Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_5_kurs_Vanya.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

2.6.Агротехніка вирощування основних сільськогосподарських культур Пшениця озима

У системі агротехнічних заходів, спрямованих на підвищення родючості ґрунту і продуктивності сільськогосподарських культур, збільшення виробництва зерна, кормів та іншої рослинницької продукції, велике значення має правильний обробіток ґрунту. Він сприяє його окультуренню, поліпшує водно-повітряний, тепловий і поживний режими для вирощування сільськогосподарських культур. За допомогою обробітку регулюють агрофізичні, біологічні та агрохімічні процеси, що відбуваються в ґрунті, інтенсивність розкладання і нагромадження органічної речовини, ґрунтової вологи в кореневмісному шарі й ефективне використання рослинами внесених добрив. Обробіток ґрунту - один із найефективніших агротехнічних заходів боротьби з бур'янами, шкідниками і хворобами сільськогосподарських рослин.

Основне завдання обробітку ґрунту в системі інтенсивного землеробства - створення оптимальних умов для росту й розвитку сільськогосподарських культур, підвищення родючості ґрунту та захист його від ерозії.

Оранка - це основний і найважливіший прийом обробітку ґрунту, під час якого грунт перевертається і розпушується, завдяки чому збільшується його об'єм (на 25-50%) і пористість (на 10-15%), підрізаються бур'яни, загортаються в грунт добрива і післяжнивні рештки, виносяться поверх колоїдальні частинки ґрунту, вимиті опадами в нижні шари.

Високої якості оранки досягають тоді, коли її проводять плугом з передплужником. Така оранка дістала назву „культурної". Культурна оранка потрібна в більшості випадів. Зумовлюється це тим, що у верхньому шарі ґрунту більше поживних речовин і вони краще використовуються рослинами, якщо загортаються глибше, потрапляючи в умови більш сталої вологості. Глибина культурної оранки - 20-22см.

Вимога дотримання належної глибини оранки є основою правильного обробітку ґрунту під усі сільськогосподарські культури.

Заходи поверхневого обробітку ґрунту.

Культивація - е агротехнічний прийом менш глибокого порівняно з оранкою обробітку ґрунту без перевертання скиби. При культивації знищуються бур'яни, грунт розпушується на глибину 5-12 см, проріджуються рослини в рядках, нарізаються борозни для поливу тощо. Ці роботи виконують культиваторами при передпосівному обробітку ґрунту, при обробітку парів та догляді за просапними культурами.

Обробіток ґрунту після сівби:

Боронування проводять відразу після сівби для створення кращого контактування насіння з ґрунтом, вирівнювання поверхні ґрунту. Для боронування посівів використовують легкі борони.

Шлейфування. Замість боронування, якщо в цьому є потреба, краще провести шлейфування, використовуючи для цього волокуші в одному агрегаті з сівалкою або ланцюжки, які прикріплюють до сівалки за кожним сошником. Одним якщо на поверхні ґрунту є зерно, то доцільніше використовувати борони.

Коткування проводять після сівби пшениці, ячменю та інших культур. Основне завдання його — збільшення надходження вологи до насіння, що прискорює появу сходів. У злакових культур воно сприяє утворенню додаткового коріння. Коткування особливо ефективне в посушливі роки, причому в такі роки його слід робити і після сівби ранніх ярих зернових. Для коткування після сівби застосовують середні і важкі котки[9].

Таблиця 13

Система обробітку ґрунту

С.-г. культури

Основний обробіток

Передпосівний обробіток

Післяпосівний обробіток

Заходи

глибина, см

строки

с.-г. машини

заходи

глибина, см

строки

с.-г. машини

заходи

глибина, см

строки

с.-г. машини

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

1. Чорний пар

Диску-вання

6-8

після збирання врожаю

ЛДГ-10

Ранньо-весняне боронування

4-6

при фізичній стиглості ґрунту

СГ-21

БЗТС-1

-

-

-

-

оранка

28-30

після диску-вання

ПЛН-5-35

різноглибинні культивації в агрегаті з боронами

12-14

10-12

8-10

5-6

по мірі проростання бур’янів

КПС-4

БЗТС-1

-

-

-

-

-

-

-

-

боронування

4-5

після дощу

ЗБСС-1

ЗБТС-1

-

-

-

-

2. Озима пшениця

-

-

-

-

передпосівна культивація

6-8

перед посівом

КПС-4

коткування посіву

-

після посіву

ЗККШ-6

-

-

-

-

посів

6-8

оптимальні строки

(5.09-15.09)

