Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бухгал. і податкова звітність.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

4.2. Умови щодо визнання доходів і витрат у звіті про фінансові результати

Доход у формі 2 визначається по методу нарахувань , тобто по переходу права власності на продукцію, товари, роботи, послуги. Доход показується у звіті тоді, коли продукція відвантажена, роботи виконані, послуги здійснені . Проценти визначаються тоді , коли вони нараховані.

При визначенні фінансового результату доходи повинні порівнюватися із витратами, які здійснені для їх отримання.

Визнання доходів у звіті про фінансовий результат відображається в момент надходження активу або погашення зобов'язань , які призводять до збільшення власного капіталу ( крім зростання капіталу за рахунок внесків учасників), за умовою, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Визнання витрат відображається у звіті в момент вибуття активу або збільшення зобов'язань , які приводять до зменшення власного капіталу підприємства ( крім зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками) , за умови, що оцінка витрат може бути достовірно визначена.

Схеми прийняття рішення про визнання доходу та витрат у звіті про фінансові результати наведена на рис.4.1 та 4.2.

Ні

Так

Так

Ні

Так

Так

Так

Рис.6. Схема прийняття рішення при визнання зобов’язань доходу за П(С)БО 3

Так

Ні

Ні

Так

Ні

Так

Рис.4.2. Схема прийняття рішення про визнання витрат за П(С)БО 3

Аналіз господарської операції за звітний період

Результат операції не визнається як доход у звіті

про фінансовий результат

Результат операції може розкриватися у примітках до фінансової звітності

Визнання доходів у звіті про фінансовий результат

Аналіз господарської операції підприємства за звітний період

Результат операції не визнається як витрати у фінансовій звітності

Результат операції може розкриватися у примітках до фінансової звітності

Визнання витрат у з звіті про фінансові результати

Доходи і витрати відображаються у бухгалтерському обліку й звітності в

Якщо актив забезпечує економічні вигоди протягом кількох періодів , витрати відображаються у Звіті про фінансовий результат на соснові систематичного та раціонального їх розподілу протягом тих звітних періодів, коли находять відповідні економічні вигоди.

Витрати слід негайно відображати у звіті про фінансові результати, якщо економічні вигоди не відповідають або перестають відповідати такому станові, за якого вони визнаються активами підприємства.

Звіт про фінансові результати відображає всю діяльність підприємства звітного періоду від усіх видів діяльності: операційної, фінансової, інвестиційної , а також від звичайної та надзвичайної діяльності.

За умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена, доход у Звіті про фінансові результати відображається в момент надходження активу або погашення зобов'язання, які призводять до збільшення власного капіталу підприємства (крім зростання капіталу за рахунок внесків учасників).

За умови, що оцінка витрат може бути достовірно визначена, витрати відображаються у Звіті про фінансові результати в момент вибуття активу або збільшення зобов'язання, які призводять до зменшення власного капіталу підприємства (крім зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

Якщо актив забезпечує економічні вигоди протягом кількох звітних періодів, то витрати відображаються у Звіті про фінансові результати на основі систематичного та раціонального їх розподілу (наприклад, у вигляді амортизації) протягом тих звітних періодів, коли надходять відповідні економічні вигоди.

Витрати слід негайно відображати у звіті про фінансові результати, якщо економічні вигоди не відповідають або перестають відповідати такому стану, за якого вони визнаються активами підприємства. 

Згортання доходів і витрат не дозволяється, крім випадків, передбачених відповідними положеннями (стандартами). Показники про непрямі податки, вирахування з доходу, собівартість, витрати і збитки наводяться у дужках.

Доходи і витрати, які відповідають критеріям, викладеним вище, наводять у Звіті про фінансові результати з метою визначення чистого прибутку або збитку звітного періоду (крім випадків, коли відповідні положення (стандарти) передбачають винятки з цього правила).