Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломна Мосієвич.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.88 Mб
Скачать

Розділ іі. Можливості почеркознавчого дослідження підписів, виконаних за допомогою технічних прийомів.

    1. . Види технічних прийомів, які використовуються для підробки підпису.

Почеркознавче дослідження підписів, виконаних за допомогою технічних прийомів.

При підробці чужого підпису виконавець, як правило, прагне надати йому максимальну схожість із автентичним. Тому для підробки застосовуються різні технічні прийоми, які дозволяють із великою точністю відтворити оригінал якогось підпису.

На підставі узагальнення теоретичних розробок та аналізу експертної практики всі способи, які використовують при технічній підробці розділяють на основні групи:

  1. попереднє перемальовування підписів із наступним їхнім обведенням;

  2. перемальовування підпису на просвіт;

  3. копіювання підпису за допомогою копіювального паперу або без нього (процарапування, передавлення тощо);

  4. перенос підпису за допомогою гектографічної маси або іншим способом;

  5. фотомеханічні способи підробки за допомогою спеціально виготовлених кліше;

  6. інші способи підробки (проекційний спосіб, спосіб із вирізанням підпису, електронний спосіб, за допомогою комп'ютерної техніки).

Аналіз вказаних прийомів показує, що застосування більшості з них відбувається шляхом використання виконавцем своїх графічних навичок, вміння володіти пишучим приладом. Це проявляється як при нанесенні штрихів попередньої підготовки, так і при виконанні наступної наводки.

Крім того у практиці зустрічаються випадки, коли з тих чи інших причин провадиться наводка штрихів раніше нанесеного підпису як самим його виконавцем, так і іншою особою.

У криміналістичній літературі є суперечливі дані про необхідність і можливість почеркознавчого дослідження таких підписів. Деякі автори вважають, що у випадках встановлення факту виконання підпису за допомогою технічних прийомів відпадає необхідність у його почеркознавчому дослідженні та є підстави для висновку про технічну підробку підпису. Однак є вказівки і на те, що тільки сполучення технічних і почеркознавчих прийомів дослідження може служити підставою для висновку експерта.

У даний час можливість і необхідність почеркознавчого дослідження підписів, виконаних за допомогою технічних прийомів, не викликає сумніву у експертів-криміналістів. Це обумовлено тим, що висновок про автентичність або не автентичність таких підписів може бути зроблений тільки у результаті спільної оцінки даних технічного й почеркознавчого дослідження.

Відтворення підпису шляхом олівцевої підготовки з наступним обведенням. Підпис-оригінал перемальовується гостро заточеним олівцем, а потім обводиться барвною речовиною. При цьому способі підроблення виявляються такі ознаки: уповільненість рухів при виконанні штрихів-обведення у вигляді звивистості та викривлення прямолінійних штрихів та кутоватої форми овалів; наявність невиправданих зупинок пишучого приладу у вигляді тупих початків і закінчень штрихів; подвоєння штрихів; блиск частинок графіту та інші характерні ознаки олівцевого матеріалу письма; сліди підчищання олівцевих штрихів.

Мал. №1. Відтворення підпису шляхом олівцевої підготовки з наступним обведенням.

Копіювання підпису через копіювальний папір. Документ зі справжнім підписом накладається на підроблений документ, причому між ними розташовується аркуш копіювального паперу. Далі справжній підпис обводиться легким тиском олівця або іншого загостреного предмета, внаслідок чого копіюється контурне зображення підпису, яке потім обводиться чорнилом або олівцем. Оскільки таке копіювання здійснюється зі слабким натисканням, деякі штрихи виявляються не перекопійованими. Основні ознаки цього способу підроблення: уповільненість темпу руху; більша інтенсивність пофарбування штрихів підпису; неповне суміщення штрихів, виконаних через копіювальний папір, зі штрихами обведення; наявність частинок барвної речовини копіювального паперу; сліди механічного видалення барвної речовини копіювального паперу.

Копіювання передавлюванням по штрихах справжнього підпису має схожість з описаним вище способом: документ з підписом-оригіналом теж накладається на підроблений документ, але копіювання проводиться тиском: справжній підпис обводять якимось загостреним предметом (нерідко на м’якій підкладці). Контурне зображення підпису у вигляді поглиблених штрихів обводиться чорнилом або іншим барвником. Сліди рельєфу, що утворилися на звороті аркуша паперу, можуть маскувати загладжуванням. Основні ознака цього способу підроблення: уповільненість темпу руху у штрихах; удавленість штрихів; неповне суміщення вдавлених штрихів зі штрихами обведення; сліди маскування; наявність частинок барвної речовини копіювального паперу; сліди маскування рельєфних штрихів (загладжування, блиск).

Мал. №2. Копіювання передавлюванням по штрихах справжнього підпису

Копіювання підпису на просвіт. Підроблений документ накладається на документ з підписом-оригіналом, який потім обводиться. Якщо папір підробленого документа достатньо прозорий, копіювання підпису відбувається без будь-яких попередніх операцій. А якщо папір непрозорий, копіювання проводиться перед джерелом світла (вікно, ретушувальний верстат тощо). Іноді виконується олівцева підготовка підпису. Основні ознаки цього способу підроблення: уповільненість темпу руху у штрихах; при копіюванні на вертикальній поверхні у основі штрихів виникають затікання, іноді чорнильні бризки; на звороті документа можливі відкопійовані штрихи з документа-оригі налу.

