Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Методичні рекомендації

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
5.58 Mб
Скачать

Завдання для лабораторних занять і самостійної роботи

Завдання. Побудувати сітьовий графік виконання комплексу робіт на стадії передпроектного обстеження об'єкта автоматизації, визначити критичний шлях, розрахувати резерви часу для некритичних робіт і побудувати лінійний графік сітьової моделі. Визначити комплекс перед проектних робіт, проаналізувати його та від коректувати його засобами пакету MS Project.

Для побудови сітьового графіка студент повинен скористатися початковими даними свого варіанту. Далі необхідно розрахувати його параметри.

ПОЧАТКОВІ ДАНІ. Передпроектне обстеження об'єкту для наступного проектування АІС включає роботи, наведені в табл. 7. Тут для кожної роботи вказані норми часу на її виконання групою проектувальників та вартість людино/години.

Контрольні питання

1.Опишіть організацію передпроектних робіт розробки АІС.

2.На яких етапах розробки АІС приймає безпосередню участь замовник? Які його функції?

3.Перечисліть етапи розробки АІС.

4.Охарактеризуйте метод мережевого планування та управління. 5.Для чого в проектуванні АІС застосовується пакет MS Project? 6. Для чого в проектуванні АІС розробляється технічне завдання? 7.Дайте характеристику технічного завдання на розробку АІС. 8.Охарактеризуйте технічний проект АІС.

71

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com

9.Охарактеризуйте техноробочий проект АІС.

10.Охарактеризуйте робочий проект АІС.

11.За яких умов створення АІС може не проходити всі етапи? 12.Для чого впроваджуються техноробочі проекти?

13.Яке призначення дослідної експлуатації АІС?

72

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com

Лабораторна робота 4. Постановка економічної задачі

Мета. Проробити на ПК основні питання організації автоматизованої обробки даних на автоматизованому робочому місці спеціалістів торговельного підприємства в рамках єдиної інтегрованої системи обробки економічної інформації на підприємстві; розвинути навики застосування теоретичних знань, отриманих при формалізації економічних задач, які розв'язуються на ПК.

Короткі теоретичні відомості

Документ «Постановка економічної задачі» складається з таких розділів:

1.Характеристика задачі (комплексу задач);

2.Вихідна інформація;

3.Вхідна інформація.

Допускається включення документа «Опис алгоритму» окремим розділом в документ «Постановка економічної задачі», тоді цей розділ розташовується після розділу «Вхідна інформація».

Розділ «Характеристика комплексу задач» висвітлює необхідність і мету розв'язку задачі, призначення і організаційно-економічна сутність

73

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com

задачі. В розділі обґрунтовується вибір задачі, вказуються підрозділи підприємства, які будуть використовувати результати розв'язку. Обов'язково визначаються періодичність і час розв'язку задачі, методи збору і передачі інформації, порядок її контролю і коригування.

В постановці задачі визначається її місце в складі відповідного комплексу задач, якщо вона не автономна. Розробляється також схема інформаційних зв'язків або інформаційна модель задачі.

При постановці оптимізаційної задачі формулюються її критерій оптимізації та обмеження.

Вцьому ж розділі наводяться вимоги до режиму розв'язку задачі (комплексу задач) в системі автоматизованої обробки даних, а також дані про можливі варіанти розв'язку задачі, про виявлення помилок в початкових даних, про надходження коректур тощо. Для кожного варіанту визначаються: результати і вид їх відображення; терміни зберігання в ПК; порядок розв'язку задачі і час, необхідний для кожного варіанту; склад необхідних пристроїв ПК; способи передачі, зберігання, контролю початкових даних і порядок оперативного виправлення помилок.

Врозділі «Вихідна інформація» наводяться форми машинограм (назви граф) і описуються перелік вихідних повідомлень (табл. 11) і їх структурних одиниць (табл. 12).

 

 

 

 

 

Таблиця 11

 

 

ОПИС ВИХІДНИХ ПОВІДОМЛЕНЬ

 

 

 

 

 

 

 

Ідентифікатор

Форма

Періодичність

Терміни

Користувачі

подання

видачі

видачі

 

 

 

1

2

3

4

5

6

74

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com

 

 

 

Таблиця 12

ПЕРЕЛІК СТРУКТУРНИХ ОДИНИЦЬ ВИХІДНИХ

 

ПОВІДОМЛЕНЬ

 

 

 

 

 

Назва структурної

Ідентифікатор вихідного

Умовне

Значність

одиниці

повідомлення

позначення

 

1

2

3

4

Розділ «Вхідна інформація» містить: перелік і опис вхідних повідомлень (документів, масивів), перелік і опис структурних одиниць інформації вхідних повідомлень (табл. 13—14.)

