Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бухгал. і податкова звітність.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

4.6. Розрахунок прибутковості акції

Розділ III Звіту про фінансові результати заповнюють акціонерні товариства, прості акції або потенційні прості акції яких відкрито продаються та купуються на фондових біржах, включаючи товариства, які перебувають у процесі випуску таких акцій.

Призначення цього розділу – розкриття інформації про суму чистого прибутку і дивідендів, що припадає на одну акцію.

При розрахунку прибутковості на одну акцію використовуються такі показники:

Антирозбавляюча потенційна проста акція - фінансовий інструмент або інша угода, конвертація яких у прості акції приведе до збільшення чистого прибутку (зменшення чистого збитку) на одну просту акцію від звичайної діяльності в майбутньому.

Потенційна проста акція - фінансовий інструмент або інша угода, які дають право на отримання простих акцій.

Розбавляюча потенційна проста акція - фінансовий інструмент або інша угода, конвертація яких у прості акції призведе до зменшення чистого прибутку (збільшення чистого збитку) на одну просту акцію від звичайної діяльності у майбутньому.

Середньорічна кількість простих акцій - середньозважена кількість простих акцій, які перебували в обігу протягом звітного року.

Скоригований чистий прибуток (збиток) - чистий прибуток (збиток) після вирахування дивідендів на привілейовані акції, скоригований на вплив розбавляючих простих акцій.

Скоригована середньорічна кількість простих акцій - середньорічна кількість простих акцій в обігу, скоригована на кількість потенційних простих акцій.

Фінансовий інструмент - контракт, який одночасно приводить до виникнення (збільшення) фінансового активу в одного підприємства і фінансового зобов'язання або інструмента власного капіталу в іншого.

Часовий зважений коефіцієнт - частка від ділення загальної кількості днів (місяців), протягом яких акції перебували в обігу, на загальну кількість днів (місяців) у звітному році.

Розрахунок прибутковості акції здійснюється у такому порядку.

У статті "Середньорічна кількість простих акцій" наводиться середньозважена кількість простих акцій, які перебували в обігу протягом звітного періоду.

Середньорічна кількість простих акцій в обігу визначається сумою добутків кількості простих акцій в обігу протягом певних періодів у днях (місяцях) та відповідних часових зважених коефіцієнтів. Кількість простих акцій в обігу визначається за даними реєстру акціонерів.

Датою включення простих акцій, випуск яких зареєстровано, до розрахунку середньорічної кількості простих акцій в обігу вважається:

- оплата випуску яких здійснюватиметься грошовими коштами, - дата виникнення дебіторської заборгованості;

- оплата яких здійснюватиметься іншими, ніж грошові кошти, активами, - дата визнання активу товариством;

- оплата яких здійснюватиметься наданням послуг товариству, - дата надання послуг;

- які призначені для виплати дивідендів акціями, - дата виконання зобов'язань щодо виплати дивідендів акціонерам;

- які призначені для конвертації фінансового зобов'язання або для сплати відсотків за цим фінансовим зобов'язанням, - дата припинення нарахування відсотків або (у разі відсутності відсотків) дата погашення фінансового зобов'язання;

- які призначені для погашення зобов'язання товариства, - дата погашення зобов'язання;

- які призначені для часткової оплати придбання іншого підприємства, - дата придбання;

- випуск яких залежить від виконання певних умов (акції з відкладеним розміщенням), - дата виконання необхідних умов.

У статті "Скоригована середньорічна кількість простих акцій" показується середньорічна кількість простих акцій в обігу, скоригована на кількість простих акцій, що можуть бути випущені в обіг згідно з укладеними угодами (опціон, ф'ючерсний контракт тощо).

У статті "Чистий прибуток, що припадає на одну просту акцію" наводиться показник, який розраховується шляхом ділення суми чистого прибутку або збитку, який належить власникам простих акцій, на середньорічну кількість простих акцій.

У статті "Скоригований чистий прибуток, що припадає на одну просту акцію" відображається показник, який розраховується діленням скоригованої суми чистого прибутку, який належить власникам простих акцій, на скориговану середньорічну кількість простих акцій.

Величина скоригованого чистого прибутку (збитку) є показником максимально можливого ступеня зменшення прибутку (збільшення збитку) на одну просту акцію товариства у разі конвертації розбавляючих потенційних простих акцій без відповідного збільшення активів товариства.

Для розрахунку скоригованого чистого прибутку (збитку) на одну просту акцію здійснюються такі розрахунки:

- чистий прибуток (збиток), за вирахуванням дивідендів на привілейовані акції, збільшується на суму дивідендів (після сплати податків та відсотків), визнаних у звітному періоді щодо розбавляючих потенційних простих акцій, та збільшується або зменшується на суму інших змін у доходах або витратах, які виникнуть у разі конвертації розбавляючих потенційних простих акцій. Доходами або витратами, що відносяться до конвертації потенційних простих акцій, можуть бути дивіденди за привілейованими акціями, відсотки, що сплачуються за наміченими до конвертації облігаціями, тощо;

- середньорічна кількість простих акцій в обігу збільшується на середньорічну кількість простих акцій, які надійдуть в обіг у разі конвертації всіх розбавляючих потенційних простих акцій. Розбавляючі потенційні прості акції включаються до розрахунку середньорічної кількості простих акцій в обігу за період, у якому ці акції перебували в обігу у звітному році. Розрахунок здійснюється за кожним класом і випуском простих акцій.

