Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБД 5 семестр.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
6.07 Mб
Скачать

Запит на створення таблиці

На основі результуючого набору записів запиту можна побудувати нову таблицю за допомогою запиту на створення таблиці. Такі запити звичайно застосовують для архівації старих записів або для зберігання резервних копій таблиць.

Спочатку необхідно підготувати запит на вибірку й одержати динамічний набір даних Recordset, заодно перевіривши коректність запиту. Якщо результуючий набір записів відповідає вашим вимогам, поверніться у режим конструктора й у меню Запрос виберіть командуЗапрос создания таблицы. Access відчинить діалогове вікноСоздание таблицы, в яке варто ввести ім'я нової таблиці. Далі потрібно виконати запит, натиснувши кнопку зі знаком оклику на панелі інструментів. У спеціальному діалоговому вікні Access зазначить, скільки записів добавляється в нову таблицю, і запропонує підтвердити виконання цієї операції.

Параметричні запити

Запити, що являють собою варіанти базового запиту і незначно відрізняються один від одного, називаються параметричними.

Розглянемо створення параметричного запиту для відбору з таблиці Адреси прізвища осіб, які проживають в зазначеному місті (поле Населений пункт ) і по визначеній адресі (поле Адреса ).

Насамперед розробимо запит на вибірку даних. Включимо в нього поля Прізвище, Населений пункт і Адреса. Поля рядка Критериизаповніть не конкретними критеріями відбору, а звертанням до користувача для запровадження критерію. На основі цього критерію (з урахуванням інших критеріїв, заданих у специфікації запиту) буде здійснюватися добір записів. Звертання необхідно узяти в квадратні дужки, наприклад: [Назвіть місто] , [Зазначте адресу].

Активізуйте команду ПараметрыменюЗапрос.У полеПараметрыдіалогового вікнаПараметрические запросывведіть текст, що знаходиться в поліКритерииспецифікації запиту. У даному випадку дужки не потрібні. Після визначення типу даних у поліТип данныхі натискання кнопкиОКзапит буде готовий. Тепер можете приступити до вводу параметрів.

Малюнок 2

Малюнок 3

Для перевірки працездатності запиту перейдіть у режим таблиці, установивши опцію Datasheet Viewу менюВид. При цьому Access звернеться до вас із проханням задати значення критерію у вікніВведите значение параметра.

Малюнок 4

Привласніть першому параметру значення Київ, а другому-Леніна 2, кв.15. Після запровадження параметрів буде отриманий результат виконання параметричного запиту.

Малюнок 5

Перехресні запити

Перехресні запити дозволяють компактно відображати відібрані дані й об'єднувати одночасну інформацію. Таблиці, у яких відображаються результати виконання перехресного запиту, зручні для створення діаграм й графіків за допомогою майстра.

Визначимо об’єм виторгу від продажу різноманітних товарів за умови, що відповідна інформація зберігається в базі даних окремо для кожного місяця. При використанні перехресного запиту найменування товару з'являється в результуючому наборі даних тільки один раз, Access об’єднує дванадцять записів по місяцях. Цим перехресний запит відрізняється від запиту на вибірку, при виконанні якого в результуючий набір даних включається окремо кожен з дванадцяти місячних записів по даному товару.

Створимо перехресний запит Продавець - Покупець на основі таблиціТоргівля, використовуючи для вибору прізвищ покупців таблицю Адреси.

У меню Запрос активізуйте командуПерекрестный Запрос.Access відобразить у бланку запиту рядкиTotal іПерекрестная таблица. Включіть в бланк запиту поляПродавець іОбсяг операцій із таблиціТоргівляі полеПрізвище з таблиціАдреси. Щоб значення поля (наприклад,Продавець) з'явилося в заголовках рядків, натисніть на рядкуПерекрестная таблица і виберіть у списку рядок Заголовок строк. У рядкуTotal для цього поля повинна зберегтися стандартна установкаГруппировать по.

Щоб значення поля Прізвище з'явилися в заголовку колонки, натисніть на рядкуПерекрестная таблица і виберіть рядок Заголовок столбцов. У цьому випадку в рядкуTotalповинна залишитися стандартна установкаГруппировать по.

Для відображення змісту поля в перехресній таблиці в якості значення (Обсяг операцій) клацніть на рядку Перекрестная таблица і виберіть рядокЗначение. У рядкуTotal для цього поля введіть необхідну функцію- Sum.

Малюнок 6

При визначенні критеріїв відбору в рядку Totalдля бажаного поля слід вибрати значенняУсловиеі ввести вираз в рядокКритерии.Для цього поля рядокПерекрестная таблица залиште порожнім. Критерії відбору ми вводити не будемо.

Щоб відобразити на екрані результуючий набір записів створеного запиту, варто перейти в режим таблиці.

Малюнок 7