Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне право.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
724.48 Кб
Скачать

Іі. Пошуково-аналітична робота.

Пошуково-аналітична робота є складовою СРС і полягає у проведенні студентом самостійного пошуку джерел нормативно-правового, науково-теоретичного і практичного характеру з тем дисципліни „Аграрне право”, які дозволили б йому більш глибоко і детально опанувати всіма питаннями, визначеними тематичним планом. Основними видами та формами СРС є:

  • пошук та огляд літературних джерел за заданою проблематикою;

  • написання рефератів за заданою проблематикою;

  • аналітичний розгляд наукових публікацій;

  • аналіз конкретних практичних ситуацій, підготовка до ситуаційних вправ;

  • практикум з навчальної дисципліни, тренінгові програми з використанням програмного забезпечення;

  • розробка навчальних проектів;

  • вивчення судової практики;

  • підготовка курсової (дипломної) роботи.

Пошук та огляд літературних джерел за заданою проблематикою. Робота із каталогами бібліотек.

Для належної підготовки фахівця-правознавця вивчення тієї чи іншої правової дисципліни тільки за допомогою конспекту лекцій та навчальних посібників, підручників є недостатнім. В більшості випадків належна підготовка можлива тільки при опрацюванні студентом необхідного матеріалу за першоджерелами, науковою і спеціальною літературою. Перелік такої літератури, як правило, наводиться у навчально-методичному комплексі навчальної дисципліни тому, завдання студента зводиться до пошуку цього матеріалу.

Для отримання необхідної літератури студент зобов’язаний розпочати її пошук у бібліотеці. Якщо у методичному комплексі наводиться список додаткової літератури із усіма необхідними реквізитами (автор, назва джерела, місце та рік видання), то необхідно звернутися до алфавітного каталогу бібліотеки та знайти у ньому картку із необхідним джерелом та бібліотечним шифром. Якщо ж студент проводить наукове дослідження обраної правової проблеми, готує наукову доповідь, виступ на конференцію і йому не відомі реквізити джерела або саме джерело, то необхідно звернутися до систематичного бібліотечного каталогу. В цьому випадку завдання студента зводиться до пошуку необхідної галузі (підгалузі) права, що охоплює розшукувану інформацію, а потім, в межах цієї галузі (підгалузі) знайти картку з необхідним джерелом та бібліотечним шифром. У інформаційно-бібліотечному комплексі МАУП зручною для користування є система комп’ютерних каталогів.

В подальшому студент повинен оформити бібліотечне замовлення на літературу встановленого зразка, до якого вносить шифр знайденого джерела та усі необхідні реквізити.

Робота із комп’ютерними інформаційними системами.

При роботі із персональним комп’ютером слід пам’ятати, що найбільш розповсюдженими, доступними і зручними у використанні системами пошуку і зберігання нормативно-правової інформації є:

  • інформаційно-пошукова система нормативно-правових документів “Право”;

  • інформаційно-пошукова система нормативно-правових документів “Юрист Плюс”;

  • інформаційно-пошукова система нормативно-правових документів “Ліга”;

  • інформаційно-пошукова система нормативно-правових документів “Нормативні акти України”;

  • інформаційно-пошукова система нормативно-правових документів “Електронний інформаційний бюлетень Верховної Ради України";

  • сайт Верховної Ради України – htpp: rada. кiev.ua/

Використовуючи той чи інший напрям пошуку студент отримує необхідний масив нормативно-правових актів, який у вигляді систематизованого за часом прийняття або тематикою (за вибором студента) переліку виводиться на екран і є доступним для подальшого ознайомлення. Інформаційні пошукові системи обладнані зручними підказками і інструментами роботи з ними, що робить їх досить зручними у використанні. При необхідності вибрані правові документи можуть бути роздруковані або скопійовані на дискети з метою подальшого опрацювання.

Великий обсяг необхідної правової та наукової інформації містить у собі мережа Internet, яка може бути використана студентами у підготовці до занять, написанні доповідей, рефератів, курсових робіт та ін.

Активне і раціональне використання студентами засобів технічного забезпечення і новітніх технологій сприятиме ефективній їх підготовці до навчальних занять, розширенню і поглибленню знань.