Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБД 5 семестр.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
6.07 Mб
Скачать

Визначимо режим відображення підлеглої форми

Під час створення підлеглої форми за допомогою майстра форм або майстра підлеглих форм, Microsoft Access встановлює значення властивості Режим по умолчанию (DefaultView)підлеглої форми в відповідності з тим, що вибрав користувач в діалогових вікнах майстра. Наступні дії можуть бути корисними у створенні підлеглої форми без допомоги майстра, або для зміни режиму, вибраного в майстрі.

  1. Відкрийте головну форму в режимі конструктора. Підлегла форма буде виведена у режимі конструктора в елементі керування Подчиненная форма.

  2. Виберіть елемент керування «підлегла форма». Тепер можна натиснути його ще раз та встановити властивість форми як і у випадку відкриття підлеглої форми в режимі конструктора з вікна бази даних.

  3. Двічі натисніть область виділення форми, щоб відкрити вікно властивостей підлеглої форми.

  4. В комірці властивостей Режим по умолчанию (DefaultView)виберіть один з режимів:Простая форма,Ленточная формаабоТаблица.

  5. В комірці властивостей Допустимые режимы (ViewsAllowed)виберітьФорма, якщо перемикатися в режим таблиці не потрібно. Виберіть значенняТаблица, якщо не потрібно перемикатися в режим форми. Якщо потрібно зберегти можливість перемикання між режимами таблиці і форми, виберіть значенняВсе.

Багатосторінкові форми також часто користуються попитом. Для таких форм використовуємо у структурі форми області верхнього та нижнього колонтитулу.

Для того, щоб вставити в форму номера сторінок треба вибрати в меню ВставкаНомера страниц.В області нижнього або верхнього колонтитула з’явиться елемент поле, в якому буде такий вираз: ="Страница " & [Page].

Створення кнопочної форми

Якщо створювати базу даних за допомогою майстра автоматично створюється кнопочна форма, яка допомагає пересуватись базою даних. На кнопочній панелі містяться кнопки, при натисканні яких відкриваються форми або звіти (або відкриваються інші кнопочні форми, за допомогою яких відкриваються додаткові форми та звіти), виконується вихід з Microsoft Access або настроюється сама кнопочна форма. Диспетчер кнопочних форм дозволяє створювати кнопочні форми, які подібні тим, що створює майстер баз даних.

Створення кнопочної форми за допомогою диспетчера кнопочних форм

Створюючи базу даних за допомогою майстра автоматично створюється кнопочна форма, яка дозволяє легко переміщуватись формами та звітами бази даних. В базі даних, що вже існує створити кнопочну форму можна за допомогою диспетчера кнопочних форм.

  1. Виберіть в меню СервискомандуСлужебные программыта підкомандуДиспетчер кнопочных форм.

  2. В діалоговому вікні Диспетчер кнопочных формнатисніть кнопкуИзменить.

  3. В діалоговому вікні Изменение страницы кнопочной формынаберіть ім’я кнопочної форми в поліНазвание кнопочной формыта натисніть кнопкуСоздать.

  4. В діалоговому вікні Изменение элемента кнопочной формынаберіть у поліТексттекст для першого елемента кнопочної форми та виберіть команду в полі із спискомКоманда.

  5. Для більшості команд під полем Командавідчиняється нове поле зі списком. За необхідністю, виберіть потрібний елемент в цьому полі.

  6. Таким чином створюють інші кнопки кнопочної форми. Щоб змінити або видалити яку-небудь з створених кнопок, виберіть її ім’я з списку Элементы данной кнопочной формыта натисніть кнопкуИзменитьабоУдалить. Якщо потрібно змінити порядок елементів кнопочної форми, виберіть елемент з списку та скористайтесь кнопкамиВверхабоВниз.

  7. Натисніть кнопку Закрыть.

Диспетчер кнопочних форм дозволяє створювати кнопочні форми, які відкривають інші кнопочні форми, щоб назначити кнопочну форму стартовою(тобто, яка автоматично відкривається з відкриттям бази даних), виберіть ім’я кнопочної форми в діалоговому вікнеДиспетчер кнопочных формта натисніть кнопкуПо умолчанию. Щоб із натиском кнопки цієї кнопочної форми відчинялась інша кнопочна форма, на кроці 5 описаної вище процедури виберіть командуПерейти к кнопочной формеу поліКомандата вкажіть кнопочну форму, на яку потрібно перейти.

При створенні кнопочної форми за допомогою диспетчера кнопочних форм Microsoft Access створює таблицю «Switchboard Items», яка описує текст і дії кнопок форми. Якщо потім змінити кнопочну форму в режимі конструктора форми, програма може перестати працювати. Якщо потрібно буде значно змінити кнопочну форму, краще всього створити її заново і назначити стартовою.

Якщо створити ярлик для будь якої форми і помістити його на робочий стіл вашого комп’ютера, то користувачу буде зручніше працювати з базою даних. Щоб помістити форму Списокна робочий стіл викликаємо контекстне меню форми та вибираємоСоздать ярлык. У пунктіРазмещениеобираємо потрібний шлях.