Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpiz_2013_fa_fn[3]_.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
629.76 Кб
Скачать

Оцінка рентабельності1

До основних показників цього блоку, який використовується в країнах з ринковою економікою для характеристики рентабельності вкладень в діяльність того чи іншого виду, відносяться рентабельність авансованого капіталу і рентабельність власного капіталу. Економічна інтерпретація цих показників очевидна – скільки гривень прибутку припадає на одну гривню авансованого (власного) капіталу. При розрахунку можна використовувати або валовий прибуток, або фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування.

Аналізуючи рентабельність в просторово-часовому аспекті, необхідно брати до уваги три ключові особливості цих показників, суттєві для формулювання обґрунтованих висновків.

Перша пов’язана з тимчасовим об’єктом діяльності підприємства. Так, коефіцієнт рентабельності продукції визначається результативністю роботи у звітному періоді; ймовірний запланований ефект довгострокових інвестицій він не відображає. Коли підприємство робить перехід на нові перспективні технології або види продукції, які потребують великих інвестицій, значення показників рентабельності можуть тимчасово знижуватися. Однак, якщо стратегія перебудови була вибрана правильно, то витрати в подальшому окупляться, тобто зниження рентабельності в звітному періоді не можна розглядати як негативну характеристику поточної діяльності.

Друга особливість визначається проблемою ризику. Багато управлінських рішень пов’язані з дилемою “добре їсти, чи спокійно спати?”. Якщо вибирають перший варіант, то приймають рішення, орієнтовані на отримання високого прибутку, хоча б ціною великого ризику. При другому варіанті – навпаки. Одним із варіантів ризику бізнесу якраз і є коефіцієнт фінансової залежності – чим вище його значення, тим більш ризикованим з позиції акціонерів і кредиторів є підприємство.

Третя особливість пов’язана з проблемою оцінки. Зокрема, чисельник і знаменник показника рентабельності власного капіталу виражені (в деякому розумінні) в грошових одиницях різної купівельної спроможності. Чисельник показника, тобто прибуток, динамічний, він відображає результати діяльності і рівень цін, який склався на товари чи послуги в основному за минулий період. Знаменник показника, тобто власний капітал, складається протягом ряду років. Він виражений в книжній (обліковій) оцінці, яка може досить суттєво відрізнятися від поточної оцінки.

Крім того, облікова оцінка власного капіталу немає ніякого відношення до майбутніх прибутків. Дійсно, далеко не все може бути відображене в балансі, наприклад, престиж фірми, торговельна марка, суперсучасні технології, кваліфікований управлінський персонал не мають грошової оцінки (мова не йде про продаж фірми в цілому) в звітності. Тому ринкова ціна акцій може значно перевищувати облікову ціну. Таким чином, високе значення коефіцієнта рентабельності власного капіталу зовсім не еквівалентне високій віддачі на інвестований в фірму капітал; при виборі рішення фінансового характеру необхідно, відповідно, орієнтуватися не лише на цей показник, але й брати до уваги ринкову ціну фірми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]