СЗ-3,6

ранньо-весняне

боронування

3-4

при фізичній стиглості ґрунту

БЗСС-1

3. Озима пшениця

лущення стерні

6-8

вслід за збиранням озимої пшениці

ЛДГ-10

передпосівна культивація

6-8

перед посівом

КПС-4

коткування посіву

-

після посіву

ЗККШ-6

оранка

28-30

після лущення

ППЛ-5-25

ППЛ-10-25

посів

6-8

оптимальні строки

(15.09-25.09)

СЗ-3,6

ранньо-весняне

боронування

3-4

при фізичній стиглості ґрунту

БЗСС-1

4. Ози мий ячмінь

лущення стерні

6-8

вслід за збиранням озимої пшениці

ЛДГ-15

ЛДГ-10

передпосівна культивація

6-8

перед посівом

КПС-4

КПЕ-3,8

коткування посіву

-

після посіву

ЗККШ-6

оранка

28-30

після лущення

ППЛ-5-25

ППЛ-10-25

посів

6-8

оптимальні строки

(20.09-30.09)

СЗ-3,6

CЗП-3,6

ранньо-весняне боронування

2-3

при фізичній стиглості ґрунту

СП-11+ШБ-2,5+З-ОР-0,7

5.Соняшник

Плоско-різний об-ток ґрунту

25-27

1-ша декада жовтня

КПГ-250

передпосівна культивація

6-8

перед посівом

КПС-4

КПН-4

УСМК-5,4А

перший міжрядний обробіток

8-10

по мірі росту і розвитку бур’янів

КРН-4,2

-

-

-

-

посів

6-8

при температурі ґрунту на глибині 10см 8-120С

СУПН-8

СПЧ-6М

другий міжрядний обробіток

6-8

по мірі росту і розвитку бур’янів

КРН-5,6

Висока ефективність вирощування озимих залежить від застосування правильної системи обробітку ґрунту і догляду за паровими площами у весняно-літній період. Цей агротехнічний захід повинен забезпечувати перш за все нагромадження і максимальне збереження вологи для одержання своєчасних сходів, знищення бур'янів, якісне подрібнення грудок і пожнивних решток, загортання добрив і створення на необхідній глибині посівного ложе для насіння.

В посушливих умовах найчастіше до зниження врожаю озимих культур, а нерідко і до їх пересіву призводять помилки, допущені при проведенні основного чи передпосівного обробітку ґрунту.

При недостатньому та нестійкому зволоженні ґрунту важливого значення надають зайнятому і чистому пару. Треба пам'ятати, що в другій половині літа глибину культивацій пару слід поступово зменшувати до 8-10см - в липні і до 6-8см - в серпні. Для ефективного проведення обробітку ґрунту на зазначену глибину необхідно культиватор КПС-4 обладнати плоскорізними лапами і використовувати лише широкозахватні знаряддя.

Для збереження вологи в ґрунті на парових полях у другій половині літа після випадання опадів культивації слід чергувати з боронуванням. Догляд за паром в усіх випадках повинен здійснюватися гусеничними тракторами з використанням широкозахватних агрегатів.

За умов посухи після непарових попередників основний обробіток слід проводити на глибину не більше 12 см. При цьому на ґрунтах легкого та середнього механічного складу доцільно використовувати агрегати з плоскорізними робочими органами типу ОПТ-3-5, КІШІ-5 або комбіновані агрегати - АКП-5, ПШН-2,5, а на важких та солонцюватих ґрунтах, які дуже запливають, - протиерозійні культиватори КТС-10, КПЕ-3,8. З метою більш якісної підготовки ґрунту до сівби озимих культур необхідно, щоб до складу кожного з агрегатів обов'язково входили голчасті борони БІГ-ЗА, мотики БМШ-15 та котки КЗК-10 або ЗККШ-6.

При дотриманні визначеної глибини розпушування, правил регулювання і агрегатування знарядь такий обробіток виключає приживлення і відростання трав після дощів, а отже має важливе значення для збереження залишкових запасів вологи та накопичення її за рахунок літніх опадів[8].

Після дощів та проростання бур'янів і падалиці доцільно провести додаткову культивацію на глибину 8-10 чи 6-8 см залежно від часу, що лишився до сівби.

Для підготовки ґрунту після стерньових попередників краще використовувати комбіновані агрегати типу АРТТ-3 або борони БД-10 з культиваторами КТС-10, КПЕ-3,8.

Економію ресурсів і високу якість обробітку ґрунту забезпечують універсальні комбіновані агрегати ККП-3,6Н, АКШ-5,4.