Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій ТЕХНІЧНИЙ СЕРВІС В АПК 1 із 2. Михайло Колісник.doc
Скачиваний:
1027
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Які структурні підрозділи входять до складу виробничої бази технічного сервісу АПК?

  2. Якими показниками характеризуються типові проекти пунктів технічного обслуговування (ПТО)?

  3. Вказати на призначення ПТО.

  4. Вказати на основні елементи плану ПТО.

  5. Охарактеризувати призначення та будову майданчика для зовнішнього миття машин.

  6. Вказати на елементи будови навісу для регулювання с/г машин.

  7. назвати склад комплектів стаціонарних засобів ТО МТПю

  8. Привести перелік пересувних засобів ТО.

  9. Привести перелік складових частин агрегатів ТО.

  10. Основні форми організації трудової діяльності ремонтно-обслуговуючого виробництва. Суть форм.

2.4 Технологічні процеси: єстд

1. Технологічний процес і його складові

Виробничий процес технічного обслуговування – це сукупність дій, додаткових матеріалів і запасних частин, в результаті використання яких одержують машину, придатну до експлуатації. Він складається з ряду технологічних процесів технічного обслуговування, матеріально-технічного забезпечення і технічного контролю.

Технологічній процес технічного обслуговування – це частина виробничого процесу, протягом якого відбувається якісна зміна об'єкта обслуговування або складальних одиниць. Наприклад, технологічний процес зовнішнього очищення сприяє виявленню порушень герметичності систем машини, запобігає накопиченню рослинних решток і їх згоряння при дотикові з випускними колекторами (трубами) – особливо при роботі зернозбиральних комбайнів.

Технологічний процес поділяється, у свою чергу, на ряд ;технологічних операцій, які включають у себе технологічні дії: переходи, прийоми, тощо.

Технологічна операція - закінчена частина технологічного процесу, що виконується на одному робочому місці при технічному обслуговуванні, однієї і тієї ж продукції; вона охоплює послідовні дії робітника (групи робітників) і технологічного обладнання.

Технологічний перехід – це закінчена частина технологічної операції, що виконується одними і тими ж засобами технологічного оснащення при постійних технологічних режимах і установці.

Допоміжний перехід – це закінчена частина технологічної операції, що складається з дій людини і (або) технологічного обладнання, які не супроводжуються зміною розмірів (форми) і властивостей машини (об’єкту) але необхідні для виконання технологічного переходу.

Прийом закінчена сукупність дій робітника, що застосовуються для виконання допоміжного переходу або його частини й об'єднаних одним цільовим призначенням. Наприклад, запуск і зупинка двигуна, перемикання швидкості, тощо.

2. Завдання на проектування технологічних процесів

Проектування технологічних процесів технічного обслуговування і діагностування об’єктів дослідження машин (агрегатів, систем, механізмів) має здійснюватись у повній відповідності з вимогами норм єдиної системи технологічної документації (ЄСТД).

При проектуванні технологічних процесів ТО і діагностування машин і їх складових доцільно користуватись нормативною документацією (технічними умовами, типовими технологіями тощо), довідковою і технічною літературою.

На структуру технологічних процесів суттєво впливають ряд факторів:

    • конструктивні особливості об’єкта досліджень;

    • вид і обсяг запланованих (проектованих) робіт;

    • забезпеченість засобами виробництва;

    • технічні можливості засобів виробництва;

    • форми організації праці в ремонтному підприємстві;

    • наявність розробленої технологічної документації (маршрутних і операційних карт, карт ескізів, тощо).

При проектуванні спочатку розробляють послідовність виконання технологічних операцій – маршрут діагностування і технічного обслуговування. Послідовність операцій залежить від складності об’єкта.