Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АРМ товарознавця_Опорний конспект лекцій.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
645.12 Кб
Скачать

Тема 1.1 Особливості інформаційно-аналітичної та управлінської діяльності товарознавця в інформаційному суспільстві

2 Фундаментальна сутність інформації

Основним об’єктом інформаційного суспільства є інформація. Відображаючи реальну дійсність, вона впливає на всі напрями діяльності людини. Стрімке зростання об'ємів інформації, інформаційних потоків вкрай необхідних для ефективної роботи у будь-якій сфері, викликає необхідність широкого застосування комп'ютерної техніки та інформаційних технологій. Відповідно зростає і потреба у запровадженні інформаційних систем у професійну діяльність креативного фахівця-товарознавця.

Поняття інформації

В даний час немає єдиного визначення інформації як наукового терміну. Тому замість визначення використовують поняття про інформацію.

Інформація – це загальнонаукове поняття, пов'язане з об'єктивними властивостями матерії та їх відображенням у людській свідомості. У широкому розумінні інформація – це відображення реального (матеріального, предметного) світу у вигляді сигналів та знаків. Сигнали відображають фізичні характеристики різноманітних процесів і явищ, але лише для людини вони є об'єктом усвідомленого зберігання, обміну та перетворення.

Найбільш прийнятним для наших цілей формулюванням є таке: інформація – це сукупність різноманітних знань, сигналів, відомостей про фактичні та інші процеси і явища, які сприймає (збирає, зберігає, обробляє) певна система від навколишнього середовища (вхідна інформація), видає в навколишнє середовище – систему (вихідна інформація) або зберігає її в собі (внутрішня інформація) і використовує для визначених цілей управління.

Для того, щоб інформація сприяла прийняттю на її основі правильних рішень, вона повинна характеризуватися певними властивостями. З точки зору управління найбільш важливими є: об'єктивність, достовірність, повнота, адекватність, актуальність, корисність та доступність.

Дії, що здійснюються над інформацією, називаються інформаційними процесами. Інформаційні процеси умовно розподілені на три складові – зберігання, передавання та обробка.

Каналом зв'язку може бути радіо, телефонна, оптична, супутникова або інша лінія зв'язку. За допомогою каналів зв'язку комп'ютери об'єднуються у комп'ютерну мережу.

Обробка інформації за допомогою комп'ютера – це процес її перетворення, який виконується за визначеними правилами (алгоритмами).

3 Інформація як предмет управлінської діяльності

  • Інформація – це основа управлінської діяльності. Недарма одне з визначень поняття управління формулюється як "обмін інформацією між суб'єктом і об'єктом управління".

Інформатизація управління є одним з найважливіших напрямів інформатизації суспільства.

Інформатизація управління переслідує такі цілі:

  • підвищення наукової обґрунтованості та якості прийнятих рішень завдяки використанню математичних методів і моделей;

  • підвищення гнучкості управління;

  • підвищення оперативності управління за рахунок своєчасної і цілеспрямованої підготовки інформації для прийняття управлінських рішень;

  • підвищення продуктивності праці осіб, які приймають управлінські рішення;

  • зниження витрат на управлінську діяльність.

На рівні змін в тактичному управлінні в товарознавстві перелічені технологічні новації забезпечують, в першу чергу, різке підвищення оперативності прийняття рішень за рахунок швидкого одержання необхідної інформації.

Потреба в розробці та застосуванні ефективних і адекватних реальній дійсності комп'ютерних програм і технологій сьогодні зростає.