Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodyczka 2 курс ЦП 11.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
481.79 Кб
Скачать

Задача 2

Засновник товариства з обмеженою відповідальністю громадянин А. вирішив продати ТОВ громадянину Б. За усною домовленістю покупець (громадянин Б.) зобов’язувався виплатити продавцеві (громадянину А.) за передане ТОВ 800 тис. грн. До державної адміністрації для реєстрації змін до засновницьких документів були подані нотаріально засвідчена заява громадянина А. про вихід його зі складу засновників і заява громадянина Б. про введення його в якості учасника ТОВ. Громадянин А. передав покупцеві усю документацію ТОВ, печатку та штампи. Громадянин Б. у встановлений строк не оплатив вартість ТОВ у розмірі 800 тис. грн.

Якими нормативними актами врегульовані вказані правовідносини? Що є об’єктом договору відчуження ТОВ – саме ТОВ, права учасника чи майно, належне ТОВ?

Завдання 3

Які правові акти складають систему цивільного законодавства. Назвати 5 правових актів, що не входять до системи цивільного законодавства однак містять норми цивільного права.

Основні поняття теми: Цивільне право, цивільне законодавство, акти цивільного законодавства, Цивільний Кодекс, час, простір дії законів, договір, звичай, міжнародний договір, як форми цивільного законодавства, аналогія закону, аналогія права, судова практика.

Запитання та завдання до теми:

  1. У чому специфіка цивільного права по відношенню до цивільного законодавства?

  2. У чому суть дії законодавчих норм у часі, просторі, за колом осіб?

  3. Яке місце в системі джерел цивільного права відводиться: договору, звичаю, міжнародному договору?

  4. Що таке аналогія права? Аналогія закону? Коли вони застосовуються у цивільному праві?

Теми рефератів та доповідей:

1. Співвідношення цивільного права і цивільного законодавства.

2. Моральні засади суспільства та звичай як джерела цивільного права.

3. Аналогія закону і аналогія права у цивільному праві.

4. Значення судової практики.

Література до теми: [1;3;7;9;38;45]

ІІ МОДУЛЬ. Цивільні правовідносини

Тема 3. Цивільні правовідносини

1. Лекція: «Цивільні правовідносини» - 2 год.

Теми рефератів та доповідей:

  1. Цивільне правовідношення і його місце в системі науки цивільного права.

  2. Суб’єктивне цивільне право і його місце у цивільному правовідношенні.

  3. Поняття правосуб’єктності учасників цивільних правовідносин.

  4. Підстави виникнення, зміни і припинення цивільних правовідносин.

  5. Співвідношення суб’єктивного права і обов’язку.

  6. Елементи цивільних правовідносин.

  7. Види цивільних правовідносин.

Література до теми: [29;46]

Практичне заняття «Цивільні правовідносини» - 2 год.

Задача № 1

Петрусенко, від’їзжаючи у відпустку, взяв в борг у свого знайомого Олексенка, певну суму грошей, а також речі, необхідні для відпочинку. Під час поїздки гроші та інші позичені речі у Петрусенка вкрали. Після приїзду він відмовився повертати гроші та відшкодовувати вартість вкрадених речей, посилаючись на те, що він не несе відповідальності за дії злочинців.

Чи є юридично обґрунтованими аргументи Петрусенка? Які правовідносини виникли між зазначеними в тексті завдання особами?

Задача № 2

Фермер Сидоренко систематично випускав корів та гусей, що знаходилась в його господарстві, за його межі без здійснення за ними належного догляду. Внаслідок цього тварини зіпсували посіви і з’їдали врожай на сусідніх земельних ділянках.

Проаналізуйте вказану ситуацію і вкажіть, які правовідносини в даному випадку виникли між Сидоренком і його сусідами. Дайте характеристику елементам цих відносин.

Задача № 3

Громадянин Петров уклав договір з товариством з обмеженою відповідальністю “Ремонтбуд” щодо здійснення ремонту своєї квартири. Товариство не встигло у передбачені законом строки завершити ремонтні роботи, пославшись на те, що це сталося не з його вини, оскільки частина матеріалів для ремонту була недопоставлена внаслідок простроченя товариством “Інтер’єр”, з яким був укладений відповідний договір.

Які відносини виникли між громадянином і товариством? Дайте юридичну оцінку аргументам товариства щодо неможливості відповідати перед громадянином через невиконання своїх зобов’язань за договором третьою особою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]