Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Судова медицина та психіатрія.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
375.3 Кб
Скачать

Тема 11. Судово-медична експертиза несмертельних тілесних ушкоджень

Семінарське заняття – 2 години

План

1. Підстави, організація, особливості проведення і документація судово-медичної експертизи потерпілих, обвинувачених та інших осіб.

2. Визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень: тяжких, середнього ступеня тяжкості і легких тілесних ушкоджень.

Теми рефератів, доповідей

1. Судово-медична експертиза живих осіб.

3. Тяжкі тілесні ушкодження, їх критерії.

Підстави для призначення судово-медичної експертизи потерпілих, обвинувачених та інших осіб, її організація, особливості проведення і документація. Відмінність судово-медичної експертизи живих осіб від огляду як слідчої дії. Методика проведення судово-медичної експертизи потерпілих, обвинувачених та інших осіб.

Судово-медична експертиза по визначенню ступеню тяжкості тілесних ушкоджень: особливості проведення, значення і сучасної можливості. Юридична класифікація тілесних ушкоджень по ступеню їх тяжкості відносно до КК України. Тяжкі тілесні ушкодження. Ушкодження середнього ступеню тяжкості, легкі тілесні ушкодження, які призвели до короткочасного розладу здоров'я або незначної стійкої втрати працездатності та легкі тілесні ушкодження, які не призводять до цих наслідків.

Критерії тяжкості тілесних ушкоджень відносно до діючих правил судово-медичного визначення ступеню тяжкості тілесних ушкоджень. Побиття. Особливі способи нанесення тілесних ушкоджень: мучення і катування.

Методичні вказівки

При висвітленні першого питання заняття звертається увага на приводи судово-медичного огляду потерпілих, обвинувачених та інших осіб (при хворобах і ушкодженнях, по питанням статі і статевих станів, при статевих злочинах та інші приводи), на процесуальні положення, організацію і методику проведення експертизи. Особлива увага звертається на важливість і своєчасність направлення на експертизу необхідної документації, особливо у випадках, коли потерпілий після отримання тілесних ушкоджень находився на лікуванні.

Розглядаючи друге питання приводять класифікацію несмертельних тілесних ушкоджень і їх ознаки, відповідно до статей Кримінального кодексу України. Детально розглядаються критерії тяжких, середнього ступеня тяжкості і легких тілесних ушкоджень. З метою закріплення матеріалу студентам пропонуються конкретні ситуаційні задачі по визначенню ступеня тяжкості тілесних ушкоджень.

Питання для самоконтролю

1. Який документ складається при судово-медичній експертизі? Вимоги до цього документу?

2. Які ушкодження відносяться до тяжких тілесних ушкоджень?

3. Критерії середнього ступеня тяжкості та легких тілесних ушкоджень.

4. До чиєї компетенції відноситься визначення інвалідності потерпілих?

6. Що є основою для проведення судово-медичного огляду потерпілих, обвинувачених?

7. В яких випадках згідно зі ст. 76 КПК України, призначення судово-медичної експертизи живих осіб є обов’язковим?

8. Які ушкодження є небезпечними для життя?

Тема 16. Питання, які вирішуються судово-медичною експертизою при дослідженні крові

Семінарське заняття – 2 години

План

1. Способи виявлення слідів крові на різних об'єктах на місці події.

2 Способи вилучення слідів крові з різних об'єктів для направлення в бюро судово-медичної експертизи.

3. Сучасні можливості дослідження слідів крові.

Теми рефератів, доповідей

1. Визначення видової та групової належності крові.

2. Судово-медична експертиза спірного батьківства, спірного материнства та заміни дітей.

3. Сучасні можливості дослідження слідів крові.

Сучасні можливості і значення судово-медичного дослідження крові і її слідів для розкриття злочинів проти життя та здоров'я особи. Способи виявлення і вилучення слідів крові на різних об'єктах на місці події. Установлення наявності крові на речових доказах. Визначення видової, групової, статевої належності крові. Сучасні відомості про системи крові, їх застосування при вирішенні індивідуальної належності крові та питань спірного батьківства, материнства та зміни дітей. Питання, які вирішуються при цитологічному дослідженні крові. Питання, які вирішуються при імунологічному дослідженні крові. Установлення належності крові дорослій людині і немовляті /плоду/, регіонального походження, давнини утворення плям, кількості рідкої крові, яка утворила пляму та інших питань.

Використання мікрооб'єктів /мікрочастинок і мікрослідів речовин/ в судово-медичній практиці при розслідуванні злочинів.

Методичні вказівки

Вивчаючи перше питання слід звернути увагу на особливості попереднього виявлення слідів крові, зокрема застарілих слідів.

При вивченні другого питання звертається увага на способах вилучення слідів крові з різних об'єктів для направлення в бюро судово-медичної експертизи.

Вивчаючи третє питання слід звернути увагу на визначення видової та групової належності крові, можливості визначення статевої належності крові, виявлення крові новонародженого. За якими ознаками судово-медичний експерт може відповісти на питання: чи є кров на об’єкті, який надсилається на дослідження; кому належить кров – людині чи тварині; чи може кров (виходячи з групи крові) належати конкретній особі; кому належить кров – чоловікові чи жінці; яке регіональне походження крові?

Питання для самоконтролю

1. Сліди крові, на які види їх розділяють?

2. Які питання вирішуються при дослідженні крові?

3. Групи крові людини.

4. Як вилучається пляма, підозріла на кров, зі снігу?

5. Попередні та достовірні реакції на кров.

6. Вилучення зразків для порівняльного дослідження.