Сінаж – багаторічні трави скошують в фазі виходу в трубку, не пізніше початку колосіння, бобові – на початку цвітіння. Масу прив’ялюють, ущільнюють і закладають на зберігання у герметичні траншеї.

Таблиця 8

Сівозміна кормова

Пар, кукурудза з/к

Озима пшениця

Ячмінь, озима пшениця

Люцерна + кукурудза з/к

Люцерна

Люцерна

Озима пшениця

Кукурудза МВС

Озиме жито, тритикале

Суданська трава, кукурудза насін.