Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бухгал. і податкова звітність.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

3.3. Структура активної частини балансу

Активи - ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до збільшення економічних вигод у майбутньому.

Для того щоб засобу підприємства могли бути включені в актив балансу, вони повинні відповідати наступним вимогам:

- повинні контролюватися підприємством, тобто належати йому (наприклад, не можна відображати в активах засоби, прийняті на відповідальне збереження чи ж узяті в оперативну оренду);

- засоби повинні мати грошове вираження;

- засоби повинні приносити економічну вигоду підприємству. Звідси випливає, що засоби, що прийшли в непридатність, зношені й непридатні для подальшого використання через фізичний чи моральний знос, повинні бути списані з балансу.

У свою чергу активи поділяються на III блока-розділи в активі балансу:

I розділ. Необоротні активи - всі активи, що не є оборотними: нематеріальні активи, основні засоби, довгострокові фінансові вкладення, що враховуються в міру участі в капіталі

( це паї в асоційовані підприємства, дочірні підприємства), довгострокові дебіторські заборгованості, відстрочені податкові активи й інші необоротні активи, незавершене будівництво.

II розділ. Оборотні активи - грошові кошти і їхні еквіваленти, не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом 12 місяців із дати балансу.

До оборотних активів відносяться: гроші на розрахунковому рахунку й інших рахунках у банку, гроші в касі і на валютному рахунку, гроші у шляху, грошові еквіваленти; запаси (сировина, матеріали, паливо, товари, готова продукція, незавершене виробництво й інші); векселя одержані, короткострокові дебіторські заборгованості за товари, роботи, послуги, дебіторські заборгованості по розрахунках із бюджетом, авансам виданим, нарахованим доходам і іншим дебіторським заборгованостям й інші оборотні активи.

Грошові кошти: гроші в касі, на банківських рахунках, у шляху, чеки, акредитиви, грошові документи.

При цьому під еквівалентами грошових коштів розуміються - короткострокові високоліквідні фінансові вкладення, вільно конвертовані у визначені суми коштів, і які характеризуються незначним ризиком зміни вартості.

Фінансові інвестиції - активи, якими розташовує підприємство з метою збільшення прибутку (відсотків, дивідендів і ін.), росту вартості капіталу чи інших вигод для інвестора.

III роздягнув. Третій блок активів підприємства - це витрати майбутніх періодів.

У міжнародних стандартах бухгалтерського обліку такого розподілу не передбачено. Активи поділяються на довгострокові активи (основні засоби, ділова репутація, виробничі ліцензії, інвестиції в асоційовані підприємства) і короткострокові активи (заборгованість покупців і замовників, та інші дебіторські заборгованості) - тобто немає докладного розподілу дебіторських заборгованостей, як у нас; і передоплати, коштів й еквівалентів.

3.4. Структура пасивної частини балансу

Пасивна частина балансу складається з власного капіталу й зобов'язань.

Власний капітал - це частина в активах підприємства після відрахування його зобов'язань.

До власного капіталу відносяться: статутний капітал, пайовий капітал, додатково вкладений капітал, інший додатковий капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток, неоплачений капітал, вилучений капітал.

Зобов'язання - заборгованість підприємства, що виникає внаслідок минулих подій , і погашення якої, як очікується, приведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Зобов'язання, у свою чергу, поділяються на :

1. Поточні - тобто, зобов'язання, що будуть погашені протягом операційного циклу, чи повинні бути погашені протягом 12 місяців, починаючи з дати балансу. До поточних зобов'язань відносяться: короткострокові кредити банку, поточні зобов'язання по розрахунках, векселям виданим, кредиторські заборгованості за товари, послуги й інші.

2. Довгострокові зобов'язання - тобто зобов'язання, що не віднесені до поточних зобов’язань : довгострокові кредити банку, відстрочені податкові зобов'язання й інші довгострокові фінансові зобов'язання.

Пасивна частина балансу складається з 5 розділів:

1. Власний капітал.

2. Забезпечення майбутніх витрат і платежів (нараховані в звітному періоді майбутні витрати й платежі, величина яких на дату складання балансу може бути визначена тільки шляхом попередніх (прогнозних) оцінок : витрати на оплату майбутніх відпускних, гарантійні зобов'язання й ін.), а також залишки засобів цільового фінансування і цільових надходжень, що отримані з бюджету й інших джерел.

3. Довгострокові зобов'язання (розділ 3 пасиву балансу): довгострокові кредити банків, інші довгострокові фінансові зобов'язання, відстрочені податкові зобов'язання, інші довгострокові зобов'язання.

4. Поточні зобов'язання (розділ 4 пасиву балансу) включають: поточні короткострокові кредити банку, поточні заборгованості по довгостроковим зобов'язанням, векселя видані, поточні кредиторські заборгованості за товари, роботи, послуги, поточні зобов'язання по розрахунках із бюджетом, поточні зобов'язання зі страхування.

5. Доходи майбутніх періодів. Включаються доходи, отримані протягом поточного чи попередніх звітних періодів, що належать до наступних звітних періодів.

За міжнародними стандартами в пасивній частині балансу застосовується інша класифікація: капітал, довгострокові й короткострокові зобов'язання.

Зокрема, розділ 1 "Капітал" включає наступне: капітал і резерви, випущений капітал, фонди, накопичений прибуток (збитки).

У розділі "Довгострокові зобов'язання" відображаються: позики, відкладені податки, пенсійні зобов'язання, виплати відсотків.

У розділі "Короткострокові зобов'язання" відображаються: поточні короткострокові заборгованості, короткострокові позики, поточна частина довгострокових позик, включаючи виплату відсотків, резерви по гарантіях.

Схематично структура балансу підприємства може бути ілюстрована в табл. 3.1.

Таблиця 3.1

Структура балансу підприємства

БАЛАНС

АКТИВ

ПАСИВ

1. Необоротні активи

1. Власний капітал

2. Оборотні активи

2. Забезпечення наступних

витрат і платежів

3. Витрати майбутніх періодів

3. Довгострокові зобов’язання

4. Поточні зобов’язання

5. Доходи майбутніх періодів

Наш національний баланс по П(С)БО 2 відрізняється від рекомендованого МСФО, але наша форма балансу максимально наближена до тієї форми балансу, що діяла до введення нових стандартів, на шкоду міжнародним обліковим принципам.

Діюча форма балансу, більш об'ємна і детально відбиває економічну інформацію про запаси, дебіторські й кредиторські заборгованості, капітал, а отже, дає більш докладну інформацію для фінансового аналізу.