Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ист Укр СРС НагайникСТАЦ

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
514.16 Кб
Скачать

розчленувала і поглинула більшу частину Чехословаччини, давши дозвіл на окупацію Карпатської України своєму союзнику Угорщині. Упевнитися, що Великобританія і Франція продовжували займати позицію “умиротворення” Гітлера. Вникнути в зміст пакту Ріббентропа-Молотова про ненапад, підписаного 23 серпня 1939 р. та додаткового таємного протоколу до нього. Пересвідчитися, що після мюнхенської угоди – так званого зговору та підписання вслід за ним англо-німецької (30 вересня 1938 р.) і німецько-французької (6 грудня 1938 р.) декларацій, які насправді були деклараціями про взаємний ненапад і надавали Гітлеру свободу дій щодо країн Східної Європи й у першу чергу Радянського Союзу, другого рішення у СРСР, крім того, щоб підписати з Німеччиною пакт (договір) про ненапад, не було. Пакт про ненапад дав можливість не допустити остаточного створення альянсу західних держав проти СРСР; Сталін від даного пакту виграв майже 22 місяці для зміцнення оборони СРСР. Довести, що у Гітлера термін плану підготовки Німеччини до нападу на Польщу закінчувався якраз 1 вересня; рано-вранці саме в цей день німецькі війська вчинили напад на Польщу, розв’язавши ΙΙ-у світову війну. У абверу (органу військової розвідки і контррозвідки фашистської Німеччини) була домовленість з ОУН, що з вторгненням німецьких військ в Польщу вона зможе підняти українське повстання в Галичині, яке прискорило б падіння цієї держави. ОУН хотіла ж домогтися від німецьких урядовців гарантій для утворення Української держави найперше на території Галичини, а потім в результаті великої війни – поширити державотворення на інші українські землі. Надати значення вступу радянських військ на території Західної України (17 вересня 1939 р.), Північної Буковини і Південної Бессарабії (28 червня 1940 р.), процесу включення цих земель до складу СРСР, возз’єднання з УРСР і подальшої їх радянізації. Важливо усвідомити, що це були події великої історичної ваги, оскільки вперше за багато століть українці з,єдналися в межах однієї державної структури.

При вивченні другого питання, необхідно з,ясувати причини віроломного нападу фашистської Німеччини та її союзників на СРСР (22 червня 1941 р.). Усвідомити, що з того моменту ΙΙ-а світова війна стала для СРСР Великою Вітчизняною, визвольною, справедливою. Вказати на драматизм обставин, коли вслід за фашистськими військами в УРСР ринули “похідні” групи оунівців, підпільні боївки ОУН (мельниківці) й ОУН (бандерівці) розгорнули диверсійно-підривні і розвідувальні дії в тилу радянських військ. Привернути увагу до спроби ОУН (Б) на своїх так званих Національних Зборах у Львові проголосити 30 червня 1941 р. Акт відновлення Української держави з таким же політичним устроєм як у Німеччині, вникнути в зміст цього документа. Осмислити причини поразок Червоної Армії у перші місяці Великої Вітчизняної війни та воєнно-політичне значення героїчної оборони Києва, Одеси, Севастополя, оборонних боїв на всій території України, безприкладної евакуації матеріальних і людських ресурсів на схід СРСР.

Переходячи до третього питання, передусім треба отримати повне уявлення про фашистський режим, встановлений в окупованій Україні (розчленування України фашистськими окупантами; економічне і культурне пограбування її; масове знищення населення; примусова відправка мільйонів людей на каторжні роботи до Німеччини). Розглянути широку антифашистську боротьбу комуністичного підпілля і радянських партизанів та діяльність ОУН, а з кінця 1942 р. й Української Повстанської Армії (УПА) в ході війни. Надати значення головним наступальним операціям цілого ряду радянських фронтів за звільнення всієї України від фашистських загарбників (1943-1944 рр.).

Література.

Дивіться вказані номери: 28, 29, 36, 42, 43, 48 (основ.); 1, 5, 15, 24, 29, 33, 40, 49, 53, 56, 61 (додат.).

Тема 9. Українська незалежна держава.

План 1).Україна в останні роки перед здобуттям незалежності.

2).Проголошення незалежності України. Утвердження і розбудова Української держави в 90-х рр. ХХ – на початку ХХΙ ст.

