Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
777НМКомплексДЮД2012.docx
Скачиваний:
292
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
312.87 Кб
Скачать

4.9.Техніка створення адміністративно-правових документів

Практичні заняття – 2 год.

Перелік проблемних питань, що складають сутність теми

1. Поняття адміністративно-правових документів, їх сфера застосування, призначення, види.

2. Характеристика основних адміністративних документів.

3. Характеристика допоміжних адміністративних документів.

Перелік ключових термінів і понять теми

Адміністративно-правовий документ, основні адміністративні документи, допоміжні адміністративні документи, постанова у справі про адміністративне правопорушення, протокол про адміністративне правопорушення

Теми рефератів

1. Техніка складання адміністративно-правових документів як частина юридичної техніки.

2. Призначення, сфера використання, вимоги до складання та оформлення адміністративно-правових документів.

3. Правозастосовні помилки в адміністративно-правових документах.

4. Правила складання й оформленняадміністративно-правових документів.

5. Мовностилістичні особливостіадміністративно-правових документів.

6. Види адміністративно-правових документів.

Методичні рекомендації

Вивчаючи перше запитаннякурсанти з`ясовують, щоадміністративно-правові документи відображають внутріш­ню діяльність органів внутрішніх справ з питань організації, практичного здійснення охорони громадського порядку, забезпечення громадської безпеки. Порядок їх складання регламентується адміністративним законодавством і нормативними актами МВС України.

Курсантам при підготовці до другого запитанняслід звернути увагу на те, що під час адміністративного розгляду складаються різні види документів, які умовно поділяють на основні (або обов'язкові) та допоміжні (або факультативні). Доосновних документів, які використовуються в спра­вах про адміністративні правопорушення,належать постанови (постанова по справі про адміністративне правопорушення, постанова про накладення адміністративного стягнення, постанова про застосування заходів впливу, постанова про закриття справи; постанова про накладення адміністративного стягнення; постанова провинесення попередження; постанова пронак­ладення штрафу; постанова про оплатне вилучення предмета; постанова про конфіскацію предмета, грошей; постанова про поз­бавлення права керування транспортним засобом, річковим або маломірним судном; постанова про застосування вип­равних робіт; постанова про застосування адміністративного арешту; постанова про застосування громадських робіт) і протоколи (протокол про адміністративне правопорушення). При підготовці до другого запитання окрему увагу слід приділити основним реквізитам, особливостям викладу тексту, правилам оформлення, мовним зворотам, що застосовуються в адміністративно-правових документах.

Готуючись до третього запитання, курсанти засвоюють, що до допоміжних (факультативних) адміністративно-правових документів належать такі, які можуть бути використані в адміністративному провадженні залежно від конкретних обставин учиненого порушення, особи порушника, інших матеріалів. Ці види документів сприяють прийняттю правильних рішень колективним органом, посадовою особою, громадсь­кою організацією або органом громадського самоврядування; за­без­печують права учасників адміністративного процесу та сприя­ють виконанню ними своїх обов’язків. До них належать акти, висновки, рапорти, пояснення, подання, заяви, довідки, служ­бові листи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]