 

 

 

 

Таблиця 13

 

ПЕРЕЛІК І ОПИС ВХІДНИХ ПОВІДОМЛЕНЬ

 

 

 

 

 

Назва вхідного

Ідентифікатор

Форма подання

Термін і частота

Джерело

повідомлення

і вимоги до неї

надходження

інформації

1

2

3

4

5

Таблиця 14

ПЕРЕЛІК І ОПИС СТРУКТУРНИХ ОДИНИЦЬ ВХІДНИХ ПОВІДОМЛЕНЬ

Назва структурної

Умовне

Значність

Ідентифікатор джерела

одиниці

позначення

 

інформації

1

2

3

4

Після опису вхідної інформації згідно стандарту 24.211 — 82 розробляється документ «Алгоритм розв'язку задачі». Цей документ включає такі розділи: вхідна інформація, результати розв'язку, математичний опис, алгоритм розв'язку.

75

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com

В розділі «Вхідна інформація» наводять перелік масивів, які використовуються при реалізації алгоритму (табл. 15).

Таблиця 15

ПЕРЕЛІК ВХІДНИХ МАСИВІВ, ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПРИ РЕАЛІЗАЦІЇ АЛГОРИТМУ

Назва масиву

Ідентифікатор

Максимальне число записів

1

3

4

Врозділі «Результати розв'язку» описуються масиви вихідної інформації, які призначені для видачі вихідних повідомлень (машинограм, відеограм), і масиви інформації, які передаються іншим задачам як вхідні.

Врозділі «Математичний опис» наводяться економіко-математичні моделі задач.

Врозділі «Алгоритм розв'язку» згідно зі стандартом наводиться набір правил, які однозначно описують зміст і послідовність виконання операцій для побудови розв'язку заданої задачі (або класу задач, який включає задану) за скінчену кількість кроків.

Існує декілька способів опису алгоритмів: словесний, форму-льно- словесний, графічний (звичайні та структуровані блок-схеми), операторні схеми, тощо.

Графічний спосіб опису алгоритмів — це відображення логікоматематичної структури алгоритму, при якому усі кроки процесу обробки даних представляються геометричними фігурами (блоками), які мають строго визначену форму відповідно до змісту операцій, що реалізуються цими кроками.

76

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com

Розробка графічного опису алгоритмів здійснюється відповідно до вимог Стандарту 19.701-90 — «Схеми алгоритмів програм, даних і систем. Умовні позначення і правила виконання» і стандарту 19.003-80 «Схеми алгоритмів і програм. Позначення умовно-графічні» (додаток 2).

Постановку економічної задачі розглянемо на прикладі задачі «Облік реалізованого попиту роздрібного торговельного підприємства».

1. Характеристика задачі

Задача «Облік реалізованого попиту роздрібного торговельного підприємства» є складовою частиною підсистеми «Вивчення та прогнозування купівельного попиту» і призначена для прийняття обгрунтованих рішень з планування виробництва товарів і комерційних рішень, пов'язаних з постачанням і реалізацією товарів.

Мета задачі: автоматизація оперативного обліку реалізованого попиту в асортиментному розрізі і в розрізі підприємств-виробників, а також контроль за виконанням плану товарообігу.

Періодичність розв'язку задачі: щодекадно і щомісячно. Збір і обробка інформації про реалізований попит в комп'ютерних системах здійснюється автоматично за допомогою касових терміналів (касових апаратів, фіскальних друкарок тощо), які мають безпосередній зв'язок з ПК.

При розв'язку цієї задачі вхідною інформацією є такі масиви:

реалізація товарів (РТ);

довідник товарів (ДНТ);

довідник одиниць-виміру (ДОВ);

довідник підприємств виробників (ДПВ);

план реалізації товарів (ПРТ).

77

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com

Вхідний масив РТ створюється на підставі інформації про продаж товарів, яка формується в комп'ютері при друку касових чеків.

В результаті розв'язку задачі формується вихідний документ (машинограма) «Відомість обліку реалізації товарів в асортименті в розрізі декад поточного місяця і підприємств-виробників» (форма МГ 001).

Користувачами вихідної інформації задачі є керівники роздрібного торговельного підприємства. Дані, які містяться в базі даних, і відомості можуть бути використані для контролю і аналізу виконання планів товарообігу, для контролю щоденних обсягів реалізації, для вивчення попиту на товари-аналоги, які виробляються різними підприємствами.

