Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ох.труда.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
106.5 Кб
Скачать

22. Впровадження і функціонування суоп

Розробка та впровадження СУОП на підприємстві

 Наказом Мінпраці від 22.10.2001 р. № 432 затверджена Концепція управління охороною праці, яка визначає, що управління охороною праці — це підготовка, прийняття та реалізація правових, організаційних, науково-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних та лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на збереження життя, здоров'я та працездатності людини в процесі трудової діяльності.Відповідно до ст. 13 Закону «Про охорону праці» роботодавець повинен забезпечити функціонування системи управління охороною праці (СУОП). Він очолює роботу з управління охороною праці та несе безпосередню відповідальність за її функціонування в цілому на підприємстві.

Метою управління охороною праці є забезпечення безпеки, збереження здоров’я та працездатності людини під час трудової діяльності. Мета управління може бути досягнута шляхом виконання певних функцій управління. Функція управління — це комплекс взаємозв’язаних видів діяльності, що здійснюються суб’єктом управління при цілеспрямованому впливі на об’єкт управління. Управління охороною праці забезпечує виконання таких функцій:

-організацію й координацію робіт з охорони праці;

-контроль стану охорони праці;

-облік, аналіз та оцінку показників стану умов і безпеки праці;

-планування та фінансування робіт з охорони праці;

-стимулювання забезпечення високого рівня охорони праці.

Управління охороною праці має включати виконання таких основних завдань:

-навчання працівників безпеці праці та пропаганду питань охорони праці;

-забезпечення безпеки виробничого обладнання;

-забезпечення безпеки виробничих процесів;

-забезпечення безпеки будівель і споруд;

-нормалізацію санітарно-гігієнічних умов праці;

-забезпечення працівників засобами індивідуального захисту;

-забезпечення оптимальних режимів праці та відпочинку працівників;

-організацію лікувально-профілактичного обслуговування працівників;

-санітарно-побутове обслуговування працівників;

-професійний відбір працівників за певними спеціальностями.

Щоб ця система діяла, необхідно запровадити відповідний нормативно-правовий акт, який би регулював усі питання, пов'язані з підготовкою, прийняттям та реалізацією управлінських рішень. При цьому треба пам'ятати, що СУОП є складовою загальної системи управління виробництвом (якістю продукції, що виробляється) і спрямована не тільки на створення оптимальних умов праці, але й на використання резервів виробництва, підвищення продуктивності праці та значне покращання якості продукції.

Враховуючи те, що Закон поширюється на всіх юридичних та фізичних осіб (далі — підприємства), які використовують найману працю, незалежно від того, працює на підприємстві 5 чи 1000 осіб, роботодавець зобов'язаний забезпечити виконання всіх завдань, передбачених цією статтею.

При створенні СУОП необхідно:

-визначити перелік законодавчих та інших нормативно-правових актів, що містять вимоги щодо охорони праці для даного виду економічної діяльності;

-виявити небезпечні та шкідливі виробничі фактори, види робіт, об'єкти, машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки, щоб визначити, які з них найсуттєвіше впливають на умови та безпеку праці;

-визначити основні завдання в галузі охорони праці та встановити пріоритетні напрями;

розробити організаційну схему для виконання визначених завдань.