Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalny_protses_II_chast.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
688.13 Кб
Скачать

Теми рефератів, доповідей.

  1. Порядок видачі осіб, які вчинили кримінальне правопорушення (екстрадиція).

  2. Порядок здійснення екстрадіційного арешту.

  3. Виконання судових рішень іноземної держави на території України щодо виданої особи.

Тема 19. Особливі порядки кримінального провадження

Питання семінару:

Ключові терміни та поняття до теми: угоди в кримінальному провадженні; приватне обвинувачення; судово-психіатрична експертиза, примусові заходи медичного характеру; адміністрація дитячої установи, дитина, законний представник, служба у справах дітей, кримінальна міліція у справах дітей; нагляд батьків, опікунів, піклувальників; неповнолітній підозрюваний (обвинувачений), педагог, примусові заходи виховного характеру.

Семінарське заняття – 2 години

  1. Поняття та види особливих форм кримінального провадження.

  2. Кримінальне провадження на підставі угод.

  3. Кримінальне провадження у формі приватного обвинувачення: поняття та порядок.

  4. Кримінальне провадження щодо неповнолітніх. Застосування примусових заходів виховного характеру до неповнолітніх.

  5. Порядок здійснення кримінального провадженні щодо застосування примусових заходів медичного характеру.

  6. Кримінальне провадження щодо окремих категорій осіб.

  7. Кримінальне провадження щодо відомостей, що стосуються державної таємниці.

  8. Кримінальне провадження за межами України.

Питання для самоконтролю:

1. Що розуміють під угодою в кримінальному провадженні?

2. Які особливості має приватне обвинувачення?

3. Хто може ініціювати укладення угоди в кримінальному провадженні?

4. Як призначається судово-психіатрична експертиза?

5. Як закінчується досудове слідство з направленням справи до суду для застосування примусових заходів медичного характеру?

6. В чому полягають особливості судового провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру?

7. Як відбувається скасування або зміна примусових заходів медичного характеру?

8. Які обставини складають предмет доказування у кримінальному провадженні щодо неповнолітнього?

9. В чому полягають особливості застосування щодо неповнолітніх запобіжних заходів та інших заходів процесуального примусу?

10. Для чого існує виділення справи про злочин неповнолітнього в окреме провадження?

11. Які питання вирішуються судом при постановлені вироку неповнолітньому?

12. Як здійснюється скасування або зміна примусових заходів виховного характеру?

Теми рефератів, доповідей

1. Порядок призначення і проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи під час кримінального провадження.

2. Правове становище в кримінальному процесі особи стосовно якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру.

3. Призначення і проведення судово-психологічної експертизи щодо неповнолітнього обвинуваченого.

4. Правове становище в кримінальному процесі детини, стосовно якої вирішується питання про застосування примусових заходів виховного характеру.

5. Приватне обвинувачення.

6. Угоди в кримінальному процесі України.

ПЛАНИ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Змістовний модуль 4.

Тема 9. Досудове розслідування

Практичне заняття ‑ 2 год.

На практичному занятті обговорюється вирішення студентами таких ситуативних завдань:

1. Громадянин С. знайдений на привокзальній площі Києва з важкою травмою голови. У лікарні він повідомив, що двоє незнайомців напали на нього в поїзді по дорозі з Одеси до Києва. Один із них ударив його металевим патрубком по голові, після чого він впав, а злочинці, погрожуючи що вдарять ще, якщо він буде чинити опір чи кричати, забрали з кишень його брюк мобільний телефон і гаманець, зняли з руки годинник і злоту обручку та зникли.

Визначте початкові кримінально-процесуальні дії органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і підслідність за цією ситуацію.

2. Громадянин Д. був викритий у скоєнні трьох квартирних крадіжок у Харкові, двох крадіжок з ювелірних магазинів у Дніпропетровську і вбивства в Києві. Затримали його в Миколаєві при спробі вбити працівника міліції.