2. Вихідна інформація

ВІДОМІСТЬ ОБЛІКУ РЕАЛІЗАЦІЇ ТОВАРІВ Роздрібне торгівельне підприємство ______________МГ 001

Місяць___________

Декада___________

Назва

 

 

Реалізація за

Реалізація з

Питома вага

виробника

 

 

 

декаду

початку

продажу товарів в

 

Назва товару

 

 

 

 

місяця

 

кількості

 

Од.вим.

кількість

 

сума

кількість

сума

за декаду

 

початку місяця

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

з

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

 

5

6

7

8

 

9

Форма передбачає впорядкування та підсумки за виробниками товарів та кодами товарів:

78

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com

разом за кодом товару;

разом за підприємством виробника.

Перелік і опис вихідних повідомлень, отриманих в результаті розв'язку задачі « Облік реалізованого попиту», представлений в табл. 16.

Таблиця 16

ОПИС ВИХІДНИХ ПОВІДОМЛЕНЬ

Ідентифікатор

Форма

Періодичність

 

Терміни

Користувачі

подання

видачі

 

видачі

 

 

 

 

1

2

3

4

 

5

6

 

 

 

 

 

11,21 числа

Директор під-

 

 

 

 

 

приємства, за-

 

 

 

 

кожного місяця

1

МГ 001

Машинограма

Щодекадно,

ступник дире-

щомісячно

 

і 1 числа

ктора з коме-

 

 

 

 

наступного

 

 

 

 

 

рції, служба

 

 

 

 

 

місяця

 

 

 

 

 

маркетингу

 

 

 

 

 

 

 

Перелік і

опис структурних одиниць

вихідних

повідомлень

представлений в табл. 17.

 

 

 

Таблиця 17

ПЕРЕЛІК СТРУКТУРНИХ ОДИНИЦЬ ВИХІДНИХ

ПОВІДОМЛЕНЬ

 

 

 

 

 

 

 

 

Назва структурної одиниці

Ідентифікатор

Умовне

 

Значність

 

вихідного

позначення

 

 

 

повідомлення

 

 

 

1

2

3

 

4

Назва підприємства-виробника

МГ001

нпв

 

Х(25)

Назва товару

МГ001

нт

 

А(30)

Одиниця виміру

МГ001

ОВ

 

А(6)

Реалізація за декаду (кількість)

МГ001

РДк

 

N(5)

Реалізація за декаду (сума)

МГ 001

РДс

 

N(7.2)

Реалізація з початку місяця

МГ 001

РМк

 

N(5)

(кількість)

 

 

 

 

Реалізація з початку місяця (сума)

МГ001

РМс

 

N(7.2)

Питома вага продажу товару за

МГ 001

ПВд

 

N(3.1)

декаду (кількість)

 

 

 

 

Питома вага продажу товару за

МГ 001

ПВм

 

N(3.1)

декаду (сума)

 

 

 

 

79

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com

Примітка: Х – символьна інформація; A – алфавітна інформація; N – числова інформація.

3. Вхідна інформація

Перелік і опис вхідних повідомлень наведено в табл. 18.

 

 

 

 

Таблиця 18

ПЕРЕЛІК І ОПИС ВХІДНИХ ПОВІДОМЛЕНЬ

 

 

 

 

 

Назва вхідного

Іденти-

Форма подання

Термін і

Джерела

повідомлення

фікатор

і вимоги до неї

частота

інформації

 

 

 

надходження

 

1

2

3

4

5

Реалізація товарів

РТ

МД

Щоденно

Чек та інфо-

 

 

 

 

рмація штрих-

 

 

 

 

коду

Довідник товарів

Днт

МД

За потребою

БД

Довідник одиниць

ДОВ

МД

Щоденно

БД

виміру

 

 

 

 

Довідник підпри-

ДПВ

МД

Щоденно

БД

ємств-виробників

 

 

 

 

Довідник плану ре-

ПРТ

МД

1 раз в місяць

БД

алізації товарів за місяць

Перелік і опис структурних одиниць інформації вхідних повідомлень представлений в табл. 19.

Таблиця 19

ПЕРЕЛІК І ОПИС СТРУКТУРНИХ ОДИНИЦЬ ІНФОРМАЦІЇ ВХІДНИХ

ПОВІДОМЛЕНЬ

Назва структурної

Умовні

Вимоги до точності

Ідентифікатор

одиниці

позначення

числового значення

джерела інформації

1

2

3

4

Код товару

КТ

N(13)

РТ, ДНТ

Код одиниці виміру

КОВ

N(3)

РТ, ДОВ

Код підприємства-ви-

КПВ

N(4)

РТ, ДПВ

80

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com