Розрахунок середньорічної кількості акцій, чистого прибутку, який належить власникам простих акцій, та їх коригування здійснюється згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 24 "Прибуток на акцію".

У статті "Дивіденди на одну просту акцію" відображається показник, який розраховується шляхом ділення суми оголошених дивідендів на кількість простих акцій, за якими сплачуються дивіденди.

Чистий прибуток на одну просту акцію визначається за формулою:

Чистий прибуток = Чистий прибуток – дивіденди за привілейованими акціями

на акцію Середньозважена кількість

простих акцій у обігу на протязі

звітного періоду

Знаменник у формулі враховує можливість змін у складі акціонерного капіталу на протязі звітного періоду. У зв'язку з цим для розрахунку середньозваженої кількості простих акцій кількість їх на початок року корегується на кількість акцій, що були випущені на протязі року, і кількість акцій, викуплених у акціонерів.

Для розрахунку середньозваженої кількості акцій необхідно помножити кількість акцій на кількість днів, на протязі яких вони знаходилися в обігу.

Нижче у табл. 4.3. наведений приклад розрахунку середньозваженої кількості простих акцій за звітний рік.

Таблиця 4.3.

Розрахунок середньозваженої кількості простих акцій

Дата

Зміст

Кількість акцій

випущених

викуплених

в обігу

1 січня

Залишок на початок року

100 000

2 000

98 000

30 квітня

Емісія нових акцій

50 000

-

148 000

1 листопада

Викуп акцій у акціонерів

-

3 000

145 000

31 грудня

Залишок на кінець року

150 000

5 000

145 000

Розрахунок середньозваженої кількості акцій по періодах:

1.01. - 30.04. 98 000 од. * 120 днів = 11 760 000 од.

1.05. – 30.10 148 000 од.* 180 днів = 26 640 000 од.

1.11. – 31.012 145 000 од * 60 днів = 8 700 000 од.

Разом: 47 100 000 од

Розділів отримане число на 360 днів, одержимо середньозважену кількість акцій за рік :

47 100 000 : 360 днів = 130 833 од

Якщо чистий прибуток за рік згідно Звіту про фінансові результати (рядок 220 форми 2) , наприклад, дорівнює 199 000 грн., а дивіденди за привілейованими акціями не були нарахованими, чистий прибуток на одну акцію становитиме:

199 000 : 130833 = 1,52 грн.

Для того , щоб скласти третій розділ Звіту про фінансові результат необхідно мати такі данні : статутний капітал ВАТ на 31.12. ( наприклад, 157 874 акції на суму 900 000 грн. за номінальною вартістю), у тому числі: простих акцій ( наприклад, 130 833 од.* 5,581 грн. = 730 180 грн.), привілейованих акцій ( наприклад, 27 041 од.* 6,280 грн. = 169820 грн.).

Середньорічна кількість простих акцій (130 833 од.) повинна відповідати розрахунковій величіні середньозваженої кількості .

Чистий прибуток на одну акцію складає : 199 000 : 130 833 = 1. 52 грн.. Розмір дивідендів на одну просту акцію – 10 000 : 130 833 = 7,6 коп.

Тоді третій розділ Звіт про фінансові результати ВАТ буде мати таку форму ( табл.4.4) :

Таблиця 4.4

III. Розрахунок показників прибутковості акції

Назва статті

Код рядка

За

звітний

період

За попередній період

1

2

3

4

Середньорічна кількість простих акцій

300

130833

Скоригована середньорічна кількість акцій

310

130833

Чистий прибуток на одну просту акцію

320

1,52

Скоригований чистий прибуток, що припадає на одну акцію

330

1,52

Дивіденди на одну просту акцію

340

7,6

У звіті про фінансові результати використовуються терміни, які мають таке значення:

Витрати – зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань , які приводять до зменшення власного капіталу ( за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

Доходи – збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань , які призводять до зростання власного капіталу ( крім зростання капіталу за рахунок внесків власників).

Власний капітал – частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань.

Збиток – перевищення суми витрат над сумою доходів, для отримання якого були здійсненні ці витрати.

Метод участі в капіталі – метод обліку інвестицій, згідно з яким балансова вартість інвестицій збільшується або зменшується на суму збільшення або зменшення частки інвестора у власному капіталі об’єкту інвестування.

Надзвичайна подія – подія або операція, яка відрізняється від звичайної діяльності підприємства, та не очікується, що вона повторюватиметься періодично або в кожному наступному звітному періоді.

Операційна діяльність - основна діяльність підприємства, яка не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю.

Основна діяльність – операції, пов’язані з виробництвом або реалізацією продукції

( товарів, робіт, послуг), що є головною метою створення підприємства і забезпечує основну частку його доходу.

Прибуток – сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати.

Асоційоване підприємство – підприємство, в якому інвестору належить блокувальний

( більш 25 відсотків) пакет акцій ( голосів) і яке не є дочірнім або спільним підприємством інвестора.