Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБД 5 семестр.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
6.07 Mб
Скачать

Видалення полів і таблиць із запиту

Для видалення поля з бланка запиту варто виділити колонку, у якій воно знаходиться, і натиснути клавішу [ Del ] або активізувати в менюПравкакомандуУдалить.

Щоб видалити з запиту таблицю, слід спочатку виділити її у верхній частині вікна конструктора запиту, натиснувши на іменібудь-якого зїї полів, а потім натиснути клавішу [ Del ] або викликати командуУдалить із менюПравка.Полявидаленоїз запиту таблиці, що булипоміщенів бланк запиту, видаляться автоматично.

Сортування даних у запиті

Для того щоб встановити порядок сортування в полі,виконайтенаступне:

  1. У бланку запиту помістітькурсор у рядокСортировкатого поля, по якому потрібнопровестисортування. Коли ви це зробите,топобачите, що поле сортуванняпропонує випадаючийсписок.

  2. Клацніть на кнопці списку, що випадає, і ви побачите, що він пропонує вам три можливості: по возрастанию, по убыванию и (отсутствует).

Встановлення критеріїв відбору записів

За допомогою критеріїв відборукористувач вказує Access,якізаписи потрібно вибирати в таблицях і відображати в таблиці результатіввиконаннязапиту.Критеріївідборувказуються для одного абодекількохполів. Наприклад, для того щоб побачити список фільмів, що починаються з букв «Звезд», зробіть наступне:

Малюнок 4

  1. В режимі конструктора запиту у першому рядку умов відбору для поля НазваниеФильма надрукуйте Like Звезд* і натисніть <Enter>. Access перетворить це в Like “Звезд*”, поставивши Звезд* у лапки. Ця умова відбору показана на мал.4.

Службове слово Like і підстановочний знак зірочка (*) говорять програмі Access, що ви хотіли б побачити всі назви фільмів, що починаються з “Звезд”. Клацніть на кнопці Вид, щоб побачити результат (мал. 5).

Малюнок 5

IS NULL – для виявлення незавершених чи пустих записів.

IS NOT NULL – для відображення лише тих записів, де є дані у необхідному полі.

Часто в предикатах потребується не тільки оцінювати рівність оператора як істинного чи хибного, але й здійснювати інші види зв’язків. Це реалізується за допомогою булевих операторів і знаків відношення, причому предикат може утримувати необмежену кількість умов.

В цілому, реляційний оператор – це математичний символ, котрий вказує на визначений тип порівняння між двома значеннями, при цьому SQL має в своєму розпорядженні наступний їх набір:

= рівний чому-небудь;

> більше чим;

< менше чим;

>= більше чим або дорівнює;

<= менше чим або дорівнює;

<> не дорівнює.

Ці оператори мають стандартні значення для числових даних, а для символьних їх визначення залежить від кодів ASCII символів – вони слідують в алфавітному порядку, причому заголовні літери мають менший код, ніж рядкові, тому, наприклад, “Z”<”a”.

Стандартними булевими операторами, які використовуються в SQL, є AND, OR і NOT.

Приклад: > = #01.01.97 # And < # 01.01.98 # або

Between # 01.01.97 # And #01.01.98 #

Скасування відображення полів у запиті

У разі потреби можна скасувати відображення поля в результуючому наборізаписів (навіть того, поякомупроводиться сортування).Полевідображається в таблиці результатів запиту, якщо увідповіднійколонцібланка запиту, у рядкуВывод на экранвключений контрольний індикатор. Для скасування відображення поля достатньо виконати натиск на індикаторі.