3).Європейський вибір. Концептуальні засади стратегії економічного і соціального розвитку України на період до 2011 р.

4).Процес нинішньої політичної реформи в Україні.

5).Культура і духовність країни сьогодні.

Реферати:

1).Причини нинішніх негативних чи кризових явищ у політичному, економічному і культурному житті України;

2).Сучасна українська діаспора: основні країни і регіони розселення та національно-культурне й політичне життя в ній;

3).Україна та глобальні тенденції світового соціально-економічного розвитку.

.

Методичні рекомендації. При розгляді першого питання потрібно передусім вияснити, який вплив на гальмування перебудовних процесів в суспільстві мали катастрофічні наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Осмислити процес кардинального реформування політичної системи. Вказати на появу масових рухів, організацій, становлення багатопартійності, радикалізацію національно-політичних сил, спрямовану на утвердження державного суверенітету та економічної самостійності України.

Переходячи до другого питання, необхідно насамперед вникнути в зміст прийнятих Верховною Радою УРСР Декларації про державний суверенітет України (16 липня 1990 р.) і Закону “Про економічну

самостійність України” (2 серпня 1990 р.), які по своїй суті заронили у політичних силах сумнів щодо майбутнього Союзу РСР (бути йому чи ні?) і надію на здобуття незалежності України. Привернути увагу до результатів загальносоюзного референдуму від 17 березня 1991 р.: відповідей народу на питання союзного бюлетеня про необхідність збереження СРСР як оновленої федерації рівноправних суверенних республік та республіканського бюлетеня, що УРСР має бути у складі СРСР на засадах Декларації про державний суверенітет України. Розібратися в серпневих (1991 р.) подіях в Москві, пов’язаних зі спробою кремлівської верхівки відвернути загрозу розвалу СРСР та їх наслідках для України. Осмислити історичне значення прийнятого Верховною Радою УРСР Акта проголошення незалежності України (24 серпня 1991 р.). Належить вияснити про запроваджування перших державницьких атрибутів, про Всеукраїнський референдум і вибори Президента України 1 рудня 1991 р., розвалювання СРСР і створення СНД, перехід до ринкових реформ, наростання небувалої інфляції, глибокої економічної кризи і різке погіршення становища в соціальній сфері, розвиток багатопартійності, прийняття Конституції України і завершення періоду державного становлення, подальшу розбудову Української держави в кінці ХХ – на початку ХХ1 ст.

Вивчаючи третє питання, слід спершу надати значення міжнародному визнанню незалежності України. Розглянути основні пріоритетні напрямки зовнішньої політики України. Осмислити європейський вибір для України й концептуальні засади стратегії економічного і соціального розвитку України на період до 2011 р. Звернути увагу на можливий російський та весь євразійський вибір для України.

Виясняючи четверте питання, треба перш за все вказати на необхідність політичної реформи, яка являє собою перехід до принципово нової для України політичної системи – парламентсько-президентської. Зрозуміти, чому слід переходити від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської моделі. Зазначити, які зміни вносяться до Конституції України в зв’язку з проведенням політичної реформи і чому ця реформа можлива разом з прийняттям Закону про вибори на пропорційній основі.

Розглядаючи п’яте питання, належить добре розібратися, що спричинило нинішні негативні явища у розвитку національної культури, призвело до руйнівних наслідків у духовному житті суспільства. З,ясувати здобутки й проблеми сучасної України у сферах освіти, науки, літератури, театру, музики, пісні, кіно, засобів масової інформації. Визначити шляхи і заходи по подоланню згубних явищ та забезпеченню відродження, збереження й подальшого розвитку української культури.

Література.

Дивіться вказані номери: 1, 17, 28, 29, 30, 43, 44, 46, 48 (основ.); 24, 32, 39, 42, 45, 47, 58 (додат.).

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ по організації самостійної роботи студентів (СРС)

з дисципліни “Історія України”

(Для студентів 1-х курсів денної форми навчання й усіх напрямків підготовки: гідрометеорологія, екологія,

комп’ютерні науки і менеджмент)

Укладачі: канд. іст. наук, доцент Нагайник В.А., ст. викл. Влялько В.А.

Підп. до друку

Формат

Папір друк.

Умовн. друк. арк.

Тираж

Зам. №

Надруковано з готового оригіналу-макета

Одеський державний екологічний університет 65016, Одеса, вул. Львівська, 15