Мал. №3. Копіювання підпису на просвіт

Вологе копіювання (перенесення підпису) істотно відрізняється від попередніх способів підробки. У цьому разі на підроблений документ переноситься фарбувальна речовина справжнього підпису зі збереженням його будови і конфігурації. Для цього використовуються матеріали, поверхня яких має підвищену копіюючу здатність (фотографічний папір або плівка, поліхлорвінілова плівка тощо). До підпису-оригіналу притискають матеріал зі сприймаючою поверхнею. Отримане дзеркальне зображення переносять на підроблюваний документ. У зв’язку з тим, що копіювання підпису здійснюється у два прийоми, відбиток може виявитися дуже слабким. У цьому разі зображення підробленого підпису може домальовуватись або обводитись чорнилом. З цією ж метою фарбувальна речовина може додаватися до штрихів на проміжному кліше. Основні ознаки цього способу підроблення: бліде пофарбування, можлива переривчастість у штрихах; розпливчасті краї штрихів; відсутність рельєфу у штрихах; барвник розташовується у штрихах поверхнево, у вигляді згустків; наявність біля штрихів підпису фрагментів зображень, частинок речовини та ворсинок; люмінесценція; можливі подвійні штрихи наведення; люмінесценція штрихів підпису й навколишньої ділянки документа або зміна інших властивостей паперу (блиск, матовість тощо).

Застосування рельєфного кліше (факсиміле). Спосіб характеризується нанесенням зображення підпису з допомогою кліше, виготовленого фотоцинкографським способом, вирізуванням чи гравіруванням. Підписи, одержані відтисненнями з факсиміле, зазвичай, ставляться на документах, що оформляються у великій кількості й є точними копіями підпису-оригіналу.

Якщо кліше виготовлено фотоцинкографським способом, то штрихи підпису звичайно забарвлені рівномірно, краї досить чіткі, може спостерігатися слабкий рельєф, але металеві друкуючі елементи кліше зумовлюють своєрідну мікроструктуру штрихів підпису. Наприклад, у них не спостерігаються борозди, які залишаються знаряддями письма, що виявляється в особливості розподілу фарбувальної речовини: краї штрихів при великому збільшенні виявляються переривчастими, у серединах штрихів спостерігаються пробільні ділянки. За цими ознаками підпис, отриманий з допомогою фотоцинкографського кліше, легко відрізнити від підпису, нанесеного факсиміле з каучуковими друкуючими елементами. Більшість аналогічних ознак спостерігається у підписах, виконаних з допомогою вирізаних рельєфних саморобних кліше, але характерна нерівномірність товщини штрихів на всьому протягу підпису, особливо потовщення у сполучних штрихах, кутаста форма овальних елементів, відсутність тонких штрихів та інших дрібних деталей тощо.

Проекційний спосіб та з використанням пантографу. Ці два способи досить схожі за способом отримання підробленого підпису. У першому випадку підпис фотографують і з отриманого негативу через фотозбільшувач проекціюють на відповідну ділянку документа з наступним обведенням (у цьому разі можна змінювати розмір підпису). Аналогічно отримують підпис і з допомогою креслярського приладу пантографу. Тільки замість негативу використовують раніше отримане контурне зображення підпису. Разом із тим достатньо строго зберігаються конфігурація букв та інших елементів підпису, їх відносні розміри, тобто пропорційність. Прилад дає змогу також змінювати загальні розміри підпису, збільшуючи або зменшуючи його. Збіжність розмірів букв, їх елементів, розчерку та інших частин підпису створює враження значної зовнішньої схожості досліджуваного підпису зі зразками, що слугували оригіналом при підробці. Звичайно, між цими підписами якихось істотних відмінностей не спостерігається (крім можливої зміни масштабу). При накладенні один на одного підписи можуть повністю збігатись. Проте ця обставина якраз свідчить про технічне підроблення, тому що однакові за розміром справжні підписи однієї і тієї ж особи практично не трапляються. Сповільненість рухів пояснюється тим, що контурне зображення підпису, заздалегідь підготовлене при копіюванні, обводиться з допомогою поступових відносно повільних рухів. А незбіжність окремих менш виражених особистих ознак досліджуваного підпису й оригіналу викликається тим, що виконавець підробки не в змозі повністю повторити рухи виконавця справжнього підпису і допускає ті або інші відхилення від оригіналу.

Спосіб із застосуванням копіювально-розмножувальної техніки. Останніми роками нерідко злочинці намагаються підробити підпис, просто перекопіювавши його зі справжнього документа з використаням сучасної однокольорової або багатокольорової копіювально-розмножувальної техніки. Найчастіше для цього використовуються ксерокопіювальні апарати з електрофотографічним способом нанесення зображень, рідше — лазерні принтери. В отриманих підписах у штрихах немає рельєфу, барвник при збільшенні виявляється частинками порошка-тонеру з характерним блиском, барвник лежить на поверхні паперу запеченою кіркою і при згинанні паперу відшаровується тощо. Також іноді трапляється підробка підписів з використанням струменево-крапельних принтерів. При застосуванні копіювально-розмножувальної техніки у штрихах підробленого підпису виявляються ознаки приладу, а не рукописного виконання.

Мал. №4. Спосіб із застосуванням копіювально-розмножувальної техніки.