Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний прцес 4 курс переробл.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
437.25 Кб
Скачать

Завдання №2

Ухвалою апеляційного суду від 5.12.06 апеляційна скарга Чайки О.Я. залишена без руху та заяванику наданий строк для усунення недоліків апеляційної скарги. У поданій уточненій апеляційній скарзі вказівки суду виконані частково. При цьому Чайка О.Я. просить звільнити його від сплати судового збору з посиланням на п. 10 ст. 4 Декрету КМ України «Про державне мито».

Розглянувши зазначене клопотання, суд прийшов до висновку, що підстав для звільнення Чайки О.Я. від сплати судового збору за оскарження рішення суду немає, бо це не передбачено ст.82 ЦПК, оскільки суд може звільнити лише від сплати витрат, пов’язаних з розглядом справи, а не від сплати судового збору. Зазначене питання відносять до компетенції органів місцевого самоврядування за місцем району, куди сплачується судовий збір.

З урахуванням того, що Чайці О.Я. відмовляється в клопотанні про звільнення від сплати судового збору, апеляційний суд продовжує строк для усунення недоліків його апеляційної скарги щодо сплати судового збору, про що зазначено в ухвалі від 5.12.06.

Чи правільні дії суду? Які підстави та порядок продовження процесуальних строків?

Завдання №3

У червні 2006 р. Б. Звернувся до суду з позовом до К. про визнання недійсними договорів оренди земельної ділянки. Рішенням Тячівського райного суду від 12 липня 2006 р. Позов Б. Задоволено.

Не погоджуючись з зазначеним рішенням, К. 13 серпня 2006 р. Подав апеляційну скаргу. Ухвалою апеляційного суду Закарпатьської обл. Від 21 вересня 2006 р. Апеляційну скаргу К. відхилено і залишено рішення суду першої інстанції без змін.

На зазначену ухвалу 22 листопада 2006 р. К. подав касаційну скаргу, в якій він просить рішення суду першої інстанції та ухвалу апеляційного суду скасувати, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.

Ухвалою Верховного Суду України від 12 грудня 2006 р. Касаційна скарга К. на зазначені судові рішення залишена без розгляду з посиланням на те, що скарга подана після закінчення стоку касаційного оскарження. Залишаючи касаційну скаргу без розгляду, суд виходив з того, що строк на оскарження ухвали апеляційного суду Закарпатьської обл. Від 21 вересня 2006 р. Закінчився 21 листопада 2006 р., а тому К. пропустив строк на касаційне оскарження рішення.

Чи правільні дії суду? Які правила визначення останнього дня строку, обчислюванного місяцями?

Завдання №4

Петров В.К. звернувся до московського райного суду м. Харкова з позовною заявою до ВАТ «Звена» про витребування майна – житлового будинку, що є предметом договору оренди, внаслідок невиконання відповідачем його обов’язку передати вказане майно орендареві (позивачу ВАТ «Звена» під час попереднього судового засідання пред’явило до Петрова В.К. зустрічний позов, який був прийнятий для спільного розгляду з первісним позовом про дострокове розірвання договору оренди у зв’язку з недоотриманням від орендаря орендної плати.

У якості третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, під час попереднього судового засідання у справу вступило ПП «Агро імпорт» з позовною заявою про визнання права власності на спрірний житловий будинок, а також про визнання недійсним договору оренди, що був укладений між Петровим В.К. та ВАТ «Звена».

Визначте ціну кожного позову та розмір судових витрат, які мають сплатити особи, які беруть участь у справі, якщо строк договору оренди становить три роки, розмір орендної плати – 1200 грн. На місяць, вартість житлового будинку – 59000 грн.