Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теор держ і права.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
944.64 Кб
Скачать

84. Критерії поділу права на галузі;

ГАЛУЗЬ ПРАВА - — порівняно автономна в системі права сукупність правових норм та інститутів, якими регулюються однорідні сусп. відносини. Поділ права на галузі випливає із специфіки цих відносин та об'єктивної необхідності встановлення для них особливого правового режиму. Г. п. є осн. елементами структури права. Як частина цілого кожна Г. п. взаємодіє з ін. галузями і з системою права в цілому. Гол. критерії поділу права на галузі — предмет і метод правового регулювання. За ними в системі вітчизн. права виділяють такі Г. п.: а) профільні (фундаментальні); б) інші основні; в) комплексні.

Профільними є державне (конституційне), адміністративне, цивільне та кримінальне право, а також відповідні галузі процес, права. Названі галузі становлять ядро системи права, є первинними, мають чітку архітектоніку та усталені ієрарх, зв'язки.

 

До інших основних Г. п. належать трудове, сімейне, земельне, гірниче, водне, лісове, атмосфероохорон. право, право соціального захисту тощо. Одні з них визнаються вже цілком сформованими, інші — такими, що перебувають у процесі формування (напр., право соціального захисту).

Комплексні Г. п. регулюють сусп. відносини, що стосуються цілих сфер держ. і громад, життя. Такими галузями визнаються господарське, аграрне, екологічне, морське право та деякі ін. Окр. автори називають їх ще комплексними правовими утвореннями.

Особливе місце посідає міжнар. право. Воно не входить до системи права будь-якої держави, але справляє на неї відповід. вплив; у свою чергу, д-ви як суб'єкти міжнар. права теж впливають на його розвиток. Крім зазначеної галузевої класифікації, право поділяється на публічне і приватне. Основою для такого поділу є сфера інтересів — загальних (державних) чи індивідуальних (групових). Елементи публічного і приватного права характерні практично для всіх Г. п. Класифікація права на публічне і приватне є вихідною засадою для формування дем. правової системи в будь-якій країні.

85. Інститут права. Класифікація інститутів права;

Якщо система права складається з галузей, то самі галузі складаються з підгалузей, інститутів і норм права. Окремими взаємозалежними елементами галузі є інститути права.

Інститут права - система відносно відокремлених від інших і пов'язаних між собою правових норм, які регулюють певну групу (вид) однорідних суспільних відносин.

Інститути права - необхідна ланка в цілісній системі права. Як правило, кожна галузь права має інститути права як свій самостійний структурний підрозділ. Наприклад, галузь конституційного права - "інститут громадянства", "інститут виборчого права" та ін. Галузь цивільного права - інститути "купівлі-продажу", "представництва", "спадкування", "відшкодування шкоди", "дарування" та ін. Галузь кримінального права - інститут "необхідної оборони", інститут "крайньої необхідності", інститут "затримання особи, яка явно вчинила суспільне небезпечне діяння" та ін. Галузь екологічного права - інститут права власності на природні ресурси і об'єкти, інститут природокористування, інститут правової охорони природних ресурсів і навколишнього середовища і т.д.

Проте інститути права можуть складатися з правових норм різних галузей, бути міжгалузевими. Головне призначення інститутів права - у межах своєї групи однорідних суспільних відносин забезпечити суцільне, відносно закінчене регулювання.

Класифікація інститутів права.

Інститути права за сферою поширення (або за складом):

- галузеві (інститут спадкування);

- міжгалузеві (інститут відповідальності за екологічні правопорушення, інститут приватної власності).

Інститути права за функціональною роллю:

- регулятивні (інститут міни);

- охоронні (інститут кримінальної відповідальності). Інститути права за субординацією у правовому регулюванні:

- матеріальні (інститут підряду);

- процесуальні (інститут порушення кримінальної справи). Родинні інститути однієї й тієї самої галузі права утворюють підгалузі права.