Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodyczka 2 курс ЦП 11.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
481.79 Кб
Скачать

Задача 3

Троянівська передала 4 листопада 2006 року Буршиній - дочці своєї сусідки - старовинний браслет з діамантами за умов, що Буршина надіне його на весілля і через 3-4 дні поверне.

11 листопада 2006 року Буршина повернула браслет, і Троянівська поклала його до скриньки. Через деякий час, протягом якого Троянівська не користувалася браслетом, вона виявила, що в браслеті, який мав 5 діамантів, одного не вистачає. Це сталося 25 грудня 2009 року. Лише через півроку, 25 червня 2009 року, Троянівській вдалося розшукати Буршину, яка виїжджала з сім’єю з міста. Буршина зізналася, що в день весілля вона помітила, що один діамант з браслету випав, але знайти його не вдалось.

Оскільки Буршина відшкодувати вартість діаманта відмовилась, Троянівська 18 липня 2009 року звернулась до суду.

З якого моменту повинен вираховуватись строк позовної давності? Чи закінчився строк позовної давності у даному випадку? Чи має значення для вирахування строку позовної давності визнання Буршиною факту втрати коштовності?

Задача 4

Акціонерне товариство “Затишок” повинно було заплатити кооперативу “Зміна” 27 000 грн. за отримані товари. Строк позовної давності на стягнення цієї суми закінчувався 14 жовтня 2009 року. 29 листопада 2009 року бухгалтерія АТ “Затишок” перерахувала кооперативу “Зміна” вказану суму. Через деякий час в АТ “Затишок” було виявлено, що 27 000 грн. сплачені після закінчення строку позовної давності. У зв’язку з цим АТ “Затишок” пред’явив в господарський суд позов про стягнення з кооперативу “Зміна” неправильно сплаченої суми.

Які наслідки закінчення позовної давності у відносинах між юридичними особами?

Задача 5

15 червня 2009 року Шуранова звернулася до суду з позовом до Ковальових про визнання права власності на 1/3 домоволодіння. Свої вимоги позивачка мотивувала тим, що вона є поряд з Ковальовими спадкоємицею будинку, що залишився після смерті її батьків, яка сталася 8 травня 2006 року. Відповідачі, як стверджувала Шуранова, протягом останніх двох років заперечують її право мешкати в цьому будинку.

Ковальови просили суд в позові Шурановій відмовити за тих обставин, що з дня відкриття спадщини (тобто з дня смерті матері Шуранової) пройшло більше трьох років, отже позивачка пропустила строк позовної давності. Адвокат Шуранової в свою чергу просив суд врахувати, що з 10 лютого 2009 року по 4 квітня 2009 року вона перебувала в лікарні у зв’язку з тяжким захворюванням серця.

Пропущена чи ні в даному випадку позовна давність?

Чи має правове значення перебування Шуранової в лікарні?

Задача 6

У квітні 2008 року Волошин виявив свій телевізор у Симоненка, який викрав його у власника у лютому 2007 року. В березні 2010 року Волошин звернувся з позовом до суду про витребування телевізора та про відшкодування витрат на його ремонт. Симоненко проти позову заперечував, вважаючи, що позивачем пропущено строк позовної давності. Останній же, навпаки, вважає, що перебіг строку почався з часу, коли він дізнався про порушника свого права приватної власності і тому цей строк він не пропустив.

Як повинно бути вирішено справу?

З якого часу починається перебіг строку позовної давності за позовами про захист абсолютних і відносних прав?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]