Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_5_kurs_Vanya.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

2.5. Інтегрована система захисту рослин.

При посіві озимої пшениці в недостатньо зволожений або в рихлий грунт, що ще не осів, корисно провести коткування кільчастими котками.

Воно сприяє переміщенню вологи у верхній шар ґрунту, що сприяє швидкій і дружній появі сходів і хорошому осінньому кущенню. Щоб зменшити небезпеку пошкодження перерослої озимої пшениці, рослини, якщо вони не розпластані, підкошують восени на одну третину висоти.

Скошену зелену масу негайно прибирають з поля, щоб уникнути розвитку на рослинах цвілі. Підкошувати потрібно своєчасно, щоб рослини до настання стійких холодів могли зміцніти. Випас худоби на озимих посівах забороняється.

Важливе значення має весняне боронування для руйнування ґрунтової кірки, видалення загиблих і пошкоджених рослин, а також бур'янів, які часто служать ядром розповсюдження шкідників і хвороб. До боронування приступають після того, як поверхня ґрунту трохи підсохне. Борони пускають упоперек рядів або по діагоналі до них. На слаборозвинених посівах і легких ґрунтах боронують в один слід, на добре розвинених посівах і важких ґрунтах - в два сліди. Весняне боронування посівів озимої пшениці підвищує врожайність на 2-3 ц з 1 га. При випиранні рослин його не застосовують, такі ділянки накочують[13].

Основна увага в боротьбі з шкідниками, хворобами та бур'янами повинна надаватися організаційно-господарським та агротехнічним заходам: дотриманню сівозмін, використанню стійких сортів, якісному обробітку ґрунту, оптимальному забезпеченню рослин вологою та поживними речовинами, своєчасному збиранню врожаю без втрат, дотриманню рекомендованих елементів технології вирощування культури.

Пестициди слід використовувати з урахуванням економічних порогів шкодочинності, при цьому необхідно надавати перевагу препаратам з мінімальною токсичністю. З метою зменшення кратності хімічних обробок обприскування проти бур'янів, шкідників та хвороб бажано виконувати одночасно, застосовуючи бакові суміші.

З метою зниження шкодочинності хлібної жужелиці та зменшення ураженості рослин септоріозом, фузаріозом і кореневими гнилями та іншими хворобами потрібно обмежити використання стерньових попередників. Обробіток ґрунту важливо проводити своєчасно, особливу увагу зосередивши на видаленні з поля соломи та знищенні падалиці.

Таблиця10

Засоби захисту озимої пшениці від хвороб

Шкідливий організм

Заходи

Елементи технології застосування заходів

Строки

Способи внесення

Дози препаратів, кг/га

Витрати робочого розчину, л/га

Летюча та тверда сажка, кореневі гнилі, септоріоз

Протруювання посівного матеріалу Преміс 25 т.к.с.

До висівання

протруювання насіння

1,3-1,5

10 л/т

Для підвищення стійкості рослин до хвороб та компенсаторної здатності рослин при пошкодженні внутрішньо стебловими шкідниками (злаковими мухами, стебловими блішками), дротяниками, хлібною жужелицею потрібно вносити основне добриво, а потім проводити підживлення азотом[20].

Проти всіх видів сажок, кореневих гнилей, пліснявіння насіння необхідно протруювати насіннєвий матеріал одним із наступних препаратів: Байтан-універсал - 2 кг/т, Вітавакс 200 ФФ - 2,5-3 л/т, Раксил - 0,5 л/т, реал - 0,2 л/т.

Проти хлібної жужелиці, совок, дротяників насіння перед сівбою слід обробити препаратами Промет 400 або рубіж - 2 л/т. Щоб уникнути значного ушкодження сходів злаковими мухами, попелицями, цикадками та ураження кореневими гнилями і вірусними хворобами, висівати озимину в надранні строки не рекомендується.

При появі більше 50 цикадок на 1м2, більше 100 особин злакових попелиць чи 40-50 злакових мух на 100 помахів сачка потрібно проводити осіннє крайове, вибіркове або суцільне обприскування посівів одним з препаратів: Бі 58 новий, Золон, Волатон - 1,5 літа; Децис, карате, Кінмікс - 0,2 л/га; Сумі-альфа - 0,3 л/га; Фастак - 0,1 л/га; Ф'юрі - 0,07 л/га; Данадим стабільний - 1-1,5 л/га.

При наявності 2-3 і більше личинок хлібної жужелиці чи більше 2 екз. підгризаючих совок на 1м2, посіви обробляються Базудином чи Діазиноном - 1,5-1,8 л/га, Нурелом Д - 0,75-1,0 л/га або Рогором - 1,5 л/га.

Таблиця 11

Засоби захисту озимої пшениці від шкідників

Шкідливий організм

Заходи

Елементи технології застосування заходів

Строки

Способи внесення

Дози препаратів, кг/га

Витрати робочого розчину, л/га

Клоп шкідлива черепашка, п’явиці, попелиці, хлібні жуки

Застосування інсектициду Дібазол 60, в.е.

В період вегетації

Обприскування

1,5-1,8

300

Боротьба з бур'янами в літньо-осінній період повинна максимально досягатися шляхом якісного обробітку ґрунту, а також встановленням оптимальних норм висіву і строків сівби. Якщо агротехнічні заходи виявляються недостатніми, то боротьбу з бур'янами можна продовжити за допомогою гербіцидів в фазу осіннього кущення озимої пшениці. Але в цьому випадку слід дуже обережно підходити до вибору препарату, в першу чергу виключити гербіцид 2,4 Д та деякі його похідні, що дуже негативно, особливо в ранні фази розвитку рослин (період осінньої вегетації), впливають на озиму пшеницю. Віддавати слід перевагу гербіцидам типу Кросс, 16.4%-й в.р.(100-150 мл/га) та ковбой, 40%-й в.р. (125-190 мл/га) або іншим препаратам, де діючими речовинами також є похідні Сульфонілсечовини - Гранстар, 75%-й с.т.с.(20-25г/га); Гроділ 75%-й в.д.г. (0,1-0,2 л/га); Хармоні, 75%-й с.т.с. (40-65г/га); Мушкет (0,05-0,06 кг/га) та ін.

Таблиця 12

Система заходів боротьби з бур’янами

Культура

Тип забур’яненості

Заходи

Елементи технології застосування заходів

Строки

Способи внесення

Дози препаратів, кг/га

Витрати робочого розчину, л/га

Озима пшениця

Однорічні та деякі багаторічні

Застосування гербіциду Гербітокс, в.р.

Від фази кущення до початку виходу в трубку культури

Обприскування

1,0-1,5

300

Пестициди для захисту від шкідливих організмів на посіві озимої пшениці було обрано у відповідності до біологічних особливостей культури за допомогою Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання на території України.