Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Судова медицина та психіатрія.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
375.3 Кб
Скачать

Тема 5. Механічна асфіксія

Семінарське заняття – 2 години

План

1. Механічна асфіксія, її види, стадії прижиттєвого перебігу, загальноасфіктичні ознаки смерті.

2. Видові ознаки механічної асфіксії.

Теми рефератів, доповідей

1. Повішення, його ознаки. Визначення роду насильної смерті при повішенні.

2. Удавлення петлею та удавлення руками, їх ознаки.

3. Утоплення: ознаки перебування трупа у воді і ознаки утоплення. Смерть у воді, не пов’язана з утопленням.

Механічна асфіксія, її види. Стадії прижиттєвого перебігу асфіксії, наслідки постасфіктичного стану. Загальноасфіктичні ознаки смерті при зовнішньому і внутрішньому дослідженні трупа.

Повішення, його видові ознаки. Странгуляційна борозна, її характерні особливості. Генез смерті при повішенні. Встановлення механізму виникнення ушкоджень на тілі і роду смерті при повішенні.

Задушення петлею, видові ознаки, особливості странгуляційної борозни.

Задушення руками, особливості механічних ушкоджень. Визначення положення нападаючого відносно потерпілого за ушкодженнями на шиї.

Попадання сторонніх предметів і блювотних мас у дихальні шляхи, ознаки. Діагностика прижиттєвості попадання сторонніх предметів у дихальні шляхи.

Закриття отворів рота і носа руками чи м'якими предметами, ознаки.

Здавлення грудей і живота, морфологічні ознаки. Генез смерті.

Утоплення, його ознаки. Ознаки і визначення давнини /строку/ перебування трупа у воді. Лабораторні методи дослідження при діагностиці утоплення. Ушкодження на трупах, витягнутих із води. Смерть у воді, не пов'язана з утопленням.

Смерть в замкненому просторі.

Методичні вказівки

При розгляді першого питання звертають увагу на види асфіксій, стадії прижиттєвого перебігу, причини, які призводять до смерті при механічній асфіксії. Поняття “странгуляційна борозна” і її характеристика в залежності від виду асфіксії.

У другому питанні приділити увагу зовнішнім та внутрішнім загальноасфіктичним ознакам, відмінностям між странгуляційною та обтураційною асфіксіями. Провести диференційну діагностику між самогубством та убивством, випадками утоплення та попадання трупа у воду.

Питання для самоконтролю

1. Странгуляційна, обтураційна та компресійна асфіксія.

2. Виміри, які повинен провести слідчий на місці події при повішенні.

3. Причини смерті при повішенні, які не пов’язані з асфіксією.

4. Ознаки прижиттєвого попадання сторонніх предметів у дихальні шляхи.

Тема 9. Ушкодження від дії хімічних факторів /отруєння/

Семінарське заняття – 2 години

План

1. Поняття "отрута", "отруєння". Умови дії отрут.

2. Судово-медична діагностика отруєнь.

3. Судово-медична діагностика алкогольного сп’яніння і смертельного отруєння етиловим алкоголем.

Теми рефератів, доповідей

1. Умови дії отрут.

2. Особливості огляду місця події при підозрі на отруєння.

3. Судово-медична діагностика отруєнь етиловим спиртом.

Поняття про отрути та отруєння. Умови дії отрут. Судово-медична класифікація отрут, характеристика, перебіг та наслідки отруєнь. Причини смерті.

Судово-медична експертиза отруєнь: обставини справи, результати розтину трупа, додаткові лабораторні дослідження. Правила вилучення органів і тканин трупа для лабораторних досліджень.

Окремі отрути і їх дія на організм. Діагностика отруєнь етиловим спиртом і його похідними, окисом вуглецю, кислотами і лугами, солями важких металів, лікувальними і наркотичними речовинами та іншими ксенобіотиками. Харчові отруєння, судово-медичний аспект, питання профілактики.

Судово-медична діагностика смерті від алкогольної інтоксикації. Якісні і кількісні методи визначення алкоголю в організмі, їх значення і сучасні можливості.

Профілактичні заходи по боротьбі з алкоголізмом, пияцтвом та наркоманіями.

Методичні вказівки

При розгляді першого питання дається визначення "отрута", "отруєння", приводиться класифікація отрут, детально розкриваються умови дії отрут, як одного із аспектів дії хімічних речовин, звертаючи увагу на умови, які залежать від самої отрути, від шляхів введення отрути в організм, від стану організму людини і від навколишнього середовища.

При висвітленні другого питання детально розкриваються три джерела судово-медичної діагностики отруєнь:

1) установлення даних, які відносяться до періоду настання смерті і дослідження трупа (вивчення обставин події, опитування присутніх, родичів та інших осіб, огляд місця події і трупа на місці його виявлення, виявлення речових доказів, тощо);

2) судово-медичне дослідження трупа (ознаки отруєння отрутами місцевої дії, деструктивними та кров'яними отрутами, на вилучення органів і тканин трупа при його дослідженні і при проведенні ексгумації, які направляються на судово-хімічне дослідження при підозрі на отруєння невідомою отрутою;

3) судово-хімічне дослідження (оцінка його результатів у випадках наявності і відсутності отрути в трупі).

Про обговоренні третього питання розкриваються механізм дії алкоголю на організм, його роз приділення в організмі і шляхи виведення, умови дії алкоголю, оцінка результатів судово-хімічного дослідження для визначення ступеню алкогольного сп’яніння, визначення кількості прийнятого алкоголю перед настанням смерті по формулі Відмарка, реакції на алкоголь і їх оцінка, які застосовуються для визначення стану алкогольного сп’яніння у живих осіб, тощо.

Питання для самоконтролю

1. Ознаки отруєння отрутами місцевої дії.

2. Ознаки отруєння кров'яними отрутами.

3. Ознаки отруєння деструктивними отрутами.

4. Ознаки отруєння нервово-функціональними отрутами.