Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Особл.част-2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
200.7 Кб
Скачать

Тема 14: Правові основи валютного регулювання та контролю.

Семінарське заняття – 2 год.

  1. Поняття та зміст основних категорій в системі валютного регулювання.

  2. Правовий режим ввезення, вивезення і переказування валюти в Україні.

  3. Зміст та організація валютного регулювання, інструменти валютного регулювання.

  4. Правові основи валютного контролю та відповідальність за порушення валютного законодавства Україні.

  5. Порушення та санкції у сфері валютних відносин, передбачені законодавством України.

Теми рефератів та доповідей:

    1. Функції НБУ у сфері валютного регулювання.

    2. Види і порядок одержання ліцензії на ведення валютних операцій в Україні.

    3. Контроль НБУ за дотриманням банками та фінансовими установами вимог валютного законодавства.

    4. Повноваження органів ДПС, Міністерства зв’язку України, Держмитслужба України щодо здійснення валютного контролю.

Перелік ключових термінів та понять теми:

валюта України, іноземна валюта, валютні цінності України, валютні операції, банківські метали, валютна система, міжнародна (регіональна) валютна система, національна валютна система, світова валютна система, валютна політика, валютний курс, валютне котирування, торгівля іноземною валютою, ліцензія, генеральна ліцензія, індивідуальна ліцензія, резиденти, нерезиденти, конвертованість, валютні фонди, валютне право, валютні правовідносини, валютне регулювання, валютний контроль, санкції за порушення валютного законодавства.

Завдання для самостійної роботи:

Методичні вказівки

При вивченні теми необхідно враховувати, що випуск грошей тісно пов’язаний з національним суверенітетом та символізує владу держави, що виражається в її здатності гарантувати своїм громадянам обмін національних грошей на будь-які інші товари, роботи та послуги. Проте, держава не може нав’язувати свої гроші за межами своїх кордонів. Тому використання національних грошей у міжнародних розрахунках передбачає домовленість сторін і пов’язане з необхідністю обміну на інші грошові одиниці. В міжнародних розрахунках гроші стають валютою.

Перетворюючись на валюту, гроші беруть на себе додаткову функцію – стають товаром, продаються і купляються, мають ціну в грошових одиницях інших країн. Звідси випливає, що валюта як грошовий товар повинна мати не тільки внутрішнє, а й міжнародне визнання. В світовому співтоваристві має бути довіра до засобів платежу того чи іншого учасника міжнародних зв’язків, тобто переконаність у тому, що її можна обміняти на грошові засоби інших країн.

Література до теми

[1, 2, 3, 4, 42, 44, 45, 47, 50, 53, 54]

Плани практичних занять

Тема11 Правове регулювання банківської діяльності .

Практичне заняття - 2 год

Завдання для розгляду на занятті

1. Визначте, які з наведених нижче функцій виконує НБУ:

а) монопольно здійснює емісію національної валюти України;

б) затверджує статути банків;

в) здійснює валютний контроль за фінансовими установами;

г) забезпечує зберігання золотовалютних резервів;

д) аналізує стан податкових відносин

2. Визначте, які з наведених нижче повноважень має право здійснювати Рада НБУ, а які - Правління:

а) здійснює контроль за проведенням грошово-кредитної політики;

б) затверджує кошторис доходів та витрат НБУ;

в) затверджує річний план проведення аудиторських перевірок структурних підрозділів НБУ;

г) приймає рішення щодо банківського регулювання та нагляду;

д) приймає рішення про збільшення розміру статутного капіталу НБУ.

2. Рада НБУ 20 вересня поточного року затвердила кошторис доходів та видатків НБУ на наступний рік і подала його до Кабінегу Міністрів України. Оцініть правомірність ситуації.

4. Рада НБУ визначила до 1 грудня звітного року аудиторську фірму для Проведення аудиту фінансової діяльності НБУ, розглянула аудиторський висновок і подала його на затвердження до Правління НБУ.

Оцініть правомірність ситуації.

5. Мри формуванні наглядової ради державного банку до неї ввійшли по 5 членів, призначених Верховною Радою України, КМУ та НБУ. Серед членів Наглядової ради, призначених Верховною Радою України, не було представника Парламентської опозиції, а один з членів цієї ради мав технічну освіту.

Оцініть правомірність ситуації.

6. Уповноважена" особа-юридичної особи, яка має намір здійснювати банківську діяльність, подала до НБУ відповідний пакет документів. Через 6 місяців після подання документів НБУ було прийнято рішення про відмову за підставою не погодження з НБУ статуту.

Оцініть правомірність ситуації.

7.Уповноважена особа юридичної особи, яка має намір здійснювати банківську діяльність, подала до НБУ для погодження статуту сам статут, документи, що засвідчують повну сплату засновниками внесків до статутного капіталу, та копію платіжного документа про внесення штати за погодження статуту. НБУ через 4 місяці з дня подання цих документів прийняв рішення про підмову в погодженні статуту.

Оцініть правомірність ситуації.

8. НБУ прийняв рішення про відкликання у банку "Україна" банківської ліцензії, мотивуючи це рішення невиконанням банком жодної операції протягом року з дня отримання банківської ліцензії. Банк про це було повідомлено через 10 днів після прийняття рішення. Банк повернув банківську ліцензію через 5 днів після повідомлення. Рішення про відкликання банківської ліцензії було опубліковано у "Віснику Національного банку України".

Оцініть правомірність ситуації.

9. Іноземний банк має намір відкрити філію в Україні. Мінімальний розмір приписного капіталу складає 100 млн. гривень, а серед документів, поданих для акредитації, не було, фінансової звітності іноземного банку за три останніх роки. НБУ прийняв рішення про відмову в акредитації філії іноземного банку протягом 4 місяців. Про таку відмову було повідомлено усно.

Оцініть правомірність ситуації