Де повинно провадитись і завершуватися досудове розслідування щодо Д.? Кому його доручити?

3. Під час розслідування у кримінальній справі про квартирні крадіжки з'ясувалось, що для викриття злодіїв належить виконати великий обсяг слідчої роботи.

Хто вправі створити слідчу групу? Як оформити її створення?

4. 3 матеріалів досудового розслідування вбивства громадянина Л. виділені в окреме провадження матеріали про виготовлення невідомою особою двох пістолетів.

Дайте оцінку ситуації, що склалась. Які процесуальні документи повинен скласти слідчий у даному випадку?

5. Слідчий слідчого відділу Шевченківського районного управління Головного управління МВС України в м. Києві направив начальнику зазначеного районного управління внутрішніх справ доручення про проведення слідчих (розшукових) дій, спрямованих на викриття особи, що вчинила розбійний напад на потерпілого С., а саме: допитати самого потерпілого, шість свідків і підозрюваного; вилучити документи і речі, залишені цим підозрюваним у готелі в місті Харкові.

Начальник Шевченківського РУГУ МВС України в м. Києві відмовився виконати доручення в частині, що стосується виїмки документів і речей в іншому місті, обґрунтовуючи це тим, що слідчий повинен направити з цього приводу окреме доручення до оперативного підрозділу органу внутрішніх справ за місцем знаходження цих об'єктів.

Дайте оцінку рішенням слідчого і начальника оперативного підрозділу органу внутрішніх справ у цій ситуації. Вкажіть, як має бути оформлено таке доручення слідчого і документи на його виконання.

6. У кримінальній справі про розкрадання будівельних матеріалів необхідно одночасно провести декілька обшуків у різних населених пунктах області.

Слідчий, якому доручили розслідування, виніс постанову про створення слідчої групи строком на три доби. До групи він включив слідчих і оперативних працівників, яким доручив провести обшуки та інші необхідні слідчі дії у відповідних населених пунктах.

Дайте оцінку діям слідчого.

7. До слідчого звернувся журналіст з проханням надати йому можливість бути присутнім під час розслідування у справі про вбивство.

Своє прохання він мотивував тим, що хоче докладно описати хід розслідування в газетній публікації. Слідчий відмовив журналісту і роз'яснив, що публікація можлива лише після набрання вироком законної сили.

Чи є правильною позиція слідчого?

9. Слідчий виніс постанову про уточнення анкетних даних підозрюваного.

Прокурор скасував указану постанову на тій підставі, що її винесення не передбачено КПК, і запропонував скласти з цього приводу протокол.

Як потрібно правильно діяти в даному випадку?

10. Мандрик, Крохмалюк і Жигунов були затримані під час спроби вивезти з м'ясокомбінату 123 кг м'яса. Начальник позавідомчої охорони з участю понятих провів огляд машини, в якій вказані особи намагалися вивезти крадене м'ясо з підприємства, обшукав кожного з них і допитав. Вжиті заходи були зафіксовані в протоколах огляду місця події, обшуку і допиту.

1. Чи є начальник позавідомчої охорони підприємства органом розслідування?

2. Дайте оцінку діям начальника позавідомчої охорони.

3. Яке процесуальне значення мають складені ним документи?

11. До міліції звернувся Р. з заявою про загрози його життю та майну з боку його знайомого К. На підтвердження заяви Р. надав слідчому мобільний телефон, на якому було записано зміст загроз Р. З метою збирання доказів слідчий провів огляд мобільного телефону та скопіював запис розмови Р. і К. на електронний носій, про що було складено протокол. Після закінчення розслідування та ознайомлення з матеріалами справи захисник Р. заявив клопотання про вилучення з матеріалів справи протоколу копіювання інформації на електронний носій тому, що він є неналежним доказом.

Надайте оцінку зазначеної ситуації. Яке рішення повинен прийняти слідчий щодо належності доказу протоколу копіювання інформації на електронний носій? Які вимоги щодо визнання доказу належним?