Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

l_472_12078122

.pdf
Скачиваний:
50
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
13.04 Mб
Скачать

від іншої, при об'єднанні у єдину корпоративну мережу.

Для кожного з перерахованих варіантів як зовнішні транспортні ресурсів використовують канали мереж операторів зв'язку (канали мереж доступу й транспортних мереж)

Відносно каналів зовнішніх телекомунікацій вихідний порт комп'ютера й точку виходу локальної мережі розглядають як джерела даних, тобто апаратуру класу DTE. Для сполучування апаратури класу DTE з середовищем передавання (каналами телекомунікацій) необхідно, як відомо, використовувати фізичні інтерфейсні пристрої – апаратуру класу DCE.

Пристрої класів DTE та DCE, які розташовані недалеко один від одного (15 – 20 м), з’єднують між собою провідниками, що формує кола обміну або сигнальні кола. Специфікації електричних сигналів у колах обміну є стандартними інтерфейсами, які відображають стандарти фізичного рівня. До цих стандартів належать стандарти ITU серії V.xx й стандарти серії RS-xxx Американської асоціації електронної промисловості (Electronic Industries Association,

EIA). Стандарти цих серій у багатьох аспектах продубльовано. Нижче наводимо загальну характеристику найбільш

часто використовуваних фізичних інтерфейсів.

531

Фізичні інтерфейси апаратури класів DTEDCE

Інтерфейс V.24/RS-232 є найбільш популярним низькошвидкісними інтерфейсом; підтримує як синхронний, так і асинхронний режими роботи; є послідовним інтерфейсом і забезпечує побітове передавання даних по одній сигнальній лінії на відстань до 15 м зі швидкістю до 10 Кбіт/с. Популярність цього інтерфейсу V.24/RS-232 зумовлена тим, що він використовується у персональному комп'ютері (підтримується COM-портом), де він працює в асинхронному режимі та забезпечує під’єднання не тільки модема, а й багатьох периферійних пристроїв (“миші”, графобудівника та ін.). У інтерфейсі реалізовано біполярний потенційний лінійний код (+ V,-V) на лініях між DTE та DCE з досить високим рівнем сигналу (12 або 15 В) з метою надійного його розпізнавання на тлі шуму. Асинхронне передавання даних не передбачає необхідності спеціальних сигналів синхронізації, а синхронізувальна інформація міститься безпосередньо в самих кодах даних. У процесі синхронного передавання пристрій DCE передає на DTE сигнали синхронізації, без яких останній не може правильно інтерпретувати потенційний лінійний код.

Інтерфейс RS-449 підтримує більш високу швидкість обміну даними, синхронний та асинхронний режими їх обміну та забезпечує більшу відстань між DTE та DCE (в окремих модифікаціях до 100 м). Для з'єднання використовують 37 - контактний роз'єм.

Інтерфейс V.35 розроблено для під’єднання синхронних модемів. Він забезпечує обмін даними між DTE та DCE на швидкості до 168 Кбіт / с на відстані до 15 м.

532

Інтерфейс HSSI (High Speed Serial Interface)

забезпечує під’єднання до пристроїв DCE, які працюють на високошвидкісні канали (45 Мбіт/с, 52 Мбіт/с). Даний інтерфейс працює в синхронному режимі.

Апаратура зєднання DTE з фізичним середовищем

зовнішнього каналу передавання

Модеми. Пристрої для передавання даних у зовнішні мережі на далекі відстані по виділених чи комутованих лініях. Вибір типу модема залежить від типів абонентського закінчення лінії мережі доступу, ліній зв'язку (виділена, комутована) та транспортної технології.

На аналогових каналах для апаратури передавання даних фізичний і канальний протоколи не є жорстко визначеними. Відсутність фізичного протоколу призводить до того, що пропускна здатність каналу визначається пропускною здатністю модема, який застосовує користувач. Модем також налаштовує потрібний йому протокол фізичного рівня для каналу.

Сучасні модеми мають ряд можливостей, які розширюють сферу їх застосування. Так, голосовий модем здатний до перетворювання звукового сигналу у цифровий, який далі передається по лінії зв'язку. Аудіосигнал стискається, наприклад, шляхом адаптивної диференціальної імпульсно-кодової модуляції. На приймальній стороні виконуються зворотні перетворення. За допомогою голосового модему можуть бути реалізовані звукова пошта, автовідповідач та інші мовленнєві функції. Звукове

533

повідомлення може передаватися електронною поштою або в діалоговому режимі й відтворюватися голосовим модемом через внутрішній динамік або через мультимедійні засоби комп'ютера (звукову карту). Засоби обробляння звукових сигналів дають змогу модему автоматично визначати номер абонента, який здійснює виклик (АВН), розпізнавати сигнали тонального набору номера.

Модеми під час сеансу зв'язку можуть працювати в симетричному, дуплексному або напівдуплексному режимах. Для підвищення ефективної швидкості використовують різні методи стиснення інформації, які можуть бути реалізовані як апаратно, так і програмно.

Для широкосмугового доступу використовують xDSL- модеми, що дає змогу перетворити абонентську лінію звичайної телефонної мережі з аналогової на цифрову, а також кабельні модеми, призначені для роботи через мережі кабельного телебачення.

DSU/CSU пристрої використовують для роботи на цифрових лініях мереж з технологією TDM, які підтримують передавання цифрового потоку на різних швидкостях. Як DCE функціонують два компоненти: пристрій обробляння даних (Data Service Unit, DSU) і пристрій обслуговування каналу

(Channel Service Unit, CSU) (див. рис. 12.6).

 

RS-232

 

 

RS-232

 

DSU CSU

цифрова

CSU DSU

 

 

лінія E1

 

 

 

 

 

DTE

DCE

 

DCE

DTE

Рисунок 12.6 Під’єднання пристроїв DTE до цифрової лінії

534

Термінальний адаптер ISDN призначено для під’єднання апаратури класу DTE до каналів цифрових мереж ISDN (див. рис. 12.7). Для комп'ютерів –це мережева інтерфейсна карта або окремий пристрій. Термінальний адаптер ISDN дає змогу використовувати інформаційні канали як для передавання даних, так і для телефонного зв'язку. Модуляція-демодуляція в цьому пристрої не виконується, оскільки його інтерфейси з обох боків цифрові. Спеціальне програмне забезпечення може розширити спектр служб (передавання факсів, звуку) й забезпечити підтримку мережевих протоколів.

Рисунок 12.7. Під’єднання DTE до лінії ISDN ТА - термінальний адаптер

Модемний пул містить декілько модемів, які з боку, зверненого до DTE, об'єднані загальним портом з інтерфейсом локальної мережі (ЛОМ). Кожний модем пулу під’єднується до свого телекомунікаційного каналу. Пристрій уможливлює одночасний доступ кількох зовнішніх користувачів до ЛОМ в режимі дозвону (dial-in) або дає змогу абонентам ЛОМ користуватися індивідуальними виходами в зовнішню мережу

(dial-out) (див. рис. 12.8).

535

Рисунок 12.8. Використання модемного пулу

LAN-модеми – це комбінація в одному пристрої модема й маршрутизатора, яка дає змогу користуватися одним виходом у зовнішню мережу групі абонентів локальної мережі.

Перетворювачі інтерфейсів пристрої, які реалізують перехід від одного середовища передавання до іншого (наприклад, від мідного кабелю до оптоволокна) без логічного перетворення сигналів.

Оптичні модеми модеми для роботи на волоконнооптичних лініях зв'язку.

Для роботи IP-протоколу над фізичним рівнем модем повинен підтримувати один із протоколів канального рівня. Організуючи віддалений доступ, найбільш часто використовують протокол двоточкового з'єднання (Point-to- Point Protocol, РРР), що забезпечує також такі важливі функції, як призначення IP-адреси клієнтському комп'ютеру, а

536

також автентифікацію користувача. Протокол РРР

реалізується засобами мережевих операційних систем.

Схема віддаленого доступу «комп'ютер-мережа»

Схему віддаленого доступу «комп'ютер-мережа» наведено на рисунку 12.9. Дану схему використовують для організації доступу комп'ютерів співробітників, які працюють удома або перебувають у відрядженні, до ресурсів локальної мережі підприємства.

Рисунок 12.9. Схема віддаленого доступу «комп'ютер-мережа»

537

Комп'ютери клієнтів за допомогою модемів (М) через абонентські лінії під’єднуються до точок присутності телекомунікаційної мережі оператора (РОР), у якості якої в даному випадку використано сегмент типу «хмара ТфЗК». Комп'ютери 1 і 2 під’єднано за допомогою виділених ліній (складові канали показані пунктиром), а 5 і 6 – за допомогою комутованих каналів.

З боку локальної мережі підприємства лінії телекомунікаційної мережі під’єднано до пулу модемів, які виконують зворотні операції відносно модемів клієнтських комп'ютерів. Кількість секцій у модемному пулі, які забезпечують зв'язкі з виділенними лініями, має відповідати кількості клієнтів, які працюють за ними, а кількість секцій для комутованих зв'язків може бути меншою від кількості клієнтів.

Вихід модемного пулу з'єднано з комп'ютером, який виконує функції сервера віддаленого доступу (Remote Access Server, RAS). RAS – це комп'ютерна програма, призначення якої полягає в тому, щоб керувати чергою запитів, які надходять від модемного пулу, а також виконувати функцій маршрутизації трафіку у процесі передавання в локальну мережу.

Якщо необхідно забезпечити керування трафіком у зворотному напрямку (від локальної мережі до клієнтських комп'ютерів), у серверний комп'ютер необхідно інсталювати ще одну програму – комунікаційний сервер (Communication Server, CS).

538

Схема організації доступу до ресурсів глобальної

мережі

На рисунку 12.10 подано компоненти схеми організації доступу користувачів локальної мережі підприємства до ресурсів Інтернету.

 

 

 

 

 

Сервісний

 

 

 

 

 

 

вузел

 

Маршрутизатор

 

 

 

 

 

 

 

 

Лінія доступу

SN

Internet

 

 

 

 

 

LAN1

R

FW

M

M

 

 

 

 

 

 

 

ANL

 

 

 

 

Мережевий

 

 

 

 

 

екран

 

 

 

 

Рисунок 12.10. Схема організації доступу до ресурсів глобальної мережі

Джерелом даних DTE з боку локальної мережі для лінії доступу ANL до сервісного вузла SN інтернет-сервіс- провайдера (ISP) є маршрутизатор R. Він є обов'язковим прикордонним пристроєм на межі локальної та глобальної мереж, оскільки виконує функції розподілу IP-трафіку між ними, а також функції фільтрації пакетів за різними критеріями (конкретним протоколами верхніх рівнів, конкретними адресами призначення). Для посилення функцій фільтрації, забезпечення захисту мережі може бути долучено ще один пристрій – мережевий екран (Fire Wall, FW).

539

Модем М вибирають відповідно до технологічних особливостей лінії мережі абонентського доступу до сервісного вузла ISP.

Для невеликої локальної мережі (до 75 вузлів) функції маршрутизатора й мережевого екрану може виконувати сервер віддаленого доступу з програмною мультипротокольною маршрутизацією RRAS (Routing and RAS), реалізований у середовищі Windows NT і всіх його більш пізніх мережевих версіях. При цьому в сервері задіяно два окремих мережевих інтерфейси: стандартний мережевий адаптер для під’єднання до середовища локальної мережі та модем на виділену лінію для виходу в глобальну мережу. Таким чином, сервер у цьому випадку виконує функції двонаправленого шлюзу. Крім того, в той же серверний комп'ютер може бути інстальовано програмний продукт Proxy-server, який дає змогу налаштувати функції фільтрації, а також кешувати найбільш популярні інформаційні ресурси.

Схема віддаленого доступу «мережа-мережа»

Для зв'язку двох локальних мереж, наприклад, потоком Е1 по виділеній цифрової лінії, зазвичай, використовують

мости-маршрутизатори, які ще називають віддаленими мостами.

Віддалений міст (Remote Bridge, RB) – це міст,

призначений для передавання даних одного локального сегмента через глобальну мережу в інший локальний сегмент. Він будує таблицю МАС-адрес на основі трафіку, який через неї проходить, і на основі таблиці приймає рішення